Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Deschidem, din nou, fereastra spre India (III)

La Școala ,,Oltea Doamna”

Deschidem, din nou, fereastra spre India (III)

A treia activitate din cadrul proiectului internațional ,,De la fereastra noastră" între școlile ,,Oltea Doamna" din Oradea, Școala ,,Șt. O. Iosif" din Brașov și Kulachi Hansraj Model School din New Delhi, India, s-a desfășurat la nivel gimnazial, de această dată, în clasa a V-a A, sub îndrumarea d-nei diriginte Mirela Tanc, a d-nei prof. de limba engleză Otilia Chirilă și a doamnei prof. de educație tehnologică Trip Nicoleta.

Tema acestei întâlniri a fost Salutul și case tradiționale românești. Elevii au realizat, sub îndrumarea doamnei profesor de educație tehnologică Trip Nicoleta, lucrări cu tema ,,Case tradiționale românești". Ei s-au mobilizat exemplar și cu mult entuziasm au creat lucrări care prezintă casele românești din zonele țării: Maramureș, Bihor, Moldova, Oltenia și Dobrogea. În lucrări se evidențiază elementele distinctive ale caselor din fiecare regiune. Unul dintre cele mai importante elemente ale caselor tradiționale românești rămâne, fără îndoială, pridvorul, ,,acel spațiu important din punct de vedere estetic, care ne caracterizează cel mai bine firea" cum spunea arhitecta contemporană Liliana Chiaburu. ,,Pridvorul este un spațiu acoperit, dar deschis, mărginit de stâlpi de lemn, care acoperă, în general, dacă nu toată fațada, măcar partea cea mai mare. Pridvorul face ca zidul casei să nu fie cel mai important în fațadă, ci deschiderea. Deschiderea către lume, către vecini, către prieteni. Am putea spune că pridvorul este un semn al generozității și al  ospitalității. Și este din aceeași familie cu loggia caselor nobiliare, conferă  distincție unei case oricât de mici ar fi ea. Stând în pridvor, omul poate stăpâni lumea: stând mai sus de pământ și cuprinzând cu privirea întreaga perspectivă", explica arhitecta. Acest spațiu are însă și un rol funcțional, la fel de important. ,,Pridvorul se așază în general spre sud și umbrește zidul casei astfel încât în timpul verii în casă este răcoare și lumina nu este crudă, nu bate direct în ferestre, ci este reflectată de toată lemnăria pridvorului. Într-o cameră cu pridvor în față, atmosfera este una deosebit de intimă și plăcută, te simți apărat, simți că poți ieși din casă fără să fii obligat să înfrunți dintr-o dată agresivitatea naturii".
,,Casele tradiționale românești au un arhetip comun care constă în partiția locuirii. Zona de zi, primire, gătit, servirea mesei și dormit dau într-o încăpere centrală numită tindă. Ea separă celelalte spații, fiind unite printr-o galerie exterioară numită prispă. Caracteristic este, pentru toate casele, podul cu destinația specifică de șură cu acoperiș de șiță, șindrilă draniță sau paie. Materialele uzuale pentru construcție sunt cele naturale: lemnul, piatra și chirpiciul". Aceste informații definitorii pentru stilul românesc ne-au fost oferite cu generozitate de arhitect Dan Costa.
Cu talent și dăruire, copiii au realizat și machete ale caselor, foarte apreciate de elevii indieni.
Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii au prezentat în direct elevilor din India - coordonați de profesor Rashmi Kathuria,  Sunita Sindhwani, Alka Khetrapal, Malini Bindra și Mameet Sharma, alături de d-na director Sneh Verma și celor din Brașov - coordonați de d-na învățătoare Livia Dobrescu, toate lucrările lor, executate cu multă dăruire.
D-na profesor Mirela Tanc, inițiatoarea și ,,sufletul" acestui proiect, le-a mulțumit d-nei director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi pentru implicare în acest minunat proiect, dar și părinților care îi susțin.
,,Suntem nerăbdători să ne întâlnim partenerii din India"
,,Suntem nerăbdători să ne întâlnim partenerii din India, în aproximativ două săptămâni, când ne vor onora cu vizita lor. Împreună cu părinții, le-am pregătit un program bogat, cu vizite la principalele obiective culturale din oraș și județ, cu ateliere de lucru minuțios organizate, cu  programe artistice diverse și cu multe alte surprize", ne-a mărturisit coordonatorul proiectului, d-na prof. Mirela Tanc.
Felicitări tuturor pentru  munca depusă, pentru momentul minunat creat, pentru legătură peste mări și țări, la aproximativ 7000 de km distanță.
Dacă până acum v-am prezentat două episoade de la clasa d-nei profesor Cristiana Vidican, acum au intrat în direct, cu India și Brașovul, gimnaziștii doamnei profesor Mirela Tanc.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (71 de poze), accesați Galeria foto: Deschidem, din nou, fereastra spre India (III).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019