Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

,,Divinul prin ochi de copil”

Proiectele la Liceul de Arte Oradea

,,Divinul prin ochi de copil”

Ai putea crede că la Liceul de Arte din Oradea se mănâncă arte pe pâine... Doar atât!

Stând de vorbă și cunoscând conducerea liceului, pe doamna director Mihaela Bondor, pe directorul adjunct, prof. Racz Eliza, pe doamna profesor Augusta Fatol, consilierul educativ și pe artista în cuvinte cu suflet mare, plin de iubire, prezentă peste tot unde se dăruiește și se face bine, profesorul de religie Mihaela Costea, responsabil cu toate proiectele de pe lume, veți afla adevărul din artă și prin artă, veți cunoaște frumusețea și măsura artiștilor, veți găsi deschiderea spre creație, originalitate și eul pe care fiece artist îl pune pe tavă prin operele sale.
Ascultați cum sună imaginea liceului prin vorbele Mihaelei, care curg ca o apă lină de la izvor (din inimă) spre vărsarea în marea cea mare.
Arta în suflete, în clasă, în comunitate
,,Frumusețea artei se cultivă în fiecare dintre noi în măsura în care ne rezervăm fiecare dreptul la ea. Pentru copii deschiderea spre artă este un atu pe care pot să-l câștige în familie, dar și în școală, în mod deosebit într-o școală cu profil vocațional artistic. În spațiul educațional bihorean Liceul de Arte Oradea este singura școală de acest fel, care oferă prin unicitatea sa, prin profilurile sale, o șansă în plus artei locale și formării unor noi artiști. Liceul de Arte Oradea își găsește un loc bine meritat între liceele din Oradea prin: baza materială, oferta educațională,relația profesor - elev, atitudinea elevilor față de școală, implicarea elevilor în viața școlii (activități culturale, extrașcolare), numărul foarte mare de activități extracurriculare, numărul foarte mare de premii obținute la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, atât la materiile de specialitate, cât și la cele de cultură generală, profesionalismul și dăruirea cadrelor didactice".
Vorbind despre proiectele derulate în timp, doamna profesor s-a oprit la cele reprezentative, cu impact și eficiență maximă.
Proiect intitulat ,,Divinul prin ochi de copil" a oferit elevilor șansa expunerii lucrărilor realizate de ei (icoane pe sticlă, lemn și piatră) într-o expoziție organizată la Brescia - Italia - în parteneriat cu Parohia Ortodoxă ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie" din Brescia; profesor coordonator al acestui proiect a fost d-na prof. Mihaela Costea, iar lucrările au fost realizate cu coordonarea profesorilor: Nada Panait, Eliza Racz, Ovidiu Sălăgean, Anca Maghiar, Racz Ervin și Janko Szep Noemi. Vernisajul expoziției din Brescia a avut și un moment muzical susținut de Chifor Lavinia, absolventă a liceului nostru, coordonată de d-na prof. Bonțu Aurica.
Două proiecte cu mare impact în viața comunității locale au fost ,,Fii parte la diversitate!" și ,,Secession Urban Art", proiecte de voluntariat și de promovare a artei stradale.
Proiectul național „Fii parte la diversitate!" a început în 2014 și s-a desfășurat în nouă orașe ale țării. Asociația A.R.T. Fusion București a inițiat acest proiect în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO) alături de care Liceul de Arte Oradea a devenit partener prin Clubul Impact al liceului, coordonat de prof. Mihaela Costea. Proiectul a vizat implementarea a două metode - Biblioteca vie și Campania stradală - pentru atingerea scopului proiectului: promovarea diversității, a toleranței și nondiscriminării.
Biblioteca vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită - cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. Cărțile sunt ființe umane care pot intra în dialog direct cu cititorul. La Biblioteca vie organizată de noi au participat aproximativ 20 de cărți și peste 300 de cititori.
În organizarea Campaniei stradale au fost implicați aproximativ 300 de elevi voluntari din Liceul de Arte Oradea, iar numărul beneficiarilor direcți (membri ai comunități locale, trecători care au văzut și participat la activități) a fost de aproximativ 1000 de persoane. Cele două zile ale campaniei stradale au fost structurate astfel: Prima zi - realizarea unei lucrări colective de mari dimensiuni (pe întreaga porțiune pietonală a străzii Republicii) de către elevii participanți și trecători pe fâșii de hârtie de aproximativ 400 m lungime, cu tempera, markere etc. Trecătorii au fost invitați să deseneze, să picteze, să scrie un mesaj pozitiv. În aceeași locație au fost expoziții cu lucrări plastice și afișe - fixe și mobile (elevi care au purtat afișele tip sandwich). Toți voluntarii au avut tricouri sugestive realizate prin proiect, care a beneficiat de o finanțare nerambursabilă prin Fundația Comunitară Oradea. A doua zi - realizarea de flash-moburi muzicale în aceeași locație (strada Republicii), împărțirea de fluturași, expoziții cu fotografii, lucrări plastice și afișe, ateliere de pictură pe față pentru copiii și trecătorii dornici. Profesorii implicați în acest amplu proiect au fost: Nada Panait, Eliza Racz, Ovidiu Sălăgean, Anca Maghiar, Racz Ervin, Janko-Szep Noemi, Maria David, Tătar Doina, Dat Liana, Iulian Anghel - de la catedra de arte plastice - și Szabo Atilla Mihai și Sebastian Hercuț - de la catedra de muzică.
