Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA, a inaugurat American Shelf

Vineri, la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai”

Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA, a inaugurat American Shelf

Vineri, 21 octombrie 2016, Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a inaugurat, la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai" din Oradea, American Shelf (Raftul american de carte).

La eveniment au participat, alături de managerul bibliotecii, doamna Ligia Mirișan, prefectul Claudiu Adrian Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl Pasztor Sandor, episcopul Oradiei, Preasfinția Sa Sofronie Drincec, angajați ai bibliotecii, reprezentați ai unor instituții și organizații locale, elevi și cadre didactice.
,,Cărțile reprezintă puntea între popoare"
Managerul bibliotecii, doamna Ligia Mirișan a salutat înalții oaspeți și distinșii invitați, mulțumind Excelenței Sale Hans Klemm pentru donația făcută bibliotecii (,,pentru că în acest fel credem că prietenia și sentimentele noastre adevărate se regăsesc pe aceste rafturi"); domnul prefect Claudiu Adrian Pop a subliniat faptul că: ,,Până la urmă, cărțile reprezintă puntea între popoare, poporul român este prieten al poporului american și viceversa", iar dl Pasztor Sandor a adăugat că: ,,Bihorul a fost perceput ca o poartă a Europei... și vom fi mereu o poartă spre Occident, chiar dacă o vom redefini în permanență..., iar ,,de astăzi, Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai" este mai bogată cu 152 de volume de carte, menite să dezvăluie cititorului o parte importantă a stilului literaturii americane"; donația americană cuprinde lucrări de referinţă, literatură americană clasică şi contemporană, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfecţionarea limbii engleze, precum şi cărţi pentru copii şi tineret;  ele vin să întregească uriașa zestre de peste 700.000 de volume existente în bibliotecă, ,,iar acest colț, acest raft va fi unul de suflet, pentru că ați venit personal să-i faceți inaugurarea", a adăugat doamna manager Ligia Mirișan.
Ambasadorul SUA a mulțumit pentru căldura cu care au fost primiți (Excelența Sa, soția și alți reprezentanți ai ambasadei) și a arătat că în calitate de ambasador ,,prioritară este aprofundarea înțelegerii dintre popoarele român și american", iar ,,această donație reprezintă începutul aprofundării, consolidării relațiilor pe care Ambasada SUA le are cu județul Bihor și cu acest oraș"; călătorind prin România, a fost impresionat de investițiile pe care județele le fac în bibliotecile județene.
,,Decizia este cea pe care o ia poporul român"
Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Excelența Sa a subliniat faptul că în chestiunea legată de căsătorie, ,,decizia este cea pe care o ia poporul român"; prioritățile sale ca ambasador țin de întărirea parteneriatului, promovarea democrației, lupta instituțiilor statului împotriva corupției, respectarea drepturilor minorităților, libertăți cetățenești, promovarea prosperității, prin creșterea investițiilor, găsirea de noi modalități de creștere a înțelegere între popoare (așa cum este și acest eveniment), schimburi academice și promovarea securității în regiune; în problema (programul) vizelor, ambasadorul a fost tranșant, arătând că programul Viza este prevăzut în legislația americană, nu este o chestiune ce ține de politici și de negocieri. Se speră că prin alegerea unui nou președinte și a unui nou congres, acest subiect să fie readus în discuție astfel încât să ajute România.
Despre întâlnirea elevilor agoriști cu Excelența Sa în cadrul Secției de copii și tineret a bibliotecii, am scris deja. De la bibliotecă, ambasadorul Hans Klemm a plecat spre Universitatea din Oradea, unde avea să susțină o prelegere în Aula Magna și să răspundă întrebărilor studenților.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA, a inaugurat American Shelf.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 5 februarie 2023