Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools"

Joi, diseminare la Biblioteca Universității

Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools"

Joi (22 septembrie 2016), la Biblioteca Universității din Oradea a avut loc diseminarea proiectului Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools".

,,Proiectul Erasmus, Parteneriate Strategice, Taste of Life: regional, healthy food in schools (Proiect 2014-1-NL01-KA202-001225) își propune să încurajeze consumul de alimente sănătoase în grădinițe, școli și licee prin intermediul cantinelor/firmelor de catering care deservesc aceste instituții de învățământ”, ține să precizeze managerul de proiect, doamna lector dr. Anamaria Supuran.
La eveniment au participat directori de școli și grădinițe, administratori de cantine școlare, bucătari, nutriționiști, producători locali, parteneri și colegi ai managerului de proiect, cadre universitare de la Facultatea de Protecția Mediului, a Univerisității din Oradea. În prezidiul manifestării au fost invitați să ia loc reprezentanți ai partenerilor: dl prof. univ. dr. Ioan Chereji, decan al Facultății de Protecția Mediului, dl Nicolae Hodișan, director al Direcției pentru Agricultură Bihor, dl Bura Giani, director al Comisariatului Județean pentru  Protecția Consumatorilor și dl Nagy Miklos, președinte al Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra. Prezentând proiectul Erasmus + la care mai participă și Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul”, alături de parteneri din cinci țări europene, managerul și moderatorul Anamaria Supuran a trecut în revistă principalele obiective, activități și rezultatele proiectului, insistându-se pe educația consumatorului, îmbunătățirea calității meniurilor prin folosirea de produse locale și regionale, organizarea unor ateliere de gătit în școli, promovarea unor exemple de bune practici, inițierea unui curs de alimentație sănătoasă (de educare a consumatorului) și editarea unui manual suport care include metodele și instrumentele cu ajutorul cărora cursul de alimentație sănătoasă poate fi predat grupului țintă (adresat profesorilor și formatorilor).
,,Sunt un fan desăvârșit al produselor locale din Bihor...
În destăinuirile sale, dl decan Ioan Chereji a pus punctul pe i, a jucat cu cărțile pe masă și a spus lucrurilor pe nume; ca tânăr șef de fermă a văzut raiul pe pământ la Săcueni; pe atunci legumele erau 80. 90 și 100 la sută ecologice, pentru nu aveai cu ce să le stropești, iar îngrășăminte se primeau din Paște în Crăciun; a regretat și regretă închiderea Arovit Valea lui Mihai, ,,că așa a fost politica!” A ajuns și prin Olanda și s-a informat cum fac alții agricultură intensivă, ,,pentru că suntem mulți și toți trebuie să mănânce”, dar a rămas neschimbat într-ale sale bune de-acasă, concluzionând: ,,Sunt un fan desăvârșit al produselor locale din Bihor, din toate punctele de vedere, care sunt de o mie de ori mai bune decât cele pe care le importăm, care par exagerat de frumoase... Faceți tot posibilul ca ai noștri copii să mănânce cât mai sănătos; garantez că produsele obținute în zona noastră au calitate!”
,,Nu producem decât cât consumăm mâine!
Se pare că de când lumea, turcii, ca și grecii, au coloană vertebrală și au știut și știu ce vor. Dl director Nicolae Hodișan a pus pe tapet politica guvernului legată de noul concept și de noua politică de a o oferi școlarilor o masă caldă; vorbind despre alimente și rețete a avut sclipirile fine și ironice ale unui vizionar și bun cunoscător al lucrurilor și al oamenilor. De 8 ani de când conduce instituția a văzut multe și știe. A fost prin Cehia, Italia, Germania..., dar în Turcia a fost fascinat de ceea ce a văzut și a aflat, chiar dacă 80 la sută agricultura e de stat, turcul e sincer și spune: ,,nu producem decât cât consumăm mâine. Nu importăm niciun gram de lapte din afară. Nu importăm absolut nimic din ceea ce se consumă de către populația din Turcia. Pentru ei, agricultura este una sigură, care să asigure cantitatea și siguranța populației. Ei nu au conceptul de agricultură ecologică”. Revenind acasă, pe meleaguri străbune, dl director ne-a asigurat că tot ce apare și se distribuie pe piață și în magazine este verificat; se face sondarea piețelor și se trimite la laboratorul central și că putem avea siguranța alimentului sănătos (cel puțin în zona noastră, adăugăm noi).
