Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

,,O mică rază spre profesionalizare”

Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”

Miercuri (7 decembrie 2016), la Liceul Tehnologic „George Bariţiu" din Oradea au răsunat cele dintâi colinde.

Copiii din grupa mare de la Grădinița Nr. 3 din Gurbediu, îndrumați de dna profesor Mariana Pater, și-au colindat partenerii de proiect, prezentându-le și un fragment din sceneta Viflaimul.
Doamna profesor Georgia Serte şi dna prof. Mariana Pater derulează proiecte comune de câțiva ani; proiectul educaţional „Adolescentul cu ochi de copil" a fost implementat pe vremea când, doamna prof. Mariana Pater era educatoare la Grădinița Nr. 42 - ,,Maria" din Oradea.
Așadar, miercuri, în așteptarea lui Moș Crăciun, copiii din Gurbediu au adus vestea Nașterii Pruncului Iisus, iar partenerii de proiect, elevii din clasele de bucătari ale liceului tehnologic, îndrumați de maiștrii Liliana Cipleu și Lucia Balaj, coordonați de doamna inginer Marcela Todinca, i-au așteptat cu turtă dulce pe care să o taie în forme de brăduți și inimioare și să o orneze cu ajutorul colegilor mai mari, al maiștrilor și părinților prezenți la activitate. În pregătirea activității au colorat (pictat) brăduți oferiți în dar de liceeni.
,,În cadrul proiectului ,,Copiii noștri, viitorul nostru", copiii sunt familiarizați cu opțiunile profesionale ale ofertei educaționale a județului nostru. Astăzi (miercuri - n.n.), copiii din Gurbediu s-au implicat într-o activitate alături de elevi din clasele de bucătari, au realizat forme și au ornat turta dulce, un prilej de a prinde drag de meseria de cofetar, patiser; o mică rază spre profesionalizare. Trebuie avut în vedere că ei sunt viitorul nostru, iar o națiune care își pregătește viitorii profesioniști va fi o națiune care va prospera; dorim ca orientarea profesională a copiilor să se realizeze începând de la cea mai fragedă vârstă. Totodată, este un bun prilej pentru părinți de a cunoaște școala și de a ne promova oferta educațională cunoscuților, prietenilor care poate au copii aflați în dificultate", a spus doamna profesor Georgia Serte, coordonator de proiect, director al Liceului Tehnologic „George Bariţiu".
,,Bucuriile toamnei" - la Gurbediu
Activitatea de miercuri este cea de-a doua în cadrul proiectului. Prima, intitulată ,,Bucuriile (carnavalul) toamnei", s-a desfășurat la Gurbediu, la sfârșitul lunii octombrie, după cum ne-a povestit doamna prof. Mariana Pater, când ,,legumele au prins viață potrivit imaginației copiilor noștri, sub îndrumarea și cu concursul părinților; din cartofi, vinete, roșii, ardei, castraveți, conopidă, varză... te miri ce au fost în stare să realizeze: arici, pinguini, broască țestoasă, ursuleți, claun, mașinuțe...
Astăzi (miercuri - n.n.) au fost din nou grozavi, interpretând cu dezinvoltură un fragment din sceneta Viflaimul pe care o vom prezenta și în comunitățile, la bisericile noastre din sat. De aceea am adaptat doar un fragment care se potrivește în cazul diferitelor religii și confesiuni locale; Irod a fost Ghitea Luca, îngerul - Foltuț Letiția, soldatul - Groza Lucas, cei trei crai: Sturz Andrei, Șovrea Mario și Lungu Melinda, părintele - Tirla Ianis, iar ciobanii: Sabău Cristiana, Groza Lucas și Mocuța Maia", ne-a spus doamna prof. Mariana Pater. Costumele și întreaga recuzită sunt investiția financiară și de imaginație a părinților. Tot ce ține de tâmplărie, săbiile, jilțul, bastonul, ieslea, ba chiar și coiful au fost făurite de tatăl lui Irod, dl Ghitea Cătălin Lucian, care este tâmplar și care a învățat meserie, cu ani în urmă, tocmai la școala profesională a Liceului Tehnologic „George Bariţiu". Iată cum se leagă lucrurile, apropo de noul proiect aflat în derulare. Următoarele activități sunt programate a se desfășura de 8 Martie și în luna iunie la Gurbediu, iar de Paști, la Oradea, la capela liceului.
,,În încheiere, aș dori să le mulțumesc părinților și bunicilor pentru toate sacrificiile făcute, investind financiar în pregătirea Viflaimului și în transportul copiilor la Oradea, domnului primar Teodor Coste pentru dotarea grădiniței, colegei mele, dna prof. Ana Elena Condoroș și doamnei director, profesor Monica Drimbe, directorul Grădiniței Nr. 1 din Tinca, pentru sprijin și pentru că ne-a însoțit la Oradea", a adăugat dna prof. Mariana Pater, coordonator de proiect.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (58 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul ,,Copiii noștri, viitorul nostru”.

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 08:23:01 Ora standard a Europei de Est