Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cea de-a XI-a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

26 - 30 septembrie

Cea de-a XI-a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 26 - 30 septembrie 2016, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XI-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii", eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza anual, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
 În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere"  vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în instituţiile şcolare din mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 26 septembrie - Activităţi dedicate prevenirii  delincvenţei juvenile;
Marţi, 27 septembrie - Activităţi preventive dedicate prevenirii victimizării minorilor;
Miercuri, 28 septembrie - Activităţi preventive dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului;
Joi, 29 septembrie - Prevenirea infracţiunilor comise cu violență;
Vineri, 30 septembrie - Activităţi preventive în vederea creşterii gradului de  siguranţă rutieră;
 
 „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii"
 
În prima zi, elevii orădeni s-au întrecut în cunoștințe juridice în cadrul unui concurs organizat de polițiștii de prevenire bihoreni.
Luni, 26 septembrie, în intervalul orar 11.00-14.00, în Sala Mare a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-a desfășurat o activitate preventivă sub genericul „Nota 10 pentru siguranța ta!", având ca teme răspunderea penală și consecinţele legale ale săvârșirii unor fapte antisociale de către adolescenți. În cadrul activității a fost vizionat filmul educativ „Cheia e la tine!" ce prezintă cazuri concrete ale unor deținuți aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târguşor. Totodată, a fost organizat un concurs pe teme juridice la care au participat peste 60 de elevi de la trei instituții de învățământ din municipiul Oradea, respectiv de la Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" .
Participanții au avut de parcurs trei probe. Proba teoretică a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de educație juridică, pe baza cunoștințelor dobândite de adolescenți în urma studierii Ghidului de Prevenire a Victimizării Minorilor „Un Antidot al Violenței". Cea de-a doua probă, de dezbatere, în cadrul căreia elevii și-au dovedit nu numai cunoștințele juridice, dar și abilitățile de comunicare, a avut ca temă vârsta răspunderii penale. Fiecare echipă și-a ales doi reprezentanți care au argumentat tema dată, în maximum cinci minute. Cea dea treia probă a reliefat creativitatea concurenților, care au avut de realizat proiecte preventive punctuale, pentru a dovedi cunoștințele în materie de realizare a unui proiect preventiv, etapele de realizare a acestuia, scop, obiective și activități. Proiectele au avut ca subiect: siguranța pe Internet, prevenirea victimizării minorilor și prevenirea delincvenței juvenile. Juriul a fost format din ofițeri de poliție, psihologi, reprezentanți probațiune, jurnaliști și profesori de limba română. Elevii de la Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" care au parcurs cu succes cele trei probe de concurs sunt: Baciu Șerban, Merciu Natalia, Toader Francesca, Marin Codrin, Tufan Andreea, Boroș Henrieta și Siladi Milena; ei au fost coordonați de profesorii: Stroie Ramona, Crăciun Crina, Lascău Daniela și Cozma Cărăbaș Adina.
Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" care au parcurs cu succes cele trei probe de concurs sunt: Bandi Andreea, Bustye Diana, Dehelean Denisa, Filip Alin Florin, Filip Andreea, Miheș Sonia, Molnar Lorene, Munteanu Carmen, Sălăgean Georgia și Șerfezi Denisa, coordonați de profesorii: Trempe Ioana, Ardelean Anda, Pădurean Andreea.
Concurenții, însoțiți de profesori, au avut posibilitatea de a vizita sediul Tribunalului Bihor. La finalul activității, elevii implicați în concurs au avut posibilitatea de a participa la o activitate de informare, desfășurată la sediul Tribunalului Bihor, pentru a înțelege modalitatea de desfășurare a unui proces penal. Un judecător din cadrul Tribunalului Bihor și un reprezentant al Serviciului Probațiune din cadrul Tribunalului Bihor au fost gazdele celor peste 60 de elevi și profesori, oferindu-le date și relații despre modalitatea de desfășurare a unui proces. A fost organizată vizitarea sediului instituției, arhivei acesteia și a fost prezentat istoriscul Palatului Justiției.
Copiii au avut ocazia de a îmbrăca pentru prima dată roba de judecători, au fost foarte receptivi, au pus întrebări cu privire la rolul fiecărei părți în cadrul unui proces și s-au arătat interesați de profesiile de polițist și magistrat.
Întâlniri cu elevi, cadre didactice şi părinţi în 57 de unităţi şcolare
Tot luni, 26 septembrie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat!", poliţiştii de proximitate şi prevenire bihoreni au desfăşurat întâlniri cu elevi, cadre didactice şi părinţi în 57 de unităţi şcolare din judeţul Bihor.
 
