Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Mobilitatea inteligentă și durabilă – o investiție pentru Europa”

Prezentări în trei școli orădeni

„Mobilitatea inteligentă și durabilă – o investiție pentru Europa”

În fiecare an în perioada 16-22 septembrie, Europa găzduiește cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil organizat pe teritoriul său. În anul 2016, campania pune accentul pe „Mobilitatea inteligentă și durabilă - o investiție pentru Europa".

Comisia Europeană a stabilit două obiective majore pentru mobilitatea urbană:
eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali din orașe până în anul 2050; trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile orașe până în anul 2030.
Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, se axează în anul 2016 pe patru domenii prioritare: inovare, digitalizare, decarbonizare, oameni.
Potrivit  L'Union Internationale des Transports Publics (UITP), accidentele rutiere ucid peste 27. 000 de persoane în fiecare an. Există o relație directă între numărul de morți și numărul de deplasări cu mașina. Accidentele constituie principala cauză de deces în rândul tinerilor din UE.
A.P.M. Bihor efectuează monitorizarea factorilor de mediu pe parcursul întregului an: calitatea aerului, solului, apei și zgomotul. Suntem cu toții responsabili pentru calitatea mediului în care trăim! Greutatea poluanților produși de o mașină este de 3 ori mai mare decât greutatea sa, în schimb mersul pe jos sau cu bicicleta nu poluează deloc. Un autoturism din două se deplasează pe o distanță mai mică de 3 km, aceeași deplasare cu autobuzul este mai ieftină. Pentru a parcurge pe jos 500 m sunt necesare doar 8 minute, astfel vă mențineți în formă, economisiți timp, evitați timpul de așteptare la semafor și de găsire a unui loc de parcare.
Bicicleta este un mijloc ideal de transport pe distanțe scurte și este benefic pentru sănătate! Ea poate fi folosită de copii și părinți pentru a ajunge la școală! Alternativa unui transport mai ieftin și mai curat (mers pe jos, cu bicicleta sau transport în comun) ar contribui la reducerea aglomerării traficului, a zgomotului și poluării atmosferice.
În perioada 19-22.09.2016, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor în parteneriat cu Oradea Transport Local SA și Poliția Română desfășoară activități de informare și educare a elevilor din cadrul a mai multe unități școlare din Oradea:
19.09.2016, la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (clasa 11)
20.09.2016, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre" (clasele 5-8)
22.09.2016, la Școala Gimnazială ,,Dacia" (clasa 1)
Planul activităților cuprinde:
Săptămâna mobilității (prezentare A.P.M. Bihor) - scopul acestui eveniment, de ce este bine să înlocuim mașina proprie cu alte mijloace de transport, discuții - mijloace de transport nepoluante,
Transportul în comun (discuții OTL SA),
Siguranța în trafic (discuții Poliția Română).
Activități sunt conduse de dr. Radoveț Dorina - A.P.M. Bihor, Satmári Tiberiu - responsabil marketing OTL SA, Flaviu Iova - subcomisar Poliția Română.
(D.R.)

Trimite email

marţi, 4 august 2020