Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Mondială a Educației la ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

,,Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” - Confucius

Ziua Mondială a Educației la ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

,,Educatia ne-a făcut ceea ce suntem", a spus Claude Adrien Helvetius.

Dacă suntem de multe feluri, ceea ce este și foarte bine, e pentru că cei mai mulți și-au urmat drumul în viață în funcție de eul propriu, aptitudini și de opțiunile personale și ale familiei, exprimate  vocal și cu convingere, susținute cu încăpățânare de caractere puternice, voințe ferme și ajutate și de noroc.
Dumnezeu ne iubește pe toți, dar nu toți îl caută și îi cer sprijinul, luptând pentru o cauză dreaptă și nobilă. Unii știu ce vor, se concentrează, muncesc și reușesc mai mult decât cei debusolați, care nu și-au fixat un țel precis.
,,Scopul educației este transferul de flacără" - Vasile Ghica
Flacăra (lui Ghica) o găsim peste tot, în toate unitățile de învățământ, în toate ciclurile și mediile școlare, de la grădiniță la universitate, la sat și la oraș, dar această flacără este întreținută diferit de la un cadru didactic la altul, de la elev la elev...
,,Este sărbătoare atât pentru dascăli, cât și pentru elevi"
Miercuri, 5 octombrie 2016, într-o zi ce se anunța specială, am trecut pe la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", ca o trambulină de lansare, și ne-am oprit la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", la clasele doamnelor prof. Simona Bunta, Ioana Cabău și Stela Tăut, după ce am fost asigurați de domnul director Gheorghe Troie că în școală vom găsi o paletă bogată și variată de activități, precum în programul ,,Școala altfel", deși era vorba doar de Ziua Mondială a Educației, care, după cum a subliniat dl director ,,este sărbătoare atât pentru dascăli, cât și pentru elevi".
Elevii Simonei Bunta personalizau frunzele pe care le-au cules zilele trecute, iar acum se întreceau în a le dărui (,,picta" și înnobila cu) organe de simț, mai cu seamă cu o față zâmbitoare, dată fiind semnificația zilei. În clasa Ioanei Cabău, am identificat trei personaje - ,,vedetă": pe ,,puiuțul Picasso", alias Romanița Sofia Martin; pe Casian Popa, cu pinguinul Apolodor și Ariciul struguriei, iar Daria Maria Neaga a pregătit pentru regalul autumnal Prințesa legumelor și Prințul pătrunjel; cu toții însă au inventat așa cum s-au priceput mai bine câte o copertă originală de carte.
,,Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul" - Platon
,,Noi tocmai ne-am reîntors de la Tipografia Treira, ne-a întâmpinat doamna profesor Stela Tăut, unde copiii au avut o adevărată revelație, în lumea cărților și poveștilor; devenind eroii activității; priviți-i cât sunt de bucuroși de cadourile-surpriză primite. Ziua de astăzi este cu adevărat una specială, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Colegi de-ai noștri vor participa după-amiază (de la ora 17.00) la activitatea omagială ,,Măria Sa, Dascălul", organizată de C.C.D. Bihor la Hotel Continental Forum, unde vor fi premiați cinci profesori de excepție: Lia Liber, Elena Bonchiș, Maria Șandor, Radu Mazilescu și Eilender Iosif, după care (de la ora 18.30) îi așteptăm la ,,Butoiul de Aur", unde Asociația Dascălilor Bihoreni va sărbători împlinirea unui an de existență a Asociației Dascălilor Bihoreni (ADB) și 110 ani de la aprobarea primului statut al Asociației Învățătorilor din Bihor", ne-a spus doamna profesor Stela Tăut, care este și președintele ADB.
Au vizitat Muzeul Episcopiei Oradiei
Și la gimnaziu, ,,paleta de activități a fost bogată și variată", ca să-l cităm din nou pe dl director.  Elevii clasei a V-a D, însoțiți de dirigintele clasei, doamna profesor Alina Deliman, au vizitat Muzeul Episcopiei Oradiei, aflat în incinta Palatului Episcopal Ortodox. ,,Bucuria a fost mare când însuşi Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, ne-a întâmpinat cu multă căldură şi ne-a condus într-un tur al Paraclisului Episcopal şi al Muzeului. Am remarcat plăcerea şi dragostea cu care împărtăşea micilor vizitatori pagini de istorie a neamului, noţiuni de stil, artă şi frumos din arhitectura urbei. După cum ne-a mărturisit, abilităţile de ghid le are încă din copilărie, când, împreună cu mama Preasfinţiei Sale, mergea la Mănăstirea Govora unde ghida pelerinii impresionaţi şi încântaţi de cunoştinţele micului