Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Activități desfășurate în Orășelul copiilor din Oradea

De Ziua siguranței rutiere,

Activități desfășurate în Orășelul copiilor din Oradea

Și în ultima zi a „Săptămânii prevenirii criminalității”, tot copiii au fost cei mai răsfățați și câștigați!

Vineri, în și de „Ziua siguranței rutiere”, ei au fost invitați de către subcomisarul de poliție Ioana Indrieș (șeful Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității) în Orășelul copiilor din Oradea, unde li s-a propus: 
 „Educația rutieră – educația ce salvează vieți”, concurs cu tematică rutieră; amenajarea unui stand cu materiale educativ – preventive și proiectarea unor spoturi video; simulatorul de accidente rutiere pentru motociclete, cu posibilitatea testării efectelor impactului în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o motocicletă.
 „Reguli de prim ajutor” prezentarea unor tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente, de către o echipă de voluntari de la Crucea Roșie Bihor.
„Ghicește indicatorul de circulație!” – concurs interactiv, cu participarea unui clown (așa după cum aveam să aflăm din comunicatul primit).
Marele premiu – o bicicletă
Intrând în pavilion, nu se putea să nu observi atenția de care se bucura simulatorul pentru testarea îndemânării în conducerea motocicletei, o premieră națională în domeniu, după cum aveam să aflăm de la cel „vinovat” de montarea lui în pavilion, dl Balogh Zoltan, directorul executiv al Școlii Opel West din Oradea (unul dintre partenerii organizatorilor „Săptămânii prevenirii criminalității”). „Într-adevăr, este o premieră națională, întrucât un asemenea simulator (marca Honda) nu mai există în România. Acest aparat simulează circulația dintr-un oraș și din afara localității în situații reale. Tot noi, am oferit organizatorilor marele premiu al concursului cu tematică rutieră, o bicicletă de marcă. După-amiază, vom mai avea două participări, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, folosirea motocicletei, dar și riscurile care pot apărea în trafic, iar la sediul școlii noastre (pe str. Șelimbăr nr. 2), vom avea o întâlnire în cadrul proiectului „Minte limpede – siguranța și plăcerea de a conduce”, cu elevi ai școlii noastre de șoferi, dar nu numai...”, ne-a declarat directorul executiv, Balogh Zoltan.
Copiii au fost încântați să devină motocicliști pentru câteva momente, manevrând simulatorul.
Curând, însă, ei aveau să părăsească „locul faptei” fiind așteptați să intre în concurs. Echipa organizatoare a competiției, în frunte cu subcomisarul de poliție Ioana Indrieș, le-a pregătit un concurs pe cinste, cu un chestionar a la școala de șoferi, test grilă cu 20 de situații-problemă, fiecare având trei variante de răspuns (din care una putea fi corectă, două, toate trei sau niciuna). La proba practică, toți membrii echipajelor trebuiau să răspundă în scris (individual), fără să se consulte, care erau accesoriile care lipseau din dotarea regulamentară a bicicletei-premiu pe care o aveau în față (în sala de concurs).
La finalul, întrecerii, marele premiu (bicicleta) avea să fie adjudecat(ă) de echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 11, care s-a clasat pe primul loc în confruntarea cu celelalte șapte echipaje orădene (pe locul II – echipajul Șc. „Nicolae Bălcescu”, III – Șc. „George Coșbuc”, IV – Șc. „Andrei Mureșanu”, V – Șc. „Avram Iancu”, VI – Șc. „Alexandru Roman”, VII - Șc. „Ion Bogdan”, VIII – echipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”).
Clownul și sanitarii pricepuți
La finalul concursului, un actor al Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, în postură de clown, a „monopolizat” totul, punând stăpânire și făcând tot ceea ce a dorit cu copiii; cu măiestrie, convingere și putere de seducție, i-a vrăjit și manevrat după plac, verificându-le cunoștințele legate de semnele de circulație.
Cea de-a doua surpriză plăcută au constituit-o membrii echipajului sanitarii pricepuți de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (Alexandra Lazăr, Durne Milka, Cristina Þicra, Alexandra Ene, Raluca Popa –„victima”-blondă și George Popescu), echipaj care ne-a reprezentat cu cinste județul la etapa națională (desfășurată în 22 - 28 iulie 2008, la Poiana Pinului, în județul Buzău), ocupând locul V pe țară, iar „victima”-blondă (Raluca Popa) a fost nominalizată drept cea mai (tare și mai bună) pricepută victimă a concursului.
Sanitarii eminescieni au făcut o demonstrație de acordare a primului ajutor, fiind apaludați la scenă deschisă de întreaga asistență.
Așadar, organizatorii „Săptămânii prevenirii criminalității” nu pot decât să fie încântați de reușita manifestărilor, o spunem noi, cei care am ținut aproape, fiind cu ochii (și obiectivul aparatului de fotografiat) pe ei.
Felicitări! (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități desfășurate în Orășelul copiilor din Oradea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)