Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, ediția a XII-a

Marți, la Era Shopping Park

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, ediția a XII-a

Marți, 20 decembrie 2016, în sala de festivități a centrului comercial Era Shopping Park din Oradea s-a desfăşurat ediţia a XII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda", organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park.

Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sate) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.  Festivalul care a devenit un  eveniment important în peisajul cultural și educativ-religios bihorean în luna decembrie, s-a dovedit a fi necesar nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, dar și de reitera parteneriatul dintre școală-biserică-comunitate. Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a Străzii Republicii și s-a încheiat la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, unde cei peste 600 de copii și tineri prezenți la eveniment au fost primiți de Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, în catedrală, care a răsunat de glasul colindelor. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a adresat tuturor un cuvânt în care a evidențiat importanța unei astfel de manifestări, rolul tinerilor în păstrarea și valorificarea patrimoniului spiritual pe care l-au primit ca moștenire și pe care trebuie să-l păstreze și să-l transmită nealterat.
Pe scena de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 34 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor și ansambluri folclorice: Școala Gimnazială Aușeu, Școala Gimnazială Bucuroia, Școala Gimnazială Chijic, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială Pietroasa, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Școala Gimnazială Aștileu, Școala Gimnazială Balc, Școala Gimnazială Beznea, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Școala Gimnazială Bulz, Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Căbești, Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, Școala Gimnazială Derna, Liceul Tehnologic Dobrești, Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Luncasprie, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Asociația Cultural Sportivă ,,Poienarii" Popești, Școala Gimnazială Răbăgani, Școala Gimnazială Roșia, Școala Gimnazială Săcădat, Școala Primară Șuști, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Topa de Sus, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Școala Gimnazială Vașcău, Școala Gimnazială Vășad, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Liceul Tehnologic  Sanitar ,,Vasile Voiculescu", Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Hidișelu de Dobrești.
În cadrul programului, Grupul de colindători ,,Moștenitorii Bihorului" de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonați de d-na prof. Anamaria Gal, Grupul ,,Corinteii" de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de d-na prof. Aurica Bonțu și Corul ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului  Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, condus de arhidiacon Ștefan Lakatos, au susţinut câte un minirecital de colinde.
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: doamna prof. Aurica Bonțu, profesor canto popular la Liceul de Arte Oradea; preot prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei; pr. Călin Popa, membru în Comitetul de conducere APOR - filiala Bihor; doamna prof. Daniela Sopota - inspector școlar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor; pr. conf. univ. dr. Viorel Popa - director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea; pr. Simion Goga - inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei și prof. Dan Nicolae Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.
Pentru prestația din cadrul festivalului, s-au acordat grupurilor premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Participanții, profesorii însoțitori și rapsozii au primit  vouchere, iconițe și calendare oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.
S-a evidențiat o dată în plus vocația, implicarea și profesionalismul, care în parteneriat cu preoții dezvoltă în rândul elevilor dragostea față de valorile spirituale locale. Acestora li s-au alăturat ca în fiecare an comunitățile locale și părinții elevilor care au susținut și sprijinit participarea acestora la acest eveniment. Costumele populare, interpretarea colindelor în dialect, prezența rapsozilor la festival au reușit să mențină particularitatea acestei manifestări între programele similare prezentate în această perioadă.
Pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar

Trimite email

mari, 18 iunie 2019