Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools"

Joi, diseminare la Biblioteca Universității

Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools"

Joi (22 septembrie 2016), la Biblioteca Universității din Oradea a avut loc diseminarea proiectului Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools".

,,Proiectul Erasmus, Parteneriate Strategice, Taste of Life: regional, healthy food in schools (Proiect 2014-1-NL01-KA202-001225) își propune să încurajeze consumul de alimente sănătoase în grădinițe, școli și licee prin intermediul cantinelor/firmelor de catering care deservesc aceste instituții de învățământ”, ține să precizeze managerul de proiect, doamna lector dr. Anamaria Supuran.
La eveniment au participat directori de școli și grădinițe, administratori de cantine școlare, bucătari, nutriționiști, producători locali, parteneri și colegi ai managerului de proiect, cadre universitare de la Facultatea de Protecția Mediului, a Univerisității din Oradea. În prezidiul manifestării au fost invitați să ia loc reprezentanți ai partenerilor: dl prof. univ. dr. Ioan Chereji, decan al Facultății de Protecția Mediului, dl Nicolae Hodișan, director al Direcției pentru Agricultură Bihor, dl Bura Giani, director al Comisariatului Județean pentru  Protecția Consumatorilor și dl Nagy Miklos, președinte al Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra. Prezentând proiectul Erasmus + la care mai participă și Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul”, alături de parteneri din cinci țări europene, managerul și moderatorul Anamaria Supuran a trecut în revistă principalele obiective, activități și rezultatele proiectului, insistându-se pe educația consumatorului, îmbunătățirea calității meniurilor prin folosirea de produse locale și regionale, organizarea unor ateliere de gătit în școli, promovarea unor exemple de bune practici, inițierea unui curs de alimentație sănătoasă (de educare a consumatorului) și editarea unui manual suport care include metodele și instrumentele cu ajutorul cărora cursul de alimentație sănătoasă poate fi predat grupului țintă (adresat profesorilor și formatorilor).
,,Sunt un fan desăvârșit al produselor locale din Bihor...
În destăinuirile sale, dl decan Ioan Chereji a pus punctul pe i, a jucat cu cărțile pe masă și a spus lucrurilor pe nume; ca tânăr șef de fermă a văzut raiul pe pământ la Săcueni; pe atunci legumele erau 80. 90 și 100 la sută ecologice, pentru nu aveai cu ce să le stropești, iar îngrășăminte se primeau din Paște în Crăciun; a regretat și regretă închiderea Arovit Valea lui Mihai, ,,că așa a fost politica!” A ajuns și prin Olanda și s-a informat cum fac alții agricultură intensivă, ,,pentru că suntem mulți și toți trebuie să mănânce”, dar a rămas neschimbat într-ale sale bune de-acasă, concluzionând: ,,Sunt un fan desăvârșit al produselor locale din Bihor, din toate punctele de vedere, care sunt de o mie de ori mai bune decât cele pe care le importăm, care par exagerat de frumoase... Faceți tot posibilul ca ai noștri copii să mănânce cât mai sănătos; garantez că produsele obținute în zona noastră au calitate!”
,,Nu producem decât cât consumăm mâine!
Se pare că de când lumea, turcii, ca și grecii, au coloană vertebrală și au știut și știu ce vor. Dl director Nicolae Hodișan a pus pe tapet politica guvernului legată de noul concept și de noua politică de a o oferi școlarilor o masă caldă; vorbind despre alimente și rețete a avut sclipirile fine și ironice ale unui vizionar și bun cunoscător al lucrurilor și al oamenilor. De 8 ani de când conduce instituția a văzut multe și știe. A fost prin Cehia, Italia, Germania..., dar în Turcia a fost fascinat de ceea ce a văzut și a aflat, chiar dacă 80 la sută agricultura e de stat, turcul e sincer și spune: ,,nu producem decât cât consumăm mâine. Nu importăm niciun gram de lapte din afară. Nu importăm absolut nimic din ceea ce se consumă de către populația din Turcia. Pentru ei, agricultura este una sigură, care să asigure cantitatea și siguranța populației. Ei nu au conceptul de agricultură ecologică”. Revenind acasă, pe meleaguri străbune, dl director ne-a asigurat că tot ce apare și se distribuie pe piață și în magazine este verificat; se face sondarea piețelor și se trimite la laboratorul central și că putem avea siguranța alimentului sănătos (cel puțin în zona noastră, adăugăm noi).
