Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Drumul bisericilor de lemn din Bihor (II)

Mâine, sâmbătă, din nou

Drumul bisericilor de lemn din Bihor (II)

Agenția de Management al Destinației Bihor vă invită sâmbătă, 15 octombrie 2016, la al II-lea eveniment din cadrul proiectului Drumul bisericilor de lemn din Bihor.

Evenimentul ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn" cuprinde o tură pe bicicletă pe un traseu lung de aproximativ 34 de kilometri, cu o dificultate medie, ocazie cu care vor fi vizitate trei lăcașe de cult: Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Luncșoara, Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Gheghie și Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Josani. Nu vor lipsi obiectivele tradiționale specifice mediului rural și nici degustările de produse tradiționale sau a fructelor de sezon.
Evenimentul ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn" din data de 15 octombrie va străbate drumul județean 108 l, drumurile comunale DC 172, DC172A și DC 167.
Circuitul traversează DN1 în localitățile: Aușeu - pe trecerile de pietoni din imediata apropiere a clădirii Primăriei Comunei Aușeu și Gheghie - în apropierea bisericii Ortodoxe din localitate.
Traseu
Halta Vadu Crișului - Cacuciul Vechi (pe la fostele unități militare)  Comuna Aușeu (traversare pe trecerea de pietoni spre drumul care duce la Luncșoara) - Biserica de lemn Luncșoara, Biserica de lemn Gheghie, traversare DN1 în zona Bisericii Ortodoxe din Gheghie spre balastiera din Cacuciul Vechi - Cacuciul Nou, Biserica de lemn de la Josani - Halta Vadu Crișului.
Circulăm responsabil
Grupul de bicicliști va fi coordonat de 7 persoane pe tot parcursul traseului și va fi însoțit de o mașină de asistență tehnică. Recomandăm participanților și în special persoanele sub 14 ani să fie însoțite de cel puțin un părinte care să-I supravegheze (sau cel puțin o rudă), iar persoanele peste 14 ani să dețină asupra lor un act de identitate.
Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă, și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt.
Bisericile de lemn
Biserica de lemn din Gheghie
Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Gheghie, comuna Auşeu, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice la categoria edificii de importanță națională poate fi observată nu cu foarte mare ușurință. Copacii înălțați de-a lungul timpului ascund acum frumoasa biserică. Ea a fost construită inițial în satul vecin, Luncșoara în anul 1714, unde a funcționat ca lăcaș de cult. În anul 1760, a fost cumpărată de credincioșii din Gheghie și mutată în locul unde se află și azi, pe un deal de unde să poată fi zărită de credincioși.
În urmă cu câțiva ani a intrat într-un proces de restaurare cu bani europeni. Interiorul adăpostește lucrările de artă ale unor meșteri specializați în cioplitul lemnului, iar pictura aplicată undeva în secolul XVIII se mai păstrează, dar potrivit specialiștilor are nevoie de restaurare. Cei care au construit-o au folosit lemn de stejar și s-au influențat din stilul maramureșean.
Biserica de lemn din Luncșoara
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din satul Luncșoara a fost ridicată în 1760 de meșterul Lup Ioan. Are toate încăperile poligonale, de mari dimensiuni, iar spre vest un amplu pridvor.
Conform menționărilor lui Ioan Godea în lucrarea „Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei)", București (1996), Editura Meridiane, bârnele au colțurile fixate în forma literei "T", în cuie de lemn. Stâlpii prispei ce înconjoară biserica sunt ușor înclinați, ca niște contraforturi.
Pictura interioară datează din secolul al XIX-lea. Doar o icoană pe lemn „Sfântul Arhanghel Mihail" este din secolul al XVIII-lea. Potrivit preotului paroh, Aurel Copăcian, în vechea biserică de lemn se mai slujește o singură dată pe an, dar ,,bătrânii satului se simt aici cel mai bine. La fiecare întâlnire dapănă amintiri de când s-au cununat, de cum și-au botezat copiii, sau îngropat neamurile". Tot aici în biserica de lemn ,,în urmă cu multă vreme, de sărbători oamenii se adunau și sărbătoreau" a adăugat preotul.
Biserica de lemn din Josani
Potrivit surselor istorice, mai exact a unui document de la 1769, se arată că biserica de lemn din localitate a fost construită de preotul Simion Tarco ,,sus pe deal" și că avea un „turn anexat". Pe o bârnă din exteriorul peretelui de la altar se mai poate observa și acum o inscripție chirilică.
Lăcașul de cult a fost mutat în martie 1798 în mijlocul satului, unde se află și acum, pentru că ,,drumul era tare anevoios, iar oamenii ajungeau cu greu la Sfânta Liturghie", a spus Cristian Vandici un tânăr din localitate. Acum biserica se află într-un proces de restaurare. În interior, pe pereții altarului, mai pot fi observate două picturi reprezentându-i pe ,,Arhanghelii Mihail și Gavriil".
Cicloturism responsabil prin arii protejate
Traseul propus de această dată străbate două arii protejate. Pornește din Situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului. Situl are o suprafață de 38.813 ha și se întinde în proporție de 99% pe teritoriul județului Bihor și de 1% pe teritoriul județului Cluj. Situl înglobează categorii de terenuri de folosință privată, de stat, arii naturale protejate de interes național și local.
Cea de-a doua arie protejată este Situl Natura 2000 Muntele Șes. Este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat pe teritoriile județelor Bihor, Cluj și Sălaj. Aria naturală protejată se întinde în partea estică a județului Bihor (pe teritoriile administrative ale comunelor: Aușeu, BorodBratca, BrusturiDernaLugașu de JosPopeștiSuplacu de Barcău și Șinteu și pe cel al orașului Aleșd).
..Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă".
,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor"
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic ,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor" poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care pe viitor să asigure turiștilor suveniruri și gustări reci".
Introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Prin evenimentul ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn", Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.
Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul ,,de șosea" cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).
Evenimentul este organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împreună cu Primăria Comunei Aușeu, Primăria Comunei Vadu Crișului, Primăria Comunei Măgești, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și este sprijinit de către CFR Oradea și Poliția Bihor prin secția de poliție 1 Borod.
Pentru a avea o evidență asupra numărului de participanți vă rugăm să 
completați formularul de înscriere accesând acest link 
http://www.amdbihor.ro/evenimente/redescopera-bihorul-pe-bicicleta/ 
Răzvan Dumbravă, director executiv
Claudiu Gabriel Bonaciu, consultant în management, turism

Trimite email

vineri, 27 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)