Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

La pas prin Europa

Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta

Cu dorința de a vedea, reține si înțelege mai bine lecțiile de istorie și geografie, noi, o parte dintre elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea, am pornit la sfârșitul lunii octombrie 2016, într-o fascinantă călătorie, prin trei capitale europene: Bratislava, Praga, Budapesta, însoțiți de profesorii noștri, domnul și doamna Iștoc, care an de an organizează cu multă pasiune acest gen de excursii.

Cu entuziasm și curiozitate așteptam să întâlnim locuri încărcate de istorie și cultură.
În prima zi, primul popas l-am făcut la Bratislava, capitala Slovaciei, situată în sud-vestul țării. Bratislava își dezvăluie frumusețile pe ambele maluri ale Dunării. Am vizitat Palatul Grassalkovich, o clădire reprezentativă, construită în stil rococo împletit cu baroc, astăzi fiind reședința președintelui Slovaciei. Poarta Sfântului Mihail ne-a uimit prin construcția ei medievală, fiind înaltă de 50 de metri, datând din secolul al XIV-lea. Am traversat Dunărea pe un pod  ce poartă numele de Novi Most sau Podul Nou. Este impresionant acest pod asimetric, având la unul din capete un turn deasupra căruia este construit la o înălțime de 85 m, un restaurant sub formă de farfurie zburătoare. Urcând în acest turn am avut parte de o panoramă încântătoare asupra întregului oraș, atât cel nou cât și cel vechi. Castelul Bratislava, poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al capitalei, este o clădire masivă, cu turnuri în cele patru colțuri, situată pe un deal stâncos, din Carpații Mici, chiar deasupra fluviului Dunărea. Se distinge de restul clădirilor tocmai prin grandoare și impozanță. Catedrala Sfântul Martin sau Domul din Bratislava este cea mai mare și cea mai veche biserică din Bratislava. Se află exact sub Castelul Bratislava, aici pe vremuri fiind încoronați regi ai Ungariei. Am ajuns și în Piața Centrală, înțesată cu clădiri care mai de care mai frumoase și niciuna la fel, cu arhitecturi distincte, cu magazine, terase și statui, una dintre ele fiind a soldatului napoleonian, ce stă pe gânduri, sprijinit de o bancă.  
A doua zi a excursiei noastre am petrecut-o într-una din cele mai populare destinații din Europa de Est, Praga, capitala Cehiei, supranumită și ,,orașul celor 100 de turnuri" sau ,,orașul de aur". Praga ne-a fascinat prin arhitectura veche care s-a păstrat excelent mai bine de 600 ani și prin cultura extraordinară pe care acest oraș o are de transmis, reunind o multitudine de stiluri arhitecturale: romanic (sec. al X-lea), gotic, renascentist, baroc, rococo, clasic, neoclasic și Art Nouveau. Praga se află pe râul Vltava. Există cel puțin șapte poduri care trec peste Vltava, legând partea vestică a orașului de partea estică. Cel mai faimos și cel mai aglomerat este Podul Carol, rezervat pietonilor, cu o lungime de 515 metri și o lățime de aproximativ 10 metri. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de statui, majoritatea realizate în stil baroc. Orașul vechi, numit în cehă, Stare Mesto, reprezintă zona spre care se îndreaptă cei mai mulți vizitatori. Cea mai interesantă clădire din Stare Mesto este Primăria Veche, datând din secolul al XIV-lea, care se compune din câteva clădiri apropiate, cu fațade gotice și renascentiste. Cel mai frumos și impresionant ornament al primăriei este Ceasul Astronomic, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, oferind de fiecare dată când sunt anunțate orele un adevărat spectacol animat. Castelul din Praga, reședința președintelui Republicii cehe, este centrul istoric și politic al statului dar și al orașului Praga, reședința tuturor regilor cehi de-a lungul timpului, datând din secolul al IX-lea. Am fost impresionați de ceremonia de schimbare a gărzilor și de parada costumelor de epocă. Catedrala Sfântul Vitus, ridicată în secolul al XIV-lea, este una somptuoasă, pe care cu greu o poți cuprinde cu privirea. Nu te poți îndepărta suficient pentru a o fotografia în întregime. Coloanele imense de marmură și arcadele din interior subliniază maiestuozitatea Catedralei. Strada Aurarilor, situată în incinta Cetății din Praga, este formată dintr-un șir de unsprezece case colorate, relativ  joase, construite pentru a-i găzdui pe gardienii împăratului. Numele său se datorează aurarilor care au locuit mai târziu în acel loc. La Mănăstirea Loreta ne-a impresionat ceasul din turnul acesteia, celebru pentru cele 27 de clopote ale sale.
La întoarcerea spre casă (în a treia zi a excursiei noastre), am poposit în superba  capitală a Ungariei, Budapesta. Vizitând Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea, am avut parte de o priveliște spectaculoasă  asupra orașului, dar și asupra faimoaselor poduri de peste Dunăre. Privind Palatul Parlamentului, pe timp de seară, am convenit că este cea mai frumoasă clădire din întreg orașul. În Piața Eroilor am contemplat Monumentul Mileniului, construit pentru a comemora 1000 de ani de la așezarea ungurilor în Câmpia Panoniei, de asemenea statuile regilor maghiari și ale altor personaje celebre din istoria Ungariei. Plimbându-ne pe Bulevardul Andrassy am putut admira clădirile cu fațadele lor impunătoare, restaurantele și magazinele de lux, arhitectura clădirii Operei de Stat precum și statuile unor mari compozitori din istoria universală.
Încheiem prin a cita un vechi proverb chinezesc: ,,Aud și uit, văd și rețin, fac și înțeleg". 
Bodog Gianina, Domocoș Luiza, Cheon Siyoon, Bîrle Tudor, Popoviciu Paul,
elevi în clasa a V-a A, prof. diriginte, Iștoc Ramona
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei perle ale Evului Mediu: Bratislava, Praga, Budapesta.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 octombrie 2019