Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Astăzi, s-a deschis, la C.C.S. Oradea,

Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Astăzi (joi, 25 septembrie 2008), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a avut loc deschiderea oficială a sucursalei CIADO – ANCCSR Oradea, cu inaugurarea Centrului de informare antidrog și pentru drepturile omului, acțiune desfășurată în cadrul proiectului cultural național „Arta contra drog”.

 La conferința de presă, organizată cu acest prilej, au participat dl Gigel Lazăr - șeful reprezentanței permanente EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, dl Dan Stoian – director al Asociației culturale „Dracula”, Grainne Kenny – președintele EURAD (în 1989-98) și președintele onorific CIADO, precum și Marius Crețu (directorul C.C.S. Oradea) – directorul sucursalei CIADO – ANCCSR din Oradea, parteneri și invitați (printre care și generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, dl prof. Ioan Șereș).
 Adevăratele droguri pot fi înlocuite cu ARTA
Centrul internațional antidrog și pentru drepturile omului (C.I.A.D.O.), împreună cu Asociația culturală de teatru, muzică și film „Dracula” și Asociația națională a caselor de cultură ale sindicatelor din România (A.N.C.C.S.R.) s-au reunit într-un proiect comun, intitulat „Arta contra drog”, pentru a lupta prin artă împotriva drogurilor.
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici (președintele CIADO) și Stoian Anghel (președintele Asociației culturale „Dracula”) au ajuns la concluzia că arta este forma de combatere a acestui flagel. Expresia „arta este ca un drog pe care toată lumea ar trebui să-l ia” (spusă de marele pictor Henry Tolouse Lautrec) ne-a făcut să ne gândim că adevăratele droguri pot fi înlocuite cu ARTA, susțin inițiatorii proiectului. Astfel, ideea de a aduce în fața tinerilor nume mari din artă, care prin exemplul personal pot demonstra că există și o altfel de „beție” – „beția frumosului”, a dat naștere proiectului „Arta contra drog”.
În cadrul acestui proiect cultural național, s-au desfășurat în acest an spectacole răsunătoare, precum: spectacolul de balet „Lacul lebedelor”, realizat cu vedete ale Teatrului Balșoi din Moscova (și susținut în 18 orașe mari din România), Joaquin Cortes (dansatorul nr. 1 mondial al flamenco-ului și dansurilor andaluze) și „Lord of the dance” (celebra trupă de dansuri irlandeze a lui Michael Flatley), micro-turneul lui Julio Iglesias, precum și numeroase acțiuni culturale organizate pe litoralul românesc.
Cinci proiecte CIADO - ANCCSR
Prin intermediul Centrului național de sondare și informare a opiniei publice, în cele 52 de sucursale CIADO – ANCCSR din 40 de județe, se vor efectua, trimestrial, sondaje pe minimum 3000 de subiecți la nivel județean, fiind abordate teme locale, naționale, sănătate, politică, învățământ, cultură...
„De mic antidrog” – un proiect care se adresează copiilor preșcolari, precum și celor din ciclul primar și gimnazial, cărora le vor fi organizate evenimente culturale și activități sportive specifice vârstei.
Tânăra familie antidrog un proiect inedit, în baza căruia, ofițerul stării civile va înmâna și certificatul familiei antidrog, certificatul cuplului ce-și dorește o societate sănătoasă, fără droguri.
Diversitate în multiculturalitate și multilingvism – seminarii, colocvii, evenimente culturale de excepție.
„Tinerii și modul lor de viață” este un proiect care oferă tinerilor o platformă pentru schimbul de idei cu privire la cultura urbană, stil, antreprenoriat, educație, muzică, vise, dezvoltarea carierei. „Viziunea noastră este să devenim spiritul unei generații”, susțin promotorii proiectelor.
„Dorința noastră de a lupta împotriva drogurilor (acest adevărat cancer al societății) este cea mai importantă”, a ținut să sublinieze Grainne Kenny, aflată de 30 de ani în prima linie în lupta împotriva drogurilor.
Să mai spunem că la nivelul Centrului de informare antidrog și pentru drepturile omului din Oradea, activitățile vor fi coordonate de o comisie județeană, alcătuită din președinte (Marius Crețu) și patru membri (Maria Sabin – președintele Comitetului reprezentativ al părinților din județul Bihor, Monica Boța-Moisin – vicepreședintele Consiliului județean al Elevilor din județul Bihor, studentul Anatol Cojocari – membru al senatului Universității Oradea, lider al studenților basarabeni).  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020