Acţiunile de artă urbană din cadrul proiectului ,,Secession Urban Art" finanţat prin Fundaţia Comunitară Oradea au presupus un conglomerat de arte ce implică toate simţurile: muzică, fotografie, pictură. Prin intermediul acestui proiect comunitatea a luat parte la un eveniment ce a adus arta în stradă. Combinând  variate tehnici de lucru, elevii Liceului de Arte  Oradea au creat o lucrare de artă contemporană complexă, pentru a reflecta arta urbană, eclectică, fascinantă a oraşului. Pe panouri de mari dimensiuni au fost transpuse detalii ale clădirilor reprezentative în stil secession din oraș cu scopul de a le face mai vizibile. Aceste lucrări au fost prezentate într-o expoziție de excepție la muzeul Art Nouveau - Casa Darvas - La Roche. Activităţile proiectului au fost coordonate de profesorii: Nada Panait, Maria David, Ioana Klein, Anca Maghiar, Janko-Szep Noemi, Ervin Racz, Iulian Anghel, Eliza Racz de la catedra de arte plastice şi profesorii Sebastian Hercuţ, Loredana Roman de la catedra de muzică a Liceului de Arte Oradea.
Un proiect dedicat elevilor pasionați de muzică și care le-a oferit acestora șansa de a performa pe scenă în cadrul unor concursuri unice în orașul nostru a fost ,,Performanță prin studiu" coordonat de d-na prof. Ion Desanca. Sute de elevi au interpretat piesele muzicale preferate în cadrul Concursului Czerny - pentru pian principal și pian secundar. Echipa proiectului a fost formată din d-le prof. Iulia Teszler și Cheregi Larisa, dar toți profesorii de pian din școală s-au implicat prin coordonarea elevilor (33 de profesori). Pentru ediția din acest an școlar - ediția a X-a - se dorește introducerea unui element de noutate: interpretarea de piese muzicale aparținând compozitorilor români.
În cadrul proiectului ,,Formații instrumentale - valențe contemporane", coordonat tot de d-na prof. Ion Desanca, s-a desfășurat Concursul de formații instrumentale (muzică de cameră). Au participat 37 de formații care au interpretat piese la pian, la patru mâini, în formații de suflat și în formații de corzi. Din echipa proiectului au făcut parte următorii profesori: Iulia Teszler, Mircescu Ariadna, Mircescu Georgiana și Sebastian Hercuț, dar au fost implicați toți profesorii de instrument din școală.
Proiectul ,,Tinere talente" a reunit elevi din zece județe, fiind un proiect cultural artistic cu participare interjudețeană pentru clasele I - XII. Și în cazul acestui proiect numărul participanților a ajuns la câteva sute și s-a bucurat de un succes deosebit. Desfășurat pe mai multe secțiuni (pian, vioară, canto, instrumente de suflat, muzică de cameră), concursul a oferit posibilitatea micilor artiști de a cunoaște elevi ca și ei din alte localități, de a iniția colaborări și o recunoaștere națională a muncii lor pentru cei care au obținut premii. Proiectul a fost coordonat de d-ul profesor Sebastian Bratu, iar juriul a fost format din următorii profesori: Aurica Bonțu, Sebastian Hercuț, Loredana Roman, Anita Lupșe, Valentina Horhat, Lavinia Abrudan și Ancuța Pop.
Numărul proiectelor și activităților extrașcolare realizate de elevii Liceului de Arte Oradea este mult mai mare. Fiecare etapă a anului școlar este însoțită de concerte, de expoziții, de activități extracurriculare. Fiecare sărbătoare este marcată de activități deosebite susținute de elevii de la secția de arte plastice sau de cei de la muzică, în mod deosebit de cele două coruri (corul claselor gimnaziale ,,Giocoso" și cel al claselor liceale ,,Ariston" - ambele premiate la olimpiadele naționale). Rezultatele frumoase ale muncii împlinite, toate, fac din Liceul de Arte Oradea o școală de elită, în care ceea ce este mai frumos în om - spiritul - este pus în valoare".
Adevăr grăiește doamna profesor Mihaela Costea, pe care am cunoscut-o pentru prima oară, cu mulți ani înainte, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal", partenerul constant și strategic al artiștilor orădeni.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Divinul prin ochi de copil”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020