Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


,,Nimic nu dăruiești oamenilor dacă nu te dăruiești pe tine însuți”

Un profesor și o școală de muzică: prof. Monica Molnar

,,Nimic nu dăruiești oamenilor dacă nu te dăruiești pe tine însuți”

Într-o vreme, la TVR ploua cu Stele, iar Oradea fusese inundată, de-a dreptul, datorită artiștilor talentați care au crescut și s-au împlinit profesional sub oblăduirea distinsei doamne profesor de canto Monica Molnar.

De-a lungul timpului, i-am tot propus doamnei profesor un moment de respiro, pentru o privire retrospectivă cu scopul declarat de a ne face cunoștință cu parte dintre cei care au prins drag de muzică, au trudit și s-au înălțat de pe băncile școlii coordonate de domnia sa.
Tot insistând, am reușit în această iarnă să-i răpim din timpul prețios spre a ne face ,,poftele". O înțelegem perfect: nu a dorit și nu dorește să se ,,laude" cu meritele altora, zice domnia sa, adică ale elevilor săi. Dar noi socotim că în meritele, succesul și rezultatele elevilor sunt și meritele, eforturile și măiestria profesorului care a știut să exploateze ce era de exploatat (predispoziții, aptitudini, talent), să le pună în valoare, să le șlefuiască, să le dea strălucire și să le înnobileze. De aceea, să nu o acuzăm de lipsă de modestie. Comunicarea e necesară și benefică tuturor. Iar dacă e cineva vinovat de divulgarea acestor secrete, doar eu sunt singurul vinovat (care, recunosc, nu reușeam fără ajutorul complicelui meu: doamna Carmen Csaki, redactorul-șef).
Arc peste timp: 24 de ani de împliniri!
-Doamnă profesor Monica Molnar, să tot fie un sfert de veac de când ne știm, de când vă urmăresc și vă admir produsele muncii. Ce vă ține conectată, după ce vă ghidați și în ce credeți?
-,,Nimic nu dăruiești oamenilor dacă nu te dăruiești pe tine însuți" (Alex Mounth). Acesta a fost motto-ul și totodată imboldul meu sufletesc care mi-a dominat întreaga carieră în profesia nobilă pe care am îmbrățișat-o, aceea de a șlefui ,,sufletele" și talentul muzical al tinerilor care au trecut pe sub mâna mea, fie în cei 20 de ani în care am predat canto muzică-ușoară la Școala de Arte ,,Francisc Hubic" din Oradea, fie la Școala particulară de Canto ,,STARGROUP", pe care o conduc de patru ani, frecventată de tineri nu numai din Oradea, ci și din alte localități și județe, precum: Cluj, Satu-Mare și Arad, dar și din Gyula (Ungaria) și Republica Moldova.
-Într-adevăr, profesorii cu vocație se dăruiesc, pentru că ei cred, sunt convinși de faptul că dacă nu pui suflet în ceea ce faci, lucrurile nu se leagă și nu au consistență și durabilitate. Am văzut și am simțit cât de mult vă bucurați de bucuria lor.
-Cum aș putea fi altfel? Bucuria, fericirea și împlinirea sunt nemărginite în sufletele curate ale acestor tineri atunci când ajung la succes. Or eu cum aș putea să nu trăiesc alături de ei, să nu simt ceea ce simt ei în acele momente de fericire deplină pe care ți-o dă munca împlinită.
-Cu siguranță că ei vă spun de ce v-au căutat, care sunt motivele pentru care doresc să-i ajutați să se realizeze în domeniul artistic.
-Cei mai mulți încep cursurile de canto dintr-un singur motiv și imbold, din hobby (pasiune). Dar unii ajung unde nu au sperat și nu au visat: ajung să cânte pe marile scene ale țării, la televiziune și chiar și pe unele scene ale lumii.
-Vrând-nevrând, prezența lor în viața și activitatea dumneavoastră vă marchează într-un fel și poate chiar în chip fericit.
-Trebuie să recunosc, cu mândrie, faptul că foarte mulți dintre foștii mei elevi mi-au lăsat în suflet amprenta talentului lor, a caracterului și a omeniei, valori umane tot mai rar întâlnite în societatea noastră de consum.
-Sunteți o norocoasă sau cel puțin vă considerați o norocoasă cu asemenea elevi?
