Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Trei zile de sărbătoare la Marghita

Vineri, sâmbătă și duminică (26 - 28 septembrie)

Trei zile de sărbătoare la Marghita

A intrat în tradiție ca în zilele de weekend ale sfârșitului de septembrie să găsească municipiul Marghita în sărbătoare. Altfel spus, vineri, sâmbătă și duminică, locuitorii municipiului Marghita, cu mic cu mare, sărbătoresc Zilele Marghitei.

Mesajul primarului Dorel Talpoș
Clădit pe istoria de secole a unui vechi târg, orașul nostru s-a dezvoltat an de an, prin hărnicia oamenilor de aici, români și maghiari împreună. Cunoscută pentru prietenia și armonia interetnică, comunitatea noastră devine din ce în ce mai durabilă, mai ales în contextul noii structuri europene. O comunitate durabilă este cea care deține controlul asupra procesului de dezvoltare, a deciziilor pe care le elaborează și le adoptă, asigurând durabilitatea la nivel local. Comunitățile durabile prosperă pentru că populația lucrează în colaborare și parteneriat pentru îmbunătățirea calității vieții. Comunitatea durabilă utilizează resursele proprii pentru a asigura necesitățile generațiilor actuale, asigurând, în același timp, resursele necesare pentru generațiile  viitoare.
Așa facem și vom face noi la Marghita. În acest sens, prioritățile administrației locale sunt canalizate în direcția îmbunătățirii calității vieții locuitorilor orașului, a infrastructurii, a serviciilor, creșterii siguranței locurilor de muncă, creării de facilități pentru petrecerea timpului liber, pentru integrarea Marghitei în structurile regionale, naționale și europene.O dată pe an, la finele lunii septembrie, locuitorii Marghitei au parte de o sărbătoare specială: Zilele Marghitei. Și în acest an, primăria, cu sprijinul celorlalte instituții publice, a pregătit pentru dumneavoastră un ansamblu de momente diverse – artistice, culturale, sportive și de agrement. Am plăcerea să vă invit să participați la aceste momente, în zilele de 27 și 28 septembrie, când sărbătorim 41 de ani de la declararea Marghitei oraș.
Programul manifestărilor
Vineri  26 septembrie
17.00  - Vernisajul expoziției de icoane pictate pe sticlă și desene artistice (la primărie, în biroul nr.16, parter, organizator, Colegiul Național ”Octavian Goga);
17.00 - Vernisajul expoziției de pictură, grafică și sculptură a Comunității de creație ”IPP ART”, a pictorului Zelina Jozsef (la Catedrala romano-catolică ”Arpadhazi Szent Margit”, organizator, clubul foto ”Helios”).
Sâmbătă,  27 septembrie
18.00 – Deschiderea oficială ( pe scena din centrul municipiului); premierea olimpicilor de la gimnaziu (organizator, clubul Kivanis Marghita); premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie; recital - grupul de chitariști.
Programul cultural
10.00 –”Ocrotiți natura” (vernisajul expoziției de fotografii și lucrări ale elevilor, la Școala cu clasele I-VIII, etaj 1);
12.00 – ”Mâini harnice” - lucrările copiilor marghiteni în tabăra de la Șinteu (la Casa de cultură);
13.00 – Simpozion științific (organizat de prof. Asăvoaie Carmen, la primărie, în  sala de conferințe);
13.00 –”Spune NU DROGURILOR”- prezentarea campaniei antidrog (prof. Sas Marcel, C. N. ”O. Goga”, la primărie - în sala de conferințe);
14.00 – ”Schimbă-te, violența nu mai e la modă!”- acțiune de promovare a nonviolenței în școală, organizată de prof. Papp Camelia, Grupul Școlar Agricol ”Horea”( la primărie – în sala de conferințe);
Program artistic:
10.00 - ”Tombola prieteniei” (organizată de clubul Kivanis Marghita în parcul din centrul orașului);
10.00 – Workshop-Break Dance (în sala de sport  - stadion);
15.00 – Formații artistice locale - dansuri populare maghiare, dansuri moderne cu trupele: Smile Girls, Cleavers, Break Dance, soliști de muzică ușoară (pe scena din centrul municipiului);
