Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Profesorul secolului XXI nu trebuie să predea aşa cum vrea, ci cum o cere elevul de azi, elevul digital”

Conferinţa internaţională de la Hotel Ramada

„Profesorul secolului XXI nu trebuie să predea aşa cum vrea, ci cum o cere elevul de azi, elevul digital”

Conferinţa de miercuri (9 noiembrie 2016) de la Hotel Ramada, cu participare internaţională, a fost, de fapt, încununarea cu succes a vizitei făcute de grupul de elevi de la Kulachi Hansraj Model School din New Delhi, India, însoţiţi de cele două doamne profesori, Rashmi Kathuria şi Anita Chadha, în cadrul proiectului „De la fereastra noastră", cu Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea.

Tema conferinţei: „Profesorul secolului XXI" este una de actualitate în condiţiile în care se încearcă o îmbunătăţire permanentă a procesului instructiv-educativ, prin utilizarea de metode cât mai antrenante, care să îi implice pe elevi şi să-i determine să participe activ la propria lor formare.
La eveniment au onorat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor,  doamna inspector școlar Felicia Ianţa, ai Universității din Oradea, doamna şef de lucrări dr. ing. Mariana Bei de la Facultatea de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. Vasile Marcu, doamna conf. univ. dr. Agneta Marcu, decan al Facultății de Muzică, şi doamna Daciana Nica din partea Asociaţiei FEAD.
Lumina cunoaşterii
În deschidere, elevii din India i-au încurajat pe invitaţi şi pe dascălii Şcolii „Oltea Doamna", participanţi la conferinţă, să aprindă (o candelă) Lumina cunoaşterii, care să lumineze simbolic inimile şi minţile celor pe care îi educă zi de zi.
Moderatorul  conferinţei (şi translator, totodată), doamna prof. Cristiana Vidican, i-a dat cuvântul directorului Şcolii „Oltea Doamna", dl prof. Mircea Mitran, care a felicitat partenerii și a încurajat colaborarea şi schimbul de experienţă, benefic tuturor.
Vorbind despre vizita delegației de elevi și profesori din India, doamna prof. Mirela Tanc, coordonatorul de proiect, a prezentat în imagini vizita prietenilor din India - ilustrată pe larg în cadrul unor fotoreportaje publicate pe site-ul de tineret-învățământ ,,Ovidan.ro", iar în două numere de revistă tipărită -  ,,Ovidan" nr. 181 și 182), au fost consemnate întâlnirile virtuale dintre partenerii orădeni și cei indieni și conferința de presă premergătoare vizitei.
,,Profesorul modern este obligat să se adapteze cerinţelor societăţii, care este una electronică"
Profesorul de matematică de top 50 internațional, doamna profesor Rashmi Kathuria ne-a făcut cunoștință cu profesorul secolului XXI,  dascălul zilelor noastre care „nu trebuie să predea aşa cum vrea, ci cum o cere elevul de azi, elevul digital. Profesorul modern este obligat să se adapteze cerinţelor societăţii, care este una electronică".  Atât elevii, cât şi părinţii din India au bloguri pe care discută şi rezolvă chestiunile care ridică probleme, se consultă cu elevi din alte ţări cu care colaborează online, prezintă proiecte în paralel câte trei sau patru şcoli din ţări diferite. Totul se bazează pe comunicare, colaborare, eficienţă, interdisciplinaritate. Rashmi predă matematica într-un mod inedit, folosind metode noi, care caută practicul şi aplicabilitatea cunoștințelor în viață înainte de toate. Tocmai pentru că încearcă să înţeleagă copiii şi modul lor de gândire, îi provoacă pe elevi să predea ei anumite lecţii, iar ea este cea care ia notiţe; caută să descopere matematica în artă și invers, iar în predarea figurilor şi corpurilor geometrice se folosește de mult material didactic și de aplicații practice...
Toate aceste sfaturi sunt demne de urmat, mai cu seamă că vin din partea unui profesor de top 50 internațional, deținător a nenumărate distincții  în domeniu (Google Certified Teacher/Edmodo Certified Learner|Best e Teacher Award 2007|MHRD National ICT Award 2012 |National Best Mathematics teacher AIRMC 2010|Pearson Teacher Award 2014| Global Teacher Accreditation 2015| Face2Faith Gold Award 2014|Outstanding Award 2015|Top 10 Finalists The Education Prize|Top 50 Finalist Global Teacher Prize 2016| Top Global Bloggers 2016 |MIELA winner 2016), un profesor titrat al sistemului de învăţământ asiatic, recunoscut pe plan mondial pentru eficienţa sa.
„Împreună putem" ar trebui să ne urmeze oriunde şi oricând"
Doamna Anita Chadha, profesor de limba engleză la KHMS - India, a asociat drumul dascălului cu o călătorie, în care iniţial credem că cerul este limita, pentru ca apoi să realizăm că nu există bariere sau constrângeri, dar a accentuat faptul că motto-ul: „Împreună putem " ar trebui să ne urmeze oriunde şi oricând; doar o colaborare strânsă între elev şi dascăl poate duce la succesul absolut.
În cuvântul său, domnul prof. univ. dr. Vasile Marcu a făcut o pledoarie  pentru dascălul dedicat din ziua de azi, spunând că a venit plin de iubire şi speranţă, având convingerea că atâta timp cât profesorii actuali îşi respectă meseria şi îi respectă pe cei cărora le predau, procesul  instructiv- educativ este unul care se îmbunătăţeşte de la an la an.
La finalul conferinței, membrii Ansamblului folcloric „Florile Bihorului" ne-au încântat pe toți cu melodii din zona noastră, iar elevii din India au replicat cu un dans tradiţional.
Cadrele didactice din India, precum şi directorul şcolii, doamna profesor Sneh Verma, au fost premiate cu diplome de excelență şi plachete de recunoştinţă pentru reuşita vizitei, iar elevii de la KHMS, precum și profesorii  Şcolii „Oltea Doamna", membri ai echipei de proiect, au fost premiați cu diplome de participare. 
Seara s-a încheiat cu o cină festivă, stropită cu  şampanie şi îndulcită cu tort.
Responsabili pentru activitatea de miercuri au fost: dna director adjunct prof. dr. Liliana Bocoi şi doamnele prof. Florina Musca şi Patricia Faur, iar de partea artistică s-a ocupat dna bibliotecar Dana Teședan. (C.D.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Profesorul secolului XXI nu trebuie să predea aşa cum vrea, ci cum o cere elevul de azi, elevul digital”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019