Agenda activităţilor  planificate
 
Marţi, 27 septembrie - Prevenirea victimizării minorilor
Marți, 27 septembrie, la ora 10.00, la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan" din municipiul Oradea va avea loc lansarea proiectului „Dă un click în siguranță!", adresat elevilor de gimnaziu. Scopul proiectului este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. Proiectul se va desfășura pe parcursul întregului an școlar 2016 - 2017, în șase unități de învățământ din Municipiul Oradea. Lunar, vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă. Totodată, elevii vor fi angrenați în numeroase activități din domeniul prevenirii criminalității (concursuri de desene, de eseuri, vizite la sediul poliției, vizionări de filme educative etc).
În municipiul Oradea, în intervalul orar 10.00 - 12.00, poliţiştii de proximitate și de prevenire bihoreni vor avea întâlniri interactive cu elevii Liceului Tehnologic „Ioan Bococi", la Liceul Economic „Partenie Cosma", Liceul Teoretic „Ady Endre" și la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
Tot marţi, în intervalul orar 9.00 - 14.00 - sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat", poliţiştii de proximitate vor desfăşura întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în 50 de unităţi şcolare din judeţul Bihor. Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.
Miercuri, 28 septembrie - Prevenirea infracţiunilor de furt
În intervalul orar 9.00 - 10.30, sub sloganul „Nu le face viaţa uşoară infractorilor, un simplu gest te poate scuti de neplăceri!", poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor și polițiști de proximitate din cadrul  Biroului Poliției de Proximitate - Poliția Municipiului Oradea vor derula activităţi preventive în Municipiul Oradea, menite să contribuie la prevenirea unor infracțiuni contra patrimoniului. Scopul activităților preventive îl reprezintă informarea cetăţenilor cu privire  la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare pentru diverse tipuri de criminalitate. În acest sens, polițiștii vor fi prezenți la sediul unei asociații de pensionari din Oradea și vor prezenta situații
de risc, care pot conduce la producerea unor furturi din locuință și din autoturisme, precum și modul de producere a înșelăciunilor prin metoda Accidentul și prin declinarea unor calități oficiale.
În intervalul orar 10.00 -11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor va fi desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri. În acest context, polițiștii de prevenire și transporturi vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie vor  fi distribuite și pliante cu recomandări preventive.
În intervalul orar 11.00 - 12.00 -  Activitate preventivă în Sala mare a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cu elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna", cu tema „Siguranță de nota 10". În cadrul activității va avea loc promovarea unor modalități de prevenire a infracțiunilor de furt, cu reguli de comportament acasă, pe stradă și la școală. Activitatea va fi urmată de un concurs pe tema cunoașterii modalităților de prevenire a furturilor.
Pe parcursul activităților vor fi proiectate filme educativ - preventive menite a conştientiza cetăţenii în sensul dezvoltării unui comportament preventiv şi vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaje preventive. Poliţiştii vor aborda subiecte ce privesc furturile de biciclete, din buzunare, din locuinţe, furturile de şi din autoturisme    
Tot miercuri, în intervalul orar 10.00 - 12.00, sub sloganul „Nu le face viaţa uşoară infractorilor, un simplu gest te poate scuti de neplăceri!", poliţişti de proximitate din cadrul - Biroului Poliţiei de Proximitate - Poliţia Municipiului Oradea vor desfăşura activităţi preventive în două unități școlare din municipiul Oradea, respectiv la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu" și la Colegiul Național „Mihai Eminescu", pe teme referitoare la siguranța și protejarea bunurilor personale.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate din judeţul Bihor vor desfăşura 59 de acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat; parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Joi - 29 septembrie - Activități dedicate prevenirii infracțiunilor cu violență
Joi, 29 septembrie, în intervalul orar 10.00-11.00, în Sala Mare a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor se va desfășura o activitate preventivă la care vor participa elevi ai Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna", pe teme legate de siguranța copiilor în mediul școlar și familial, cu tema „Reguli de comportament pe stradă, acasă, la școală".
Tot joi, de la ora 12.00, sub sloganul „Fii prudent, poți preveni violența", poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor derula o activitate preventivă menită să contribuie la prevenirea infracțiunilor de tâlhărie, la sediul unei societăți comerciale cu peste 100 de salariați. Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive. Totodată, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și la Școala Gimnazială Nr.11, poliţiştii de proximitate vor desfăşura activităţi destinate prevenirii violenței în mediul școlar, în intervalul orar 9.00-12.00.
De asemenea, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate bihoreni vor desfăşura 47 de activităţi preventive în cadrul unor fundaţii şi unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Bihor.
Vineri - 30 septembrie - „Ziua Educaţiei Rutiere"
Vineri, 30 septembrie, în intervalul orar 7.00 - 8.00 - Activitate desfăşurată cu patrula şcolară de circulaţie în zona adiacentă Școlii Gimnaziale „Floare de lotus" din Sânmartin, județul Bihor.
Tot vineri, în intervalul orar 12.00-14.00 - Activitate informativ - preventivă derulată sub denumirea „Un tramvai numit siguranță!", în parteneriat cu S.C. O.T.L. Oradea S.A., care va consta în realizarea unei lecții de educație rutieră în interiorul unui tramvai. În acest sens, peste 100 de elevi vor participa la o lecție deschisă despre semnificația transportului local, evoluția mijloacelor de transport, noțiuni fundamentale în trafic, reguli de comportament în trafic. Totodată, cu acestă ocazie vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi preventive pe linie de educație rutieră, care vor fi vizionate de elevi pe tot parcursul călătoriei. Tramvaiul va opri pe traseu pentru ca polițiștii de prevenire și rutieră să deruleze activități aplicative cu privire la regulile de circulație. Toți participanții vor fi recompensați de către organizatori cu pliante, broșuri, orare și baloane.
De asemenea, în intervalul orar 10.00 - 12.00, poliţiştii de proximitate din cadrul Biroului Poliţiei de Proximitate - Poliţia Municipiului Oradea îi vor implica pe  elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu" din municipiul Oradea într-o lecţie de educaţie rutieră. Copiii şi profesorii prezenţi la activităţi vor fi răsplătiţi de poliţiştii de prevenire bihoreni cu premii şi diplome de participare.
Tot vineri, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri bihoreni vor derula 52 de activităţi preventive specifice în unităţile şcolare bihorene.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a XI-a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 9 decembrie 2019