şcolar. Printre obiecte de cult, veşminte, icoane, cărţi vechi sau manuscrise, elevii noştri au răsfoit pagini de istorie a bisericii noastre străvechi şi încercate, au privit spre trecut şi i-au cunoscut pe cei care, cu atâta dragoste şi devotament, au condus-o. Născută în tinda bisericii, şcoala a fost mereu dătătoate de înţelepciune, iar lumina adăugată de Dumnezeu dascălului, face ca flacăra acestuia să nu se stingă niciodată, ci să străbată veacurile şi să deschidă inimile învăţăceilor. Încălziţi de Rugăciunea Inimii, pe care Preasfinţia Sa a rostit-o împreună cu noi, ne-am întors la şcoală cu bucuria de fii ai unui neam ales de Dumnezeu, care locuieşte în Grădina Maicii Domnului", ne-a mărturisit profesorul de religie, dna Alina Deliman.
Forța exemplului (a modelului) - Ioana Dzițac
La clasele a V-a D, a VI-a C şi a VII-a B, d-na prof. Szatmari Dorina a vorbit elevilor despre oportunitǎţile actuale pe care le deschid educaţia şi învǎţǎtura, plecând de la prezentarea unei scrisori de recomandare pentru o fostǎ elevǎ eminentǎ a şcolii, gojdista Ioana Dziţac, din clasa a XII-a, care în prezent studiază la un liceu internaţional din Struer, Danemarca. ,,Profesorul ei de matematicǎ, d-l Morgens Matthiessen, care este autorul acestei scrisori, o considerǎ unul dintre cei mai buni cinci elevi pe care i-a avut în 20 de ani de carierǎ şi o recomandǎ cu cǎldurǎ pentru oricare universitate. Descrierea pe care domnia sa o face Ioanei cuprinde calitǎţi esenţiale pentru succes: atitudine pozitivǎ, abilitǎţi în domeniul respectiv, gândire logicǎ, motivaţie, muncǎ intensǎ, stǎruinţǎ în a rezolva şi finaliza problemele, utilizarea cunoştinţelor teoretice în situaţii practice. Oferindu-le acest exemplu (model), elevii au înţeles (mǎcar o parte dintre ei) cǎ acestea sunt ,,secretele" pentru a deveni profesionişti în domeniul pe care şi-l doresc", ne-a spus distinsul profesor de matematică, mentor al Ioanei Dzițac, dna prof. Szatmari Dorina.
,,Am admirat un loc încărcat de istorie, frumusețe și emoție"
Elevii clasei a VIII-a A, însoțiți de diriginta clasei, dna prof. Peter Claudia, au ales să sărbătorească Ziua Educației printr-un descălecat la Cetatea Oradiei.
 ,,Monument important în istoria orașului nostru, Cetatea a fost recondiționată și restaurată și constituie un minunat obiectiv turistic. Excursia noastră a fost un prilej de a descoperi mai multe zone de vizitare, fiind îndrumați cu generozitate de ghizii și istoricii prezenți. Elevii au descoperit Muzeul fotografiei, catacombele Cetății, șanțurile, celulele prizonierilor, scaunul de tortură. Au admirat Sala cu grifoni, basoreliefurile originale și pereții păstrând picturile autentice. Am vizitat Muzeul Pâinii, unde atmosfera din casa bunicii de la țară a plăcut în mod special, pofta de pâine proaspătă cuprinzându-ne pe toți. Muzeul Represiunii a fost ultimul vizitat, elevii au simțit drama portretelor intelectualilor uciși de comuniști, deosebit interes le-au stârnit uniformele de pușcăriași. A fost o ieșire interesantă, în care am admirat un loc încărcat de istorie, frumusețe și emoție și un prilej de a petrece împreună ziua Educației", ne-a relatat dna prof. Claudia Peter.
Educația de calitate - cheia reușitei profesionale
Elevii claselor a V-a B, a V-a C, a VI-a B, a VIII-a B și a VIII-a C, însoțiți de diriginții claselor, doamnele Matiu Adriana, Farc Aureliana și Furtos Gabriela, au marcat această zi prin diverse activități. Dna prof. Toma Florina a realizat un material cu tema ,,O educație bună este izvorul întregului bine în lume", iar dna prof. Zaha Alina o prezentare PowerPoint despre semnificația acestei zile. Fiecare clasă a participat la un concurs de cultura generală, intitulat ,,Educatori și educați". De asemenea, a avut loc o întâlnire cu foste cadre didactice pensionare, care și-au amintit cu drag de orele petrecute între elevi.
Ziua s-a încheiat cu vizionarea unui film și cu urarea noastră, a școlii, adresată tuturor cadrelor didactice din școală, cât și din întregul sistem de învățământ: La mulţi ani, domnilor profesori, la mulţi ani, dragi elevi! La mulţi ani şi cât mai buni sistemului de învăţământ din România!
Azi în cadru festiv, ne-am reamintit faptul că educația de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale", a conchis dna prof. Alina Deliman.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Mondială a Educației la ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019