-Sunt de principiu că în mare măsură, norocul și-l face omul cu mâna lui, luptând pentru o cauză nobilă și dăruindu-se pe sine;  dar îți mai trebuie și șansă.
-Și mai e ceva: cu siguranță, succesul naște succes(e)!
-Ce bine le știți. Ca dascăl, ați putut verifica acest adevăr,  dar și ca reporter, prezent tot timpul în mijlocul elevilor și al profesorilor.
 -M-am molipsit și eu într-o zi (când m-am născut) de această nobilă profesiune; 12 ani am slujit-o de la catedră, iar din 89, o slujesc promovând-o prin intermediul presei. Dar să revenim...
,,A dărui oamenilor, prin intermediul muzicii, harul Divin..."
-Ce alte calități îi mai trebuie unui tânăr pentru a reuși să se strecoare și să ajungă acolo sus, în vârful piramidei artistice, în afară de aptitudini și talent?
-Curaj, mult curaj, ambiție și încredere în sine, în forțele proprii; energie și putere de a merge înainte, trecând peste bariere și obstacole de tot felul; seriozitate și ambiție; acea forță lăuntrică ce te propulsează și îți dă aripi să lupți pentru împlinirea visului. Îi felicit, pe această cale, pe toți foștii mei elevi pentru marea lor calitate: aceea de a dărui oamenilor, prin intermediul muzicii, harul Divin, într-o formă desăvârșită de profesionalism artistic complex.
-Să ne apropiem mai mult de microfon și să spunem lucrurilor pe nume. Dorim să-i nominalizăm pe cei care v-au adus mari satisfacții prin laurii pe care i-ați cucerit împreună cu ei, deși laurii au ajuns în primul rând pe fruntea lor.
-Îmi amintesc cu mult drag de mulți dintre cei care au ajuns nume cunoscute în domeniul artistic, prin rezultatele de excepție pe care le-au obținut în confruntările de gen, pe plan local, național, dar și internațional. Ei au câștigat de două ori: întâi o cupă, un trofeu, o diplomă și un premiu din partea organizatorilor, iar în al doilea rând, au câștigat și și-au deschis un cont binemeritat în sufletul meu.
Câteva dintre Stelele de pe bolta cerească a doamnei profesor Monica Molnar
1.Alina Covaci (Shanelly Alina) - absolventă a Facultății de Științe Socio-Umane Oradea, finalistă a emisiunii televizate ,,Ploaia de Stele", ed. 2000, era întruchiparea solistei Celine Dion; solist vocal internațional, pe vase de croazieră, în prezent solist independent în Mallorca.
2.Cristian Porumb - finalist al emisiunii ,,Ploaia de Stele", ed. 2000, întruchipa cântărețul Louis Armstrong; în prezent solist în ,,Trupa West" Oradea.
3.Sergiu Nica - absolvent al Facultății de Drept Oradea, solist și manager artistic pe vase de croazieră; solist vocal local independent foarte apreciat si solicitat.
4.Adina Dragoescu - absolventă a Universității Oradea, câștigătoarea ediției a IV-a a concursului televizat ,,Ploaia de Stele", semifinalistă Eurovision; în prezent solistă a trupei ,,Magic Band" Oradea.
5.Ciprian Popa - semifinalist al concursului televizat ,,Ploaia de Stele", ed. 2001, solist vocal, dansator, coregraf pe vase de croazieră, actualmente stabilit în Manhattan.
6.Szabo Betty - solist internațional pe vase de croazieră, angajată la ,,Regent Seven Seas Cruises".
7.vășdan Loredana - absolventă a U.N.A.T.C București, actor, cântăreț, compozitor la ,,Demoga Studio", semifinalistă la ,,Vocea României", ed. 2011, solista principală a trupei ,,Live On Mars Oficial", deținătoare a zeci de premii naționale și internaționale.
8.Carmen Țăran Stoica - absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, medic rezident, participantă la emisiunea televizată ,,Telenova" Italia, în duet cu cântărețul italian Luca Virago, participantă la emisiunea ,,Happy Hour", laureată a numeroase premii naționale și internaționale; în prezent și solistă a trupei ,,Artistic Band" Oradea.
9.Kriszta Reka-Piroska - absolventă a Facultății Partium, secția muzică, solistă, colaboratoare a trupei ,,Tarsadalomshop" (TDS) din Budapesta; laureată a numeroase festivaluri naționale și internaționale.
