Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Vineri - Ziua siguranței rutiere

În „Săptămâna prevenirii criminalității”

Vineri - Ziua siguranței rutiere

În perioada 22 – 26 septembrie 2008, la nivel național se derulează „Săptămâna prevenirii criminalității”- o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la problemele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului poliție - cetățean.
Activitățile au fost structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă preventivă.

Ieri (joi), a fost Ziua Poliției de Proximitate, astăzi (vineri), este Ziua siguranței rutiere, siguranța rutieră fiind o prioritate pentru poliția bihoreană.
Iată cum arată programul zilei:
*07.30 - 08.15 – activități desfășurate cu patrulele școlare de circulație în zona adiacentă Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din municipiul Oradea (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea, Serviciul Poliției Rutiere)

*10.00: la Școala cu clasele I – VIII nr. 11 – activități de educație rutieră derulate de polițiștii de proximitate (persoană de contact – ag. șef de poliție Marius Vasi, Compartimentul poliției de proximitate)
*11.00 – 15.00 - activități desfășurate în Orășelul copiilor
11.00 – 12.30:
„Educația rutieră – educația ce salvează vieți!”, concurs cu tematică rutieră; amenajarea unui stand cu materiale educativ – preventive și proiectarea unor spoturi video; simulatorul de accidente rutiere pentru motociclete, cu posibilitatea testării efectelor impactului în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o motocicletă.
 „Reguli de prim ajutor” – prezentarea unor tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente, de către o echipă de voluntari de la Crucea Roșie Bihor.

„Ghicește indicatorul de circulație!” – concurs interactiv, cu participarea unui clown (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș).
*12.00: –„ Siguranță pe două roți” -  întâlnire a elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, pasionați de motociclete, cu un grup de motocicliști.
Vor fi prezentate recomandări preventive pe teme de circulație rutieră, echipamentul motociclistic adecvat pentru circulația pe drumurile publice al acestui tip de vehicul (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea)
*16.00 - 17.00: - întâlnire în cadrul proiectului „Minte limpede – siguranța și plăcerea de a conduce”, adresat elevilor școlilor de șoferi din municipiul Oradea, la Școala Auto Opel West. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Centrului de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor (persoană de contact – subinspector de poliție Flaviu Iova).
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați activ în derularea unor activități preventive se numără Școala Auto Opel West, Inspectoratul Școlar, Bechtel International Inc, Uniunea femeilor Bihor, Agenția națională împotriva traficului de persoane - Centrul regional Oradea, Serviciul probațiune din cadrul Tribunalului Bihor, Crucea Roșie Bihor, Centrul de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor, Orășelul copiilor.
Ioana Indrieș - Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității
La școala „Dacia”, patru patrule școlare și trei polițiști
La trecerea de pietoni de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea au acționat patru patrule școlare, elevi din clasa a VII-a D (Octavian Ghindea, Călina Blejan, Simina Seica și Mircea Cioci) și trei polițiști (subcomisar  Claudiu Ciuclea și agenții Mircea Marian și Ciprian Câmpan), sub directa „monitorizare” a directorului școlii, prof. dr. Florian Hava.
Trebuie să spunem că prezența polițiștilor în zonă, dimineața la intrarea copiilor la cursuri și la amiază, la plecarea acasă, nu este întâmplătoare sau doar pentru că este Ziua siguranței rutiere. Aceasta se întâmplă dimineață de dimineață, și nu numai la școala „Dacia”, ci și la alte școli, precum „Oltea Doamna”, Dimitrie Cantemir”, „Nicolae Bălcescu”... La fel se întâmplă și în intersecțiile aglomerate din municipiul Oradea, lângă podul Decebal ori lângă Biserica cu Lună, ajutând la fluidizarea traficului, în cazul în care se întâmplă ca unii conducători auto să  blocheze intersecțiile.
La școala „Dacia” s-a acționat, de data aceasta, și cu patrule școlare, motivul aveam să-l aflăm de la subcomisarul Claudiu Ciuclea: „Codul rutier prevede ca participanții la trafic să oprească și la semnalele membrilor patrulelor școlare de circulație, este o obligativitate pe care mulți șoferi se pare că au uitat-o sau chiar nu o știu. Am organizat această acțiune pentru a sensibiliza șoferii și a-i face mult mai atenți la traficul din preajma școlilor..., să dea dovadă de mai mult respect și atenție!” (Ov. DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri - Ziua siguranței rutiere.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023