Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aplicarea O.U.G. nr. 51/14.09.2016 conduce la blocaje importante în economia țării, pe piața lemnului și la pierderea de locuri de muncă

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva

Aplicarea O.U.G. nr. 51/14.09.2016 conduce la blocaje importante în economia țării, pe piața lemnului și la pierderea de locuri de muncă

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva solicită Senatului României să respingă Proiectul de Lege elaborat de Guvern privind aprobarea O.U.G. nr. 51/2016 care nu corespunde problematicii și realităților din silvicultură și poate fi transformată într-o armă politică împotriva sectorului silvic.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, singura organizație sindicală reprezentativă la nivel acestui sector de activitate din România, și-a adus contribuția încă de la înființare, din anul 1991, la elaborarea proiectelor de acte normative pentru sectorul silvic susținându-și propunerile la nivelul Parlamentului României, Guvernului României și ministerului de resort.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat Senatului României, prin scrisoarea nr. 22571/29.09.2016, să nu dea curs Proiectului de lege inițiat de Guvernul României și să respingă aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 de stabilire și sancționare a contravențiilor silvice, întrucât:
Guvernul României a elaborat în mod netransparent și abuziv O.U.G 51/14.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 de stabilire și sancționare a contravențiilor silvice, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 726/20.09.2016. Elaborarea O.U.G 51/14.09.2016 s-a făcut fără nici o dezbatere publică, fără consultarea organizațiilor profesionale și sindicale din sectorul silvic, fără consultarea societății civile din sectorul silvic, fără consultarea specialiștilor silvici practicieni în domeniul administrării pădurilor din România.
Deși în Expunerea de motive la proiectul de lege înaintat de Guvern la Senatul României, în secțiunea Consultări efectuate în vederea elaborării actului normativ, se menționează în mod neadevărat că elaborarea proiectului de act normativ a fost făcută, printre altele, cu consultarea Asociației Progresul Silvic și Confederației Sindicatelor Consilva, în realitate, aceste organizații nu au fost invitate la nicio dezbatere având ca temă această ordonanță. În același document, la secțiunea Informarea societății civile cu privire la elaborarea proiectului de act normativ, se susține, de asemenea, că a fost îndeplinită procedura prevăzută prin Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, deși în realitate, această procedură este flagrant încălcată.
Ordonanța fost elaborată și emisă cu încălcarea procedurilor legale privind participarea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative şi la procesul de luare a deciziilor prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, lege care are ca scop „să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative, să implice participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative și să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice."
În afara modului lipsit de transparență și de legitimitate în care a fost elaborată și aprobată O.U.G nr. 51/2016, se constată că ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 726/20.09.2016, ca act normativ aprobat în ședința de Guvern din data de 14.09.2016, deși din informațiile existente pe pagina oficială a Guvernului României reiese fără tăgadă că nu s-a regăsit pe ordinea de zi a acelei ședințe. Mai mult decât atât, constatăm că actul normativ nu se regăsește nici pe lista documentelor aprobate în ședința din 14.09.2016, conform comunicatului existent pe pagina oficială a Guvernului. În acest caz, este inexplicabil cum a fost aprobată ordonanța de către guvern în ședința din 14.09.2016 dacă nici măcar nu s-a regăsit în ordinea de zi a ședinței.
Conform prerogativelor constituționale, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență doar în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, cu obligația de a motiva urgența și necesitatea adoptării acestora. Însă în Parlament există un Proiect de lege de modificare a Legii nr. 171/2010 (PL-x 162) aflat în fază avansată a dezbaterilor la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, proiect inițiat și susținut tot de Guvernul României. În aceste condiții, devine inexplicabilă, cel puțin în opinia noastră, aparenta necesitate și urgență a Guvernului de a emite o ordonanță prin care să modifice Legea nr. 171/2010.
Considerăm că Guvernul României apreciază eronat că în acest mod vor fi rezolvate problemele sectorului silvic din România. În această ordonanță, Guvernul României tratează administratorul de păduri și personalul silvic ca pe un delicvent și nu ca pe un profesionist, ca pe un specialist  de bună credință, ceea ce reprezintă o abordare total greșită.
Aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 51/14.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 va crea o vastă problematică ce poate conduce la blocaje importante în economia românească și pe piața lemnului, dar și la nemulțumiri și convulsii sociale. Considerăm că acest act normativ nu este ancorat în realitățile sectorului forestier, mare parte din sancțiunile contravenționale sunt îndreptate împotriva administratorului și personalului silvic și ating cuantumuri exagerate, de zeci de mii de lei, pentru fapte care pot fi oricând interpretate abuziv.
Aplicarea OUG nr. 51/2016 va conduce la îngreunarea sau chiar blocarea, în anumite situații, a aprovizionării populației rurale cu lemnul necesar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece care va urma.
Ponderea articolelor din această ordonanță sancționează fapte a căror constatare subiectivă sau chiar abuzivă este lăsată la aprecierea agenților constatatori. Dat fiind subiectivismul cu care pot fi interpretate și aplicate anumite prevederi din OUG nr. 51/2016, aceasta poate fi transformată într-un instrument de aservire a personalului silvic autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.
Constatăm cu îngrijorare faptul că Guvernul României tratează cu desconsiderare partenerii sociali și sectoare importante ale economiei românești așa cum este sectorul silvic, sector de siguranță națională, societatea civilă din sectorul silvic, organizațiile profesionale, organizațiile sindicale dar și patronale din acest sector, elaborând acte normative cu efecte imprevizibile asupra sectorului silvic și a celor peste 100.000 de salariați din acest sector.
Ordonanța de Urgență nr. 51/2016 a fost elaborată și aprobată de Guvern fără să țină seama de realitățile și nevoile sectorului forestier din România, fără consultarea specialiștilor din domeniul forestier și fără a fi recunoscute sau cunoscute realitățile societății românești.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat Senatului României ca, în situația în care se va constata necesitatea modificării și completării Legii nr. 171/2010 de stabilire și sancționare a contravențiilor silvice, elaborarea proiectului de modificare să fie făcută conform legii, prin organizarea de dezbateri la care să fie invitați să participe și reprezentanți ai societății civile din sectorul silvic, ai Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, ai Confederației Consilva, Federației pentru Apărarea Pădurilor și Societății inginerilor silvici din România ,,Progresul Silvic".
Lider, ing. Silviu Geană

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:29:56 Ora de vară a Europei de Est