Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II)

Reportaj... cu sufletul

Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II)

Peste 130 de bicicliști au pedalat pe un traseu lung de 34 de kilometri, au vizitat trei biserici de lemn, Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Luncșoara, Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Gheghie și Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Josani.

Indiferent de vârstă, bicicliștii, de la copii de 3 ani purtați de părinții lor în scaune speciale pentru bicicletă, la adolescenți, părinți și bunici dornici de mișcare, s-au întâlnit în comuna Vadu Crișului și au pornit pe „Drumul bisericilor de lemn".
Pe bicicletă, dar nu cu stomacul gol, au redescoperit Bihorul
Cu toate că pornirea pe traseu a fost programată la ora 9, startul s-a dat puțin mai târziu, pentru că reprezentanții Primăriei Vadu Crișului nu i-au putut lăsa pe vizitatori să pornească la drum cu „stomacul gol". Pe masa aranjată la foc rapid s-au aflat produse proaspete din carne de porc, brânză, zacuscă, ciocolată de casă, cozonac, pălincă și apă. Copiii au fost încântați de jucăriile făcute din lut alb de un meșter popular al locului, care alături de jucării a expus și câteva obiecte decorative. După ce au servit un mic dejun tradițional, bicicliștii au ascultat cu atenție recomandările făcute de reprezentanții Poliției Rutiere Aleșd și cei ai Secției 1 de Poliție Borod.
Spre Biserica de lemn din Luncșoara prin Valea Omului
După ce au traversat comuna Vadu Crișului și satul Cacuciu Vechi, turiștii au făcut primul popas de hidratare în comuna Aușeu în fața primăriei. Un producător local a oferit pe lângă apă și suc proaspăt de mere. Cei care nu au apucat să se bucure de micul dejun au putut servi de pe masa ornată tradițional pancove, cirighele și struguri din gospodăriile localnicilor.
Înainte de a ajunge la Biserica de lemn din Luncșoara, turiștii au avut de urcat o pantă pe un drum pietruit și de străbătut câteva drumuri pe coamele dealurilor din situl Natura 2000 Muntele Șes. Cu toate că ploile din ultimele zile a înmuiat cărările și drumul de pământ, bicicliștii s-au bucurat de terenul ușor accidentat. „Nici nu mă așteptam să găsesc asemenea porțiuni pe acest traseu. Nu știi ce ai pierdut", îi spunea la telefon un participant, unui prieten care nu a putut ajunge în tură.
Ospitalitate locală și istorie în aer liber
După câțiva kilometri de pedalat printre locuri pitorești, traseul a continuat paralel cu Valea Omului prin satul Luncșoara până la Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe"(1760). Primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, a însoțit grupul de turiști pe bicicletă până la Luncșoara, unde Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei și Aurel Copăcian, preotul paroh din localitate, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare, i-au întâmpinat pe turiști în pridvorul bisericii. Aici, atenți ca niște copii în sala de clasă, musafirii au ascultat legende locale și au aflat despre istoria lăcașului de cult. „Astăzi vă arătăm puțin din fiecare, pentru că vrem să vă determinăm să reveniți la Luncșoara. Vrem să vă determinăm să vă aduceți și prietenii, și mai ales vrem să vă convingem că într-adevăr aici se păstrează lucruri și valori, așa cum le-am primit", a spus Ancuța Șchiop viceprimarul comunei Aușeu.
Preotul satului le-a prezentat turiștilor, lăcașul de cult vechi de câteva sute de ani şi a apreciat acţiunea ca fiind ,,binevenită și m-aș bucura să se repete, sunt încântat pentru faptul că sunt antrenați și cei mici pentru ca astfel să le transmitem ceea ce este al nostru", a spus Aurel Copăcian, preotul paroh.
Mâncare tradițională din belșug
Efortul bicicliștilor a fost răsplătit de comunitatea locală cu o masă îmbelșugată de pe care nu au lipsit sarmalele cu smântână de casă, pâinea cu cartofi coaptă pe vatră, slănina și șunca de porc, dar nici pălinca turnată cu grijă din sticlele frumos ornate. Gospodinele din comuna Aușeu nu i-au lăsat pe turiști să plece fără să guste și ceva dulce. Așa că au îmbiat participanții cu cozonac de casă, gem de măceșe și prăjituri cu brânză. Înainte de plecare de la Căminul Cultural, grupul de copii îmbrăcați în straie tradiționale a jucat câteva dansuri populare specifice zonei.
Printre lanurile de porumb spre Biserica de lemn din Gheghie
Până la Biserica de lemn din Gheghie, construită în anul 1714, situată peste deal, turiștii s-au delectat cu fructele din merii și nucii de pe marginea drumului. Alții au făcut poze și s-au bucurat de peisajul rural împreună cu familia.
Traseul până în satul vecin, Gheghie a fost provocator, dar datorită organizatorilor zonele mai dificile au fost traversate cu ușurință. Asociația Unanimis a avut grijă ca la această ediție să nu lipsească o mașină pentru asistență tehnică, serviciile ei fiind gratuite și de mare folosință unor bicicliști.
Curtea Bisericii de lemn din Gheghie a fost neîncăpătoare pentru vizitatorii din week-end-ul care a trecut. Atenția participanților a fost atrasă de preotul Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea, care le-a spus celor prezenți că „simplitatea bisericilor de lemn este cea care atrage vizitatorii, dar să nu uităm că, deși în interiorul lor nu se mai țin slujbe religioase, aceste lăcașuri de cult sunt spații sacre". Tânărul preot a fost la înălțime, a reușit să-i implice pe turiști în rostirea în cor a rugăciunii Tatăl Nostru. Biserica de lemn din Gheghie a fost restaurată datorită implicării într-un proiect european a Primăriei Aușeu și a Direcției pentru cultură Bihor.
Mai odihniți și plini de energie, turiștii și-au continuat drumul până la Josani pe un drum de țară paralel cu Crișul Repede. Ajunși în curtea bisericii unde este situată și Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" (sec.XVII), gazdele Marin Merț, primarul comunei Măgești și preotul parohiei ortodoxe Ioan Opriș, împreună cu localnicii au pregătit o gustare tradițională din care nu au lipsit delicioasele brânzoici. Ora de istorie locală a fost susținută de profesoara Florica Bradea.
,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor" - câștig
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul bisericilor de lemn din Bihor" este privit cu seriozitate de către participanți și comunitățile locale. Față de prima ediție, la care au participat peste 100 de turiști, la invitația pentru acest eveniment au răspuns peste 120 de oameni. Considerăm că introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Cicloturismul
Prin evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn", Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.
Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul ,,de șosea" cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).
Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit. Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împreună cu Primăria Comunei Aușeu, Primăria Comunei Vadu Crișului, Primăria Comunei Măgești, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și a fost sprijinit de către CFR Oradea și Poliția Bihor prin secția de poliție 1 Borod.
Răzvan Dumbravă
Claudiu Gabriel Bonaciu
Foto: Ovidiu Secară & Mihaela Ungureanu
Pentru mai multe poze (44 de poze), accesați Galeria foto: Redescoperim Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn (II).

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 06:38:40 Ora standard a Europei de Est