Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Vineri - Ziua siguranței rutiere

În „Săptămâna prevenirii criminalității”

Vineri - Ziua siguranței rutiere

În perioada 22 – 26 septembrie 2008, la nivel național se derulează „Săptămâna prevenirii criminalității”- o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la problemele de natură infracțională și antivictimală, dar și consolidarea parteneriatului poliție - cetățean.
Activitățile au fost structurate pe diverse domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă preventivă.

Ieri (joi), a fost Ziua Poliției de Proximitate, astăzi (vineri), este Ziua siguranței rutiere, siguranța rutieră fiind o prioritate pentru poliția bihoreană.
Iată cum arată programul zilei:
*07.30 - 08.15 – activități desfășurate cu patrulele școlare de circulație în zona adiacentă Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din municipiul Oradea (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea, Serviciul Poliției Rutiere)

*10.00: la Școala cu clasele I – VIII nr. 11 – activități de educație rutieră derulate de polițiștii de proximitate (persoană de contact – ag. șef de poliție Marius Vasi, Compartimentul poliției de proximitate)
*11.00 – 15.00 - activități desfășurate în Orășelul copiilor
11.00 – 12.30:
„Educația rutieră – educația ce salvează vieți!”, concurs cu tematică rutieră; amenajarea unui stand cu materiale educativ – preventive și proiectarea unor spoturi video; simulatorul de accidente rutiere pentru motociclete, cu posibilitatea testării efectelor impactului în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o motocicletă.
 „Reguli de prim ajutor” – prezentarea unor tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente, de către o echipă de voluntari de la Crucea Roșie Bihor.

„Ghicește indicatorul de circulație!” – concurs interactiv, cu participarea unui clown (persoană de contact – subcomisar de poliție Ioana Indrieș).
*12.00: –„ Siguranță pe două roți” -  întâlnire a elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, pasionați de motociclete, cu un grup de motocicliști.
Vor fi prezentate recomandări preventive pe teme de circulație rutieră, echipamentul motociclistic adecvat pentru circulația pe drumurile publice al acestui tip de vehicul (persoană de contact – subcomisar de poliție Claudiu Ciuclea)
*16.00 - 17.00: - întâlnire în cadrul proiectului „Minte limpede – siguranța și plăcerea de a conduce”, adresat elevilor școlilor de șoferi din municipiul Oradea, la Școala Auto Opel West. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Centrului de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor (persoană de contact – subinspector de poliție Flaviu Iova).
Printre colaboratorii I.P.J. Bihor implicați activ în derularea unor activități preventive se numără Școala Auto Opel West, Inspectoratul Școlar, Bechtel International Inc, Uniunea femeilor Bihor, Agenția națională împotriva traficului de persoane - Centrul regional Oradea, Serviciul probațiune din cadrul Tribunalului Bihor, Crucea Roșie Bihor, Centrul de evaluare, prevenire și consiliere antidrog Bihor, Orășelul copiilor.
Ioana Indrieș - Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității
La școala „Dacia”, patru patrule școlare și trei polițiști
La trecerea de pietoni de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea au acționat patru patrule școlare, elevi din clasa a VII-a D (Octavian Ghindea, Călina Blejan, Simina Seica și Mircea Cioci) și trei polițiști (subcomisar  Claudiu Ciuclea și agenții Mircea Marian și Ciprian Câmpan), sub directa „monitorizare” a directorului școlii, prof. dr. Florian Hava.
Trebuie să spunem că prezența polițiștilor în zonă, dimineața la intrarea copiilor la cursuri și la amiază, la plecarea acasă, nu este întâmplătoare sau doar pentru că este Ziua siguranței rutiere. Aceasta se întâmplă dimineață de dimineață, și nu numai la școala „Dacia”, ci și la alte școli, precum „Oltea Doamna”, Dimitrie Cantemir”, „Nicolae Bălcescu”... La fel se întâmplă și în intersecțiile aglomerate din municipiul Oradea, lângă podul Decebal ori lângă Biserica cu Lună, ajutând la fluidizarea traficului, în cazul în care se întâmplă ca unii conducători auto să  blocheze intersecțiile.
La școala „Dacia” s-a acționat, de data aceasta, și cu patrule școlare, motivul aveam să-l aflăm de la subcomisarul Claudiu Ciuclea: „Codul rutier prevede ca participanții la trafic să oprească și la semnalele membrilor patrulelor școlare de circulație, este o obligativitate pe care mulți șoferi se pare că au uitat-o sau chiar nu o știu. Am organizat această acțiune pentru a sensibiliza șoferii și a-i face mult mai atenți la traficul din preajma școlilor..., să dea dovadă de mai mult respect și atenție!” (Ov. DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri - Ziua siguranței rutiere.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)