Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Prăjituri cosmice și rachete dulci

În cadrul proiectului “Pământul – planeta vie”

Prăjituri cosmice și rachete dulci

Avem o planetă grozavă și un sistem solar nemapomenit de dulce (dulce-dulce!), dar și niște constructori și piloți extraordinari. Toate acestea aveam să le aflăm astăzi (vineri, 10 octombrie 2008), în “Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, la Grădinița nr. 43 din Oradea, de la copiii educatoarei institutoare Ioana Klein.

 Nu vă grăbiți să trageți concluzii pentru că nu v-am spus încă nimic. Ei știu tot ce se întâmplă pe cer. Acolo sus, foarte departe de noi, există corpuri mari și rotunde. Ele se numesc planete, și sunt nouă (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto) într-un loc anume numit spațiu. Ele se învârtesc în jurul Soarelui. Pe planeta Pământ trăiesc oameni. Câteodată, unele planete pot fi văzute cu ochiul liber, dar, de cele mai multe ori, nu le putem vedea decât în timpul nopții cu telescopul. Cel mai ușor de văzut sunt Venus și Jupiter. Ele strălucesc ca niște stele. Luna este foarte departe, dar nu atât de departe ca Soarele...
Din aproape în aproape, de la un joc la altul, în cadrul activităților artistico-plastice, ale celor de matematică și știință, în jocurile de rol și de mișcare, de educare a limbajului, de construcții, prin activități frontale, pe grupuri și individuale, în fel și chip, pe parcursul întregii săptămâni, de luni până vineri, inclusiv, preșcolarii grupei mari pregătitoare au aflat o sumedenie de lucruri, traduse pe limba lor, la nivelul lor de înțelegere, despre Soare și Lună, constelații, Carul Mare, Carul Mic, Calea Lactee, galaxie, astronomi, sateliți și roboți. Ce face Soarele ziua, ce se întâmplă noaptea, ce fac plantele și animalele, cum se explică anumite fenomene...
Pornind de la povestea „Micul prinț”, s-a ajuns la concursul de rachete și prăjituri, astfel încât întreaga familie a fost pusă pe jar și la treabă în „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
Dimineață, nu reușeam să-i surprind cum despachetau rachetele și prăjiturile („cosmice”) pregătite acasă pentru marele concurs. Mai mult, educatoarea lor, Ioana Klein, i-a înscris la concursul internațional „World Space Week”. A făcut toate acestea pentru ca prichindeii de azi, școlarii de mâine să știe mai multe și să-și poată explica de ce avem zi și noapte, patru anotimpuri, ce rol are Soarele, ce face Regina-nopții, bufnița, cum trăiesc liliecii și licuricii...
Concursul de rachete și prăjituri „cosmice” au reliefat munca în echipă a familiei și imaginația constructorilor și cofetarilor casei, care au creat opere nebănuite, premiate cu diplome, iar la final, cu toții s-au înfruptat din prăjiturile alese, deosebit de gustoase.
Directoarea grădiniței, inst. Rodica Ciocan, s-a arătat încântată de reușita activității de evaluare.
„De fapt, eu am urmărit cu interes toate activitățile desfășurate pe întreaga săptămână, activități de cunoaștere a mediului, activități artistico-plastice, matematice, de educare a limbajului, jocurile de rol, de mișcare, distractive, și pot spune că toate au informat și educat, copiii și-au îmbogățit vocabularul, dar, mai mult decât atât, și-au putut explica anumite fenomene care se petrec în natură și la care ei sunt părtași, vrând-nevrând. O sumedenie de activități reușite, iar astăzi am văzut cu toții roadele unei bune colaborări în sânul familiei. Rachetele confecționate și prăjiturile pregătite acasă, în familie, nu cumpărate de la cofetărie, sunt produse ale imaginației bogate și științei colective. Cu siguranță că toată familia a știut că aceasta a fost „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”.
La cele spuse de doamna directoare, noi nu o să mai adăugăm decât felicitări copiilor, părinților și institutoarei Ioana Klein, pentru idei și produsele realizate, pentru reușita activității la care am participat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prăjituri cosmice și rachete dulci.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 martie 2020