Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor

La Școala Gimnazială Nr. 2 din Livada

26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor

„Fiecare limbă nouă este asemenea unei ferestre deschise'' - Frank Harris.

Prima zi europeană a limbilor străine a fost sărbătorită pe 26 septembrie 2001, fiind unul din evenimentele centrale ale anului european al limbilor străine.
După succesul acestei prime celebrări, organizate de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei și implicând milioane de oameni din 45 de țări participante, Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a hotărât ca „Ziua europeană a limbilor străine" să fie sărbătorită în fiecare an, la data de 26 septembrie.
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 Livada de Bihor, îndrumați de doamnele profesoare Alina Butișcă și Petruș Oana, s-au alăturat europenilor de pretutindeni și au celebrat luni, 26 septembrie 2016, Ziua limbilor europene.
Activitatea „Learning and having fun in different European languages" a implicat toți elevii de gimnaziu și a combinat învățarea cu distracția.
Prima parte a activității a constat în prezentarea unui material PowerPoint prin intermediul căruia elevii au aflat importanța acestei sărbători și obiectivele pe care le urmărește. Dintre acestea menționăm importanța învățării limbilor străine, a sporirii numărului de limbi străine învățate cu scopul de a întări multilingvismul și înțelegerea interculturală, promovarea bogăției lingvistice și culturale a Europei, bogăție care trebuie păstrată și cultivată, precum și încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, atât în școală, cât și în afara ei, cu scopul de a studia, dar și pentru nevoi profesionale, pentru mobilitate, pentru simpla plăcere de a învăța.
O parte dintre elevi ne-au prezentat imnurile naționale ale câtorva țări europene și au oferit explicații referitoare la originea și semnificația versurilor acestora.
Alți elevi au recitat poezii ale marelui poet național, Mihai Eminescu, traduse în engleză și franceză, confirmând încă o dată că frumusețea versurilor eminesciene trece granița limbii.
Distracția a fost la ea acasă în momentul în care elevii au cântat în cor „Old MacDonald had a farm" și o variantă a acestui cântecel în limba italiană „Il pulcino pio". De asemenea, au învățat să spună „Bună ziua!", „Mulțumesc!" și „Te iubesc!" în mai multe limbi europene: engleză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară și chiar greacă.
Activitatea noastră s-a încheiat cu momentul solemn al intonării imnului Europei, „Odă bucuriei", și este înscrisă pe site-ul oficial al Centrului European al limbilor moderne al Consiliului European, alături de multe alte școli din România și Europa aflate în competiție.
Așadar vă învităm să ne votați accesând următorul link:
http://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/13168/language/ro-RO/Default.aspx
Prof. Petruș Oana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 26 septembrie - Ziua Europeană a Limbilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020