Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Eveniment caritabil ,,Art up!''

În weekend-ul 15 -16 octombrie

Eveniment caritabil ,,Art up!''

În weekend-ul 15-16 octombrie2016, a avut loc evenimentul caritabil ,,Art up!" organizat de clubul Leo ,,Black Eagle'' Oradea în parteneriat cu Moszkva Cafe.

Festivalul de creaţie sub formă de concurs a cuprins următoarele cinci categorii: pictură, design vestimentar, creație literară, teatru și fotografie.
1) Pictură (coordonator categorie: Mărcuș Andra)
Această secțiune s-a desfășurat sâmbătă, între orele 14.30-18.00.
Juriul a fost format din: prof. Derecichei Claudia, prof. Romocean Carmen și Sălăgean Horea, ei fiind cei care au stabilit tema de la baza tuturor lucrărilor realizate de concurenți: ,,Mască, dualitate"
Câștigătorii acestei categorii au fost: loc. I - Ungur Oana, loc.II - Mladin Diana, loc. 3 - Bilbart Andrei,
mențiuni - Ciclic Diana, Mardale Andrada şi Birou Mihai
2) Design vestimentar (coordonator categorie: Cărăvan Mara)
Această secțiune s-a desfășurat sâmbătă,între orele 14.30-18.00.
Juriul a fost format din Breteanu Cristina, Duma Larisa și Judea Amalia, care au stabilit tema de la baza tuturor lucrărilor realizate de concurenți: ,,Oradea Streetview".
Câștigătorii acestei categorii sunt: loc. I - Tapaszi Kinga, loc. 2 - Ghiață  Vanessa
loc. 3 - Paşcalău Raul                     
3) Creație literară (coordonator categorie: Ciortin Patricia)
Această secțiune s-a desfășurat sâmbătă între orele 14.30-18.00.
Juriul a fost format din: Mihok Tamas, prof. Tanc Mirela Gabriela și Ursente A. Tudor. Seria de teme pe baza cărora concurenții au avut de elaborat un text literar a fost „înstrăinare/ însingurare/ emigrare/ exil/ nostalgie/ distanță".
Câștigătorii acestei categorii sunt: premiul I: Teodora Necula cu textul în proză „Mort"; premiul II: Silviu Țeposu cu textul în proză „Fugitiv", premiul III: Anisia Maci cu textul în proză „Exilată din propriul corp", mențiune: Iaz Andrei cu textul în versuri „Călătoria fără sfârșit"
4) Teatru (coordonator categorie: Rîmbu Renata)
Această secțiune s-a desfășurat duminică, între orele 14.00 - 15.30.
Juriul a fost format din îndrăgiții actori: Rîmbu Elvira, Rusu Alexandru și Gherdan Mihaela. Tema care a stat la baza scenetelor a fost ,,Intrigă și iubire".
Câștigătorii acestei categorii sunt: loc. I: Vidican Elena, Blidar Horia, Vesa George, Iluţa Giulia; loc. II: Raita Cosmin, Marian Daria, Panţel Eliza, Bonatiu Viviana; loc. III: Popa Rebeca, Curta Mihnea, Paul Ariana, Puşcău Maria
5) Fotografie (coordonator categorie: Trandafir Alex)
Această secțiune s-a desfășurat duminică, între orele 14.00 - 18.00.
Juriul a fost format din următorii: Pop D. Ovi, Rusu Adela, Bondar Andrei și Sava Ionuț. Tema aleasă de cei 4 a fost ,,Reflexii".
Câștigătorii acestei categorii sunt: loc. I - Cherecheș Raul, loc. II - Chiș Dan, loc. III - Moraru Vlad
Loc. IV - Dan Mihai și Deme Jozsef, loc. V - Dănilă Camelia
Dorim să mulțumim în mod special sponsorilor și partenerilor, fără de care prima ediție a evenimentului ,,Art Up!" nu ar fi fost posibilă! Mulțumim că ați crezut în noi și în evenimentul nostru! Înseamnă mult!
Moszkva Cafe - Mulțumim Fatima Paczkan, Arpad Schmieder și George Staicu! Ei au crezut în noi, ne-au susținut, au fost mereu acolo! În plus, ne-au pus la dispoziție spațiul pentru desfășurarea evenimentului și ne-au sponsorizat cu cinci vouchere în valoare de 30 de lei, cu scopul de a fi oferite ca premii!
Panic Room ne-au sponsorizat cu cinci vouchere de reducere, cu scopul de a fi oferite ca premii!
Lions Oradea 22 ne-au sprijinit financiar, bani îndreptați toți spre talentații câștigători!
Old Mill ne-au sprijinit financiar, bani îndreptați toți spre talentații câștigători!
TehnoPrint - Așa oameni, mai rar! Cei de la TehnoPrint ne-au sponsorizat toate materialele necesare pentru categoriile ,,pictură" și ,,design vestimentar". Mulțumim din suflet!
Cinema Palace ne-au acordat șase bilete la film, cu scopul de a fi oferite ca premii!
Pizzeria Due Fratelli ne-au sponsorizat cu două piadine, pe care le-am oferit ca premiu!
În urma acestui eveniment s-au strâns 1.350 de lei, suma va fi folosită în scopul oferirii de alimente persoanelor defavorizate.
Vă mulțumim tuturor!
Patricia Pelea

Trimite email

luni, 30 ianuarie 2023