,,Recomandarea mea este să citiți eticheta să vedeți ce conține
Despre programul Cornul și laptele, despre mărul cel de toate zilele și despre masa caldă a școlarilor de la Sînmartin (cuprinși în programul pilot) a făcut vorbire și dl director Bura Giani.  
Ca cel mai responsabil dintre cei ce ne protejează ca și consumatori, domnia sa ne sfătuiește (ne recomandă) să citim eticheta înainte de a cumpăra un produs de pe raftul magazinelor. Și nu vă aruncați imediat la cele care au prețurile cele mai mici. Mai bine mai scump, dar de calitate. Iar pentru a cunoaște produsele locale, ele trebuie promovate. Adresându-se producătorilor prezenți, dl director i-a asigurat de toată deschiderea instituției în consilierea lor referitor la legislația în vigoare, pentru că necunoașterea legii nu scuză pe nimeni.
,,Nu e indiferent cum ne creștem copiii!   
La aceeași masă, a prezidiului, a stat și dl Nagy Miklos, președinte al Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra. După Revoluție, domnia sa a plecat în Elveția  ca să studieze agricultura ecologică; cercetând fenomenul, s-a lămurit de niște lucruri (alarmante): în urma unei stropiri (cu Decis) aplicate la cartof, spre exemplu, cercetările au arătat că s-au găsit urme în produs, în cantitate foarte mică; la două stropiri, cantitățile au crescut de două ori, iar după trei stropiri, prezența substanțelor în cartofi era de cinci-șase ori mai mare, chiar dacă au fost stropite doar frunzele. Când era pe cale să renunțe la produsele ecologice (care se produc ușor, dar se vând greu), o băimăreancă, alergică la toți aditivii alimentari (pe care a salvat-o de la moarte sigură) i-a dat planurile peste cap. Rămas pe poziții, dl președinte educă cetățenii, mai cu seamă părinții și educatorii să-i hrănească sănătos pe cei mici, pentru că nu e indiferent cum ne creștem copiii.
Agricultura ecologică și hrana goală
Am audiat apoi două prezentări, dl ing. Mihai Cărbunar, șef lucrări dr. ing. la Facultatea de Protecția Mediului, ne-a vorbit din cărți și din experiență proprie despre agricultura ecologică (terminologie și argumente, conversie, certificare și etichetare), iar doamna Czentye Teodora, nutriționist și manager, ne-a răvășit de-a dreptul, arătându-ne adevărata față a lucrurilor în ceea ce se numește hrana goală, livrând soluții pentru o alimentație echilibrată.
,,Mâncăm, dar nu ne hrănim
,,Mâncăm, dar nu ne hrănim; mâncăm ca să băgăm ceva în gură; să ne țină de foame... și asta zi de zi, an după an; copiilor le dăm ceva să tacă”, spunea domnia sa răspicat, prezentând starea actuală a alimentelor; în ultimii 50 de ani a scăzut cu 30 la sută procentul de nutriți din fructe, legume și cereale. Motivul? Agricultura intensivă: pesticidele; creșterea rapidă, forțată; monoculturile repetate; timpul îndelungat de la recoltare la consum; soluțiile prezentate: agricultura organică, neforțată; consumul sezonier și local; alegerea fructelor și legumelor intens colorate, mai mici și cât mai variate...
,,Chia este iubita mea!”
Doamna Teodora a bătut apoi monedă (ne-a ,,înnebunit”, pur și simplu) pentru adăugarea în alimentație a superalimentelor: condimente frunze – mărar, pătrunjel, busuioc, cimbru (care au cu 30 la sută mai mulți nutrienți decât legumele și fructele); nuci și semințe, chia, gojiberry, avocado...
,,Chia este iubita mea”, s-a destăinuit Teodora, arătând că acest supraaliment conține de șase ori mai mult calciu decât laptele, de 15 ori mai mult magneziu..., de 70 de ori mai multă proteină decât soia...
Demonstrații culinare
În holul Bibliotecii, aveam să–i urmărim la demonstrații culinare pe Szapanos Tiberius, de la Centrul  de Artă Culinară și pe Czentye Teodora, manager (Suppa Bar), care ne-a dat pe spate cu o budincă de chia.
În partea a II-a a evenimentului, urma să-i audiem pe Rus Samuiel (chef, manager al ,,To Chefs”) și pe Popa Dorin (președinte al Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare ,,Crișana”).
Din păcate, doar atât!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools".

Trimite email
luni, 16 iunie 2025, 13:49:22 Ora de vară a Europei de Est