,,Recomandarea mea este să citiți eticheta să vedeți ce conține
Despre programul Cornul și laptele, despre mărul cel de toate zilele și despre masa caldă a școlarilor de la Sînmartin (cuprinși în programul pilot) a făcut vorbire și dl director Bura Giani.  
Ca cel mai responsabil dintre cei ce ne protejează ca și consumatori, domnia sa ne sfătuiește (ne recomandă) să citim eticheta înainte de a cumpăra un produs de pe raftul magazinelor. Și nu vă aruncați imediat la cele care au prețurile cele mai mici. Mai bine mai scump, dar de calitate. Iar pentru a cunoaște produsele locale, ele trebuie promovate. Adresându-se producătorilor prezenți, dl director i-a asigurat de toată deschiderea instituției în consilierea lor referitor la legislația în vigoare, pentru că necunoașterea legii nu scuză pe nimeni.
,,Nu e indiferent cum ne creștem copiii!   
La aceeași masă, a prezidiului, a stat și dl Nagy Miklos, președinte al Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra. După Revoluție, domnia sa a plecat în Elveția  ca să studieze agricultura ecologică; cercetând fenomenul, s-a lămurit de niște lucruri (alarmante): în urma unei stropiri (cu Decis) aplicate la cartof, spre exemplu, cercetările au arătat că s-au găsit urme în produs, în cantitate foarte mică; la două stropiri, cantitățile au crescut de două ori, iar după trei stropiri, prezența substanțelor în cartofi era de cinci-șase ori mai mare, chiar dacă au fost stropite doar frunzele. Când era pe cale să renunțe la produsele ecologice (care se produc ușor, dar se vând greu), o băimăreancă, alergică la toți aditivii alimentari (pe care a salvat-o de la moarte sigură) i-a dat planurile peste cap. Rămas pe poziții, dl președinte educă cetățenii, mai cu seamă părinții și educatorii să-i hrănească sănătos pe cei mici, pentru că nu e indiferent cum ne creștem copiii.
Agricultura ecologică și hrana goală
Am audiat apoi două prezentări, dl ing. Mihai Cărbunar, șef lucrări dr. ing. la Facultatea de Protecția Mediului, ne-a vorbit din cărți și din experiență proprie despre agricultura ecologică (terminologie și argumente, conversie, certificare și etichetare), iar doamna Czentye Teodora, nutriționist și manager, ne-a răvășit de-a dreptul, arătându-ne adevărata față a lucrurilor în ceea ce se numește hrana goală, livrând soluții pentru o alimentație echilibrată.
,,Mâncăm, dar nu ne hrănim
,,Mâncăm, dar nu ne hrănim; mâncăm ca să băgăm ceva în gură; să ne țină de foame... și asta zi de zi, an după an; copiilor le dăm ceva să tacă”, spunea domnia sa răspicat, prezentând starea actuală a alimentelor; în ultimii 50 de ani a scăzut cu 30 la sută procentul de nutriți din fructe, legume și cereale. Motivul? Agricultura intensivă: pesticidele; creșterea rapidă, forțată; monoculturile repetate; timpul îndelungat de la recoltare la consum; soluțiile prezentate: agricultura organică, neforțată; consumul sezonier și local; alegerea fructelor și legumelor intens colorate, mai mici și cât mai variate...
,,Chia este iubita mea!”
Doamna Teodora a bătut apoi monedă (ne-a ,,înnebunit”, pur și simplu) pentru adăugarea în alimentație a superalimentelor: condimente frunze – mărar, pătrunjel, busuioc, cimbru (care au cu 30 la sută mai mulți nutrienți decât legumele și fructele); nuci și semințe, chia, gojiberry, avocado...
,,Chia este iubita mea”, s-a destăinuit Teodora, arătând că acest supraaliment conține de șase ori mai mult calciu decât laptele, de 15 ori mai mult magneziu..., de 70 de ori mai multă proteină decât soia...
Demonstrații culinare
În holul Bibliotecii, aveam să–i urmărim la demonstrații culinare pe Szapanos Tiberius, de la Centrul  de Artă Culinară și pe Czentye Teodora, manager (Suppa Bar), care ne-a dat pe spate cu o budincă de chia.
În partea a II-a a evenimentului, urma să-i audiem pe Rus Samuiel (chef, manager al ,,To Chefs”) și pe Popa Dorin (președinte al Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare ,,Crișana”).
Din păcate, doar atât!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul Erasmus + ,,Taste of life, regional healthy food in schools".

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:12:26 Ora de vară a Europei de Est