Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Cu ,,Viflaimul”

Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Membrilor trupei de teatru ,,Cațavencii" a Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea deși li s-a dus vestea de buni comedianți, atât în școală cât și în afara acesteia, în preajma Sărbătorilor de Crăciun au decis să schimbe puțin ,,repertoriul".

Astfel, dacă până acum ei puneau în scenă doar piese haioase spre amuzamentul spectatorilor, pentru Crăciun ei au pregătit sceneta ,,Viflaimul".
Evident, că pe lângă ,,regizorul" obișnuit care-i pregătește de obicei pentru reprezentațiile lor, doamna prof. Monica Mateș (de engleză), elevii au rugat-o și pe doamna prof. Alina Deliman (de religie) să le șlefuiască replicile și să le îndrume pașii pentru a putea reface cât mai fidel scena Nașterii Mântuitorului.  Personajele centrale ale scenetei au fost evident, regele Irod, interpretat de elevul Șerban Ștețcu, dar și cei trei magi, Baltazar, Gașpar și Melchior, interpretați de elevii: Dragoș Gug, Șovrea Daniel și Andrei Savu. Au mai interpretat: Ramon Cobe, Șovrea Flaviu și Andrei Gavras - soldații, Denis Balint - preotul, Betuel Mărunțel - păstorul și îngerii: Vanesa Buciu, Larisa Motoca, Denisa Pop, Brianna Iakab, Raluca Șuta. Filmarea-montaj a piesei a fost realizată de domnul profesor Cseke Sandor de la Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea.
Prima reprezentație a avut loc la Biserica cu Lună, duminică 18 decembrie 2016, la invitația preoților Teodor Cristea și Ionică Codorean, imediat după slujba Sfintei Liturghii, elevii avându-i ca spectatori pe credincioșii sfintei biserici, părinţii elevilor şi cadre didactice ale şcolii. Parteneriatul şcoală - biserică - familie a fost și de această dată apreciat de comunitatea locală. Mulţumirile noastre se îndreaptă către părinţii Bisericii cu Lună care şi în acest an au sponsorizat costumaţia elevilor.
Cea de-a doua reprezentație a avut loc luni, 19 decembrie, în sala festivă a Protopopiatului Ortodox, unde elevii au prezentat un spectacol mai amplu de Crăciun, acesta incluzând și cântece tradiționale de Crăciun în limba engleză. Spectacolul de  la Protopopiat a fost organizat la inițiativa doamnei Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) și în colaborare cu dna prof. Paula Mateș de la Școala Primară ,,Winnie Academy" și elevii acesteia, precum și cu Alexandru Carțiș și Cătălin Mateș. Evenimentul a fost anunțat din timp de ziarul ,,Crișana", pentru potențialii spectatori, dar și pentru părinți de această dată, cu titlul: ,,Sara Crăciunului nost'". În deschidere, au vorbit doamna vicepreședinte Emilia Moț, precum și dna prof. univ. Claudia Timofte. De asemenea, evenimentul i-a avut ca invitați de onoare pe părintele Simion Goga, inspector pentru Cateheză și Tineret a Episcopiei Ortodoxe, pe doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", pe doamna Maria Haiduc - cetățean de onoare al Municipiului Oradea și interpret de muzică populară, pe doamna prof. univ. Simona Silaghi, precum și reprezentanți ai Uniunii Culturale ,,Vatra Românească", dar și membri ai Partidului Social Democrat.
Elevii au continuat colindul marți, 20 decembrie, la Primăria Municipiului Oradea, unde au fost întâmpinați de Moș Crăciun însuși care le-a răsplătit efortul cu un zâmbet larg, aplauze și, evident, cu daruri pentru fiecare. Și unde altundeva se putea încheia ,,turneul" de Crăciun al trupei, după cum înșiși l-au numit, decât la propria școală. Aceștia au avut o ultimă reprezentație în fața propriilor profesori și nu numai. Domnul director Troie Gheorghe a felicitat elevii și i-a încurajat pentru proiectele viitoare.
Prof. Monica Mateș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nașterea Mântuitorului a fost vestită de elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 20 iulie 2019