Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Ziua porților deschise, la aniversarea celor 105 ani de existență a bibliotecii publice din Oradea

Vineri, la sediul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” și la filialele acesteia

Ziua porților deschise, la aniversarea celor 105 ani de existență a bibliotecii publice din Oradea

Tema evenimentului este aniversarea celor 105 ani de existență a bibliotecii publice din Oradea și va avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, între orele 10.00 și 20.00, la sediul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" și la filialele acesteia.

Inaugurarea expoziției dedicate momentului aniversar va avea loc la ora 13.00.
Agenda zilei
De la 10.00  la 12.00, la parter, la Serviciul de Informare Comunitară , se vor desfășura:  Atelier de lucru  ,,Ajutoarele lui Moș Crăciun (confecționarea unor felicitări și globuri pentru Crăciun),  în parteneriat cu tinerii  
din cadrul Asociației Down - Centrul de Zi Iedera;  Festivitate de premiere a măiestriei dovedite în realizarea lor
De la 10.00 la 13.00, la etajul I, la Mediatecă, Proiecție de film documentar: ,,Fluviul Gange, râul vieții"
De la 10.00 la 14.00, la etajul 2, în sala de consiliu, Întâlnire cu bibliotecarii din bibliotecile publice din Bihor
De la 11.00 la 17.00, la etajul I, la Secția de copii, Atelier de creație, meșter popular Toth Beata, Dekor Mania
De la 13.00 la 14.00, la etajul I, la Secția de copii, Activitate-concurs, ,,Vă plac dinozaurii?"
De la 13.00 la 16.00, la etajul I, la Mediatecă,  Dezbatere pe tema ,,Ce spune muzica rock?" Invitat special, Florian Chelu.  Vor participa elevi de liceu de la C.N. ,,Iosif Vulcan", C.N. ,,Emanuil Gojdu", C.N. ,,Mihai Eminescu"  și lista rămâne deschisă pentru toți cei interesați...
De la 13.00 la 15.00, la etajul I, la Sala de lectură, Vizionarea filmului ,,Pădureanca", ecranizare după Ioan Slavici
De la 16.00 la 17.00, la etajul I, la Sala de lectură, Rularea filmului documentar ,,Castelul Bran"
De la 17.00 la 18.00, la etajul I, la Sala de lectură, Rularea filmului documentar ,,Cele 7 minuni ale lumii"
De la 17.00 la 19.00, la etajul I, la Mediatecă, Club Synesthesia-Jonathan Coe, ,,Casa somnului"
De la 13.00 la 14.00, la Galeria expozițională, în Holul Polifuncțional, Expoziție dedicată aniversării a 105 ani de lectură publică la Oradea
De la 17.00 la 18.00, la etajul 1, în cadrul Galeriei expoziționale, Expoziție de fotografie ,,Începuturi", Adela Rusu
De la 18.00 la 20.00,
*la parter, în Holul Polifuncțional, Expoziție fotografică tip slideshow, Durban Festival
*la etajul 1, în Galeria expozițională, Expoziție de pictură, Riccardo Pal
 *la etajul 2, la Colecțiile speciale, Expoziția dedicată împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Gheorghe Șincai
De la 10.00 la 16.00, la parter, la Laboratorul de conservare, ,,O carte tratată pentru fiecare utilizator al Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor, dr. Vasile A. Deac
 Activități la filialele Bibliotecii
La Filiala Ioșia: Mini concurs de șah, caligrafie și desene pe asfalt
                            Premierea celui mai fidel cititor
                            Premierea concursului ,,Lecturi de vară"'
La Filiala Dacia:  Premierea celui mai fidel cititor
                            Premierea concursului ,,Lecturi de vară"
                            Clubul de poezie
La Filiala Decebal: Premierea celui mai fidel cititor
                              Premierea concursului ,,Lecturi de vară"
                              Tinere talente
La Filiala Felix: Premierea celui mai fidel cititor
                          Premierea concursului ,,Lecturi de vară"
La Filiala Medicină: ,,Noțiuni introductive de nutriție aplicată" -  
                                  dr. Oana Pop, medic specialist Diabet zaharat și boli metabolice
                                 

Trimite email

miercuri, 8 februarie 2023