10.Kovari Katalin - absolventă a Facultății de Psihologie Oradea, solistă în cadrul ,,Hakeshet- Klezmer Band" Oradea.
11.Cristian Jurcuț - antrenor și administrator al Școlii ,,Feeling Dance" Oradea.
12.Căuș Anca (Liria) - absolventă a Facultății de Științe Economice Oradea, alias ,,Shakira" de Oradea, locul II la emisiunea televizată ,,Ploaia de Stele", ed. 2003; artist local independent foarte apreciat, având numele de scenă Liria. 
13.Cristina Romocea - absolventă a Facultății de Drept Agora, în prezent solistă a trupei ,,Stil Band" Oradea.
14.Timuț Alin - absolvent al Facultății de Teologie Oradea; în prezent solist al trupei ,,Stil Band" Oradea.
15.Ioana Repciuc - absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune, UBB Cluj-Napoca, secția actorie; actriță, cântăreață, compozitor; își valorifică cunoștințele muzicale solistice primind numeroase roluri principale în musical-uri renumite.
16.Antonela Gal - absolventă a Facultății de Drept Oradea, solistă consacrată pe plan local, colaboratoare a formației ,,Antonela și Sorin Gal".
17.Dora Popovici - solistă internațională pe vase de croazieră, laureată la numeroase festivaluri naționale și internaționale.
18.Pall Timea - absolventă a Facultății de Arte Vizuale Oradea, semifinalistă ,,Megasztar Ungaria", ed. 2012, solist local consacrat, deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale.
19.Alexandra Broinaș (Lucuța) - absolventă a Facultatii de Drept Agora, colaboratoare cu solistul Saylas, solistă a trupei ,,Soft Band" Oradea.
20.Patricia Pop - studentă la Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca, solistă a unei trupe din Cluj-Napoca, genul jazzy, participă la diverse evenimente în țară.
21.Natalia Selegean - angajată a I.T.P.J. Bihor, locul III la X-Factor România, ed. 2012, participantă la diferite concerte în țară, laureată a numeroase festivaluri naționale; în prezent solist național consacrat.
22.Patai Robert - absolvent al Facultății de Filozofie Oradea, semifinalist ,,Vocea României", ed. 2012, absolvent al Universității Naționale București, secția jazz; în  prezent solistul trupei ,,SunDay" București.
23.Fazekas Kriszta - absolventă a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică Cluj-Napoca, laureată a numeroase festivaluri naționale; în prezent solistă independentă consacrată în Cluj-Napoca.
24.Tolvai Renata - câștigătoare a ,,Megasztar Ungaria", ed. 2012, solist vocal apreciat internațional, deținătoare a numeroase trofee naționale și internaționale.
25.Czvikker Lilla - studiază actoria și muzica în Budapesta, în cadrul Facultății de Cinematografie și Teatru.
26.Sanziana Vrabie - studiază la Abbots Bromley School Anglia; câștigătoare a numeroase premii naționale.
27.Ivana Farc - semifinalistă ,,Vocea României", ed. 2014, stabilită în București, artistă la Global Records București, cântăreață, compozitor.
28.Bogdan Coste - student la Institutul SAE București Producție Audio și Inginerie de Sunet, colaborează cu diverși artiști.
29.Toth Andrea - câștigătoare a ,,X-Faktor Ungaria", ed. 2014, solistă, textieră consacrată, deținătoare a numeroase trofee naționale.
30.Sara Paula Oaie - solistă consacrată a trupei ,,Adrian Bala" Beiuș, participantă foarte apreciată la ,,X-Factor România", ed. 2016.
31.Alex Mladin - finalist ,,X-Factor România", ed. 2016, participant la numeroase concerte în țară...
-Vă mulțumim pentru interviu, doamnă profesor Monica Molnar; fiind la început de nou an, vă dorim ca tot mai mulți tineri să ajungă să-și deschidă cont în sufletul dumneavoastră!  
 Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Nimic nu dăruiești oamenilor dacă nu te dăruiești pe tine însuți”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 decembrie 2021