Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte Oradea

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte din Oradea a fost înființat în 1957, ca Școală Generală de Muzică, iar în 1961 a devenit Școală Medie de Muzică și Arte Plastice. În 1977 este desființat și reînființat în 1990, cu trei profiluri: muzică, arte plastice și coregrafie; în anul școlar 2000-2001 se îmbogățește și cu o secție de arhitectură.

Ce înseamnă astăzi Liceul de Arte din Oradea?
Răspunsul l-am aflat de la directorul instituției, doamna profesor Mihaela Bondor.
,,Astăzi, liceul nostru are 822 de elevi, 33 de clase și un colectiv de excepție, cu toții implicați, o familie unită în care fiecare simte să se dăruiască și să pună umărul pentru reușita generală, unitatea noastră de învățământ numărând 150 de angajați".
Pentru anul școlar 2016-2017, oferta educațională a cuprins: o clasă pregătitoare, trei clase la gimnaziu: câte o clasă de muzică, de arte plastice și o clasă la secția maghiară (tot de arte plastice și muzică) și patru clase la liceu: câte două clase la secția română și secția maghiară (respectiv câte o clasă de muzică și de arte plastice).
Instituția dispune de o bază materială corespunzătoare spre a se putea gospodări și a obține rezultate remarcabile (trei corpuri de clădire, cu 22 de săli de clasă, două laboratoare de informatică, 11 ateliere de specialitate, săli de studio, o bibliotecă și sală de sport). În anul școlar 2014-2015, Liceul de Arte din Oradea a obținut șase premii la olimpiadele naționale și peste 100 de premii și mențiuni la concursuri naționale și internaționale, iar elevii săi participă activ la viața culturală a orașului, cu expoziții și concerte. Palmaresul rezultatelor excepționale  este cel puțin dublu în anul școlar 2015-2016, 12 premii și mențiuni la olimpiadele naționale, din 14 participări:  Diana Cuc - premiul I la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), David Pogana - premiul I la canto clasic, cu punctaj maxim - 100 de puncte (prof. Florina Burdaș), Andreea Lazea - premiul II la canto popular (prof. Bonțu Aurica), Maria-Izabela Voropciuc - premiul II la pian (prof. Maria Dragoș), Ilisz Dominik - premiul III la pian (prof. Elisabeta Jambor), Maria Avram - premiul III la grafică (prof. Maria David) și tot premiul III a obținut și corul Giocoso, dirijat de prof. Nicoleta Țâmpu; urmează patru mențiuni și un premiu special: Cseke Andrea - mențiune la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), Andreea Tipi - mențiune la ceramică (prof. Janko-Syep Noemi), Abel Catona - mențiune la religie romano-catolică (prof. Erdodi Eva), Antonia Iacob - mențiune la canto clasic (prof. Adriana Hexan), iar Bogdan Bolboacă - premiu special la religie ortodoxă (prof. Mihaela Costea). S-au mai calificat și au participat la etapa națională Luminița Dumea, la italiană și Săseran Evelin, la maghiară.
Să mai spunem că doi artiști de excepție ai Bihorului (elevi ai Liceului de Arte, care depun eforturi mari pentru dezvoltarea aptitudinilor artistice) au reușit să culeagă lauri nebănuiți: Florena Țicu Șandro - locul III în finala Eurovision 2016 și Bianca Popa - premiul I la Mamaia Copiilor (prof. Aurica Bonțu).
Despre elevii și dascălii Liceului de Arte din Oradea vă vom mai vorbi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 25 noiembrie 2020