17.00 – Concert rock cu trupa Speditio-Kiskoros Ungaria (pe scena din centrul municipiului);
17.30 – Grupul de copii VIVERE din Oradea (scena din centrul municipiului);
19.00 – Muzică ușoară cu Teodora Broinaș( Oradea), Anita ( Megastar) Bogdan;
19.30 – Dans sportiv - trupa Control Dance (Săcuieni);
20.00 – Concert live  - Talisman (București);
21.15 – Concert live - R-GO (Budapesta);
22.30 – Concert Reflex (București);
23.00 – Discotecă.
Program sportiv:
9.00 - Campionat de fotbal-liceeni, meci de handbal; campionat de tenis de masă (organizat de C.N. ”O. Goga”,la sala de sport a C.N. ”O. Goga”);
10.00 - Demonstrație de judo (la Clubul Copiilor);
10.00 - Concurs de șah (la Casa de Cultură Marghita);
10.00 - Campionat de cărți (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor);
10.00 - Fotbal - copii (la Stadionul municipal);
10.00 – Concurs de tenis de câmp (la stadion);
10.00 – Concurs de desene pentru copii ( la sediul U.D.M.R.);
11.00 – ”Educația rutieră” - concurs de îndemânare cu bicicleta (la școala, parc);
11.00 – Demonstrație de karturi (pe strada Horea);
12.00 – Concurs de biciclete pentru copii (pe strada Horea);
12.00 – Expoziție columbofilă (în incinta pieței agroalimentare, pe strada Nicolae Bălcescu);
16.30 – Demonstrație de karate (pe scena din centrul municipiului).
Duminică,  28 septembrie
Program cultural:
10.00 - ”Proiecte mari de la cei mici - Orașul meu în viitor” - concurs de desene pe asfalt, organizat de clubul Kivanis Marghita (în fața sediului B.C.R.);
12.00 – Concert de cântări bisericești (la Catedrala Ortodoxă);
15.30 – Concertul Filarmonicii Populare Maghiare ”Nagyvarad” (pe scena din centrul municipiului);
16.00 – Expoziție de literatură creștină, organizată de Biserica Penticostală ”Salem”(la sediul bisericii Penticostale ”Salem”);
17.00 – Concert de muzică corală cu fanfara Bisericii Baptiste Maghiare (la sediul bisericii Baptiste Maghiare);
18.00 – Concert de muzică corală, organizat de Biserica Penticostală ”Salem”(la sediul bisericii Penticostale ”Salem”).
Program artistic:
10.00 - ”Varietăți bihorene” festival-concurs (la Casa de Cultură);
16.30 – Folclor românesc: dansuri și cântece populare (prezentate de elevi de la Colegiul Național ”O. Goga”); obiceiuri tradiționale și dansuri populare (prezentate de elevi de la Grupul Școlar Agricol ”Horea”), soliști vocali: Ciprian Scurt, Lenuța Moisa și Marcel Varodi; concert de muzică populară bihoreană (pe scena din centrul municipiului);
17.00 – Recital de muzică populară, cu solista Sava Negreanu Brudașcu (pe scena din centrul municipiului);
18.30 - Invitat special, Cristian Pomohaci ( pe scena din centrul municipiului);
19.30 – Muzică etno, cu solistul timișorean Ghiță Muntean (pe scena din centrul municipiului);
20.00 – Concert live - Roy&Adam, din Budapesta (pe scena din centrul municipiului);
21.00 - Concert live - trupa Compact, din București (pe scena din centrul municipiului);
22.00 – Focul de artificii (în centrul municipiului);
22.30 – Discotecă.
Program sportiv:
10.00 – ”Poliția mereu în slujba cetățeanului” - Poliția municipiului Marghita prezintă echipamentele tehnice din dotare (pe strada Horea);
10.00 - ”Desfășurarea de luptă la motopompă” – o prezentare demonstrativă, cu detașamentul de intervenție al pompierilor din Marghita (pe strada Horea);
10.00 - Concurs de șah (la Casa de Cultură Marghita);
10.00 – Concurs de tenis de câmp ( pe stadion)
10.00 – Concurs de îndemânare auto (pe strada Horea);
13.00 – Concurs ”Cel mai puternic om” (pe strada Horea);
15.00 – Motocros - demonstrație de motociclism, cu motocicliști din Ungaria (pe strada Horea).

Trimite email
duminică, 3 martie 2024, 21:45:18 Ora standard a Europei de Est