Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lumea minunatã a pãdurilor româneºti”

În cadrul proiectului „Sã dãinuim în Europa cu plãmânii verzi!”

„Lumea minunatã a pãdurilor româneºti”

La Grãdiniþa nr. 23 din Oradea s-a desfãºurat astãzi (joi, 9 octombrie 2008) o nouã activitate de proiect, intitulatã „Lumea minunatã a pãdurilor româneºti”, în cadrul cãreia copiii din douã grupe (mare ºi pregãtitoare) s-au întrecut în a recunoaºte ºi desena copacii ºi animalele din pãdure, prezentate în power point de invitatul echipei de proiect, dl conf. dr. Atanase Dalea, de la Facultatea de Protecþia Mediului, din cadrul Universitãþii Oradea.

Trebuie sã spunem din start cã proiectul surprinde prin numãrul mare de aplicanþi, fiind derulat în nu mai puþin de 12 unitãþi de învãþãmânt din trei judeþe ale þãrii (Bihor, Prahova ºi Cluj), la ºcolile gimnaziale „Avram Iancu” ºi „Ioan Slavici” din Oradea, ºcolile cu clasele I-VIII din Marghita, Vadu Criºului, Sânmartin ºi „Miron Pompiliu” din ªtei, Liceul de Artã din Oradea, precum ºi la grãdiniþele nr. 23 ºi 55 din Oradea (în total nouã unitãþi de învãþãmânt din judeþul Bihor), ªcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu” din Ploieºti ºi Grãdiniþa din localitatea Coada Izvorului, comuna Mãneºti, ambele din judeþul Prahova, ºi ªcoala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, judeþul Cluj, având ca ºi parteneri principali agenþiile pentru protecþia mediului din judeþele respective (A.P.M. Bihor, Prahova ºi Cluj), dat fiind domeniul vizat, acela de educaþie ecologicã ºi de protecþie a mediului, dar ºi scopul.
Proiectul urmãreºte educarea copiilor (începând cu preºcolarii ºi terminând cu liceenii) în spiritul dragostei ºi respectului faþã de naturã, pe considerentul cã „natura nu este numai casa noastrã, ci, în egalã mãsurã, sãnãtatea ºi viaþa noastrã” (dupã cum argumenteazã echipa de proiect). De ce se începe atât de devreme, de la vârsta preºcolarã? Explicaþia ºtiinþificã (privitã din punct de vedere didactic, psihopedagogic) este una simplã: „acum copiii sunt foarte receptivi ºi îºi formeazã cu uºurinþã priceperi ºi deprinderi, care, interiorizate ºi exersate pot deveni obiºnuiþe de comportament, componente ale structurii lor interioare”. Vine apoi motivaþia de ordin ecologic: „Pentru mulþi dintre elevii noºtri, pãdurea reprezintã doar locul unde pot petrece un sfârºit de sãptãmânã cu pãrinþii, la iarbã verde, locul unde pot face un grãtar, pot alerga ºi striga nestingheriþi. Ei trebuie, însã, sã înveþe cã pãdurea înseamnã mult mai mult, un mediu de viaþã, cã ºi ea are locuitorii ºi regulile ei pe care trebuie sã-i respectãm ºi sã le respectãm, aºa cum cerem ºi noi altora sã ne respecte pe noi ºi casa noastrã”.
Aºa se motiveazã în proiect, dar acesta a fost ºi mesajul activitãþii de la Grãdiniþa nr. 23 din Oradea, reamintit de directorul unitãþii de învãþãmânt, inst. Aurelia Laza, ºi subliniat, în tot ceea ce s-a intreprins, în prezentarea pãdurii, cu arborii ºi animalele care convieþuiesc în armonie, chiar dacã nimeni nu le-a redactat încã niºte reguli de comportament, cu intervenþia omului în areal, care nu trebuie, însã, sã modifice echilibrul ºi nici sã polueze, lãsând în urmã crengi rupte ºi gunoaie peste tot.
Activitatea interactivã, desfãºuratã sub forma unui concurs de recunoaºtere ºi interpretare a imaginilor prezentate în power point, a fost urmatã de un exerciþiu de imaginaþie, în care fiecare a încercat sã aºtearnã pe hârtie cu creionul grafic, creioanele colorate (carioca) sau cu acuarelele, imagini sugestive din pãdure, aºa cum s-au priceput ei sã redea prin desen (picturã) ceea ce au vãzut, dar ºi ceea ce nu au vãzut decât cu ochii minþii.
La sfârºitul prezentãrii ºi concursului, dl profesor a înmânat diplome (ale micilor ecologiºti) celor mai activi copii, iar la finalul activitãþii, educatoarele celor douã grupe (Adriana Bodog ºi Marina Constantin, inst. Camelia Puie ºi inst. Miklo Iuliana) i-au rãsplãtit pe toþi cu diplome pentru desenele lor reuºite.
Echipa de proiect considerã ca deosebit de eficientã activitatea derulatã, mulþumind, deopotrivã, invitaþilor (conf. dr. Atanase Dalea, Simona Vicaº ºi Ioana Borza, ºefi de lucrãri la Facultatea de Protecþia Mediului, a Universitãþii orãdene), dar ºi pãrinþilor (reprezentaþi de Zefer Csaba), pentru sprijinul acordat. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: „Lumea minunatã a pãdurilor româneºti”.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 12:28:26 Ora de vară a Europei de Est