Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016

O nouă filă din cartea noastră de vizită

,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016

Membrii Ansamblului ,,Cununiţa" al Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" din Beiuș au desfășurat o bogată activitate pe tot parcursul anului 2016, participând la diverse proiecte educative, emisiuni TV, spectacole și concursuri și obținând numeroase premii.

Prin frumusețea și autenticitatea costumelor și repertoriului, prin calitatea prestațiilor în cadrul acestor evenimente, elevii au fost mesagerii folclorului din Țara Beiușului pe scene din județ, dar și pe alte meleaguri.
,,Cununiţa" - la  Negrești-Oaș
Duminică, 4 decembrie 2016, membrii ansamblului au fost invitați de către preacucernicul părinte Marcel Malanca, secretar al Protopopiatului Oaș din localitatea Negrești-Oaș, județul Satu Mare, la un Concert caritabil de colinde, desfășurat la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș. Colindătorii beiușeni, coordonați de prof. Daniela Rada, au susținut un recital de colinde autentice din Țara Beiușului, care au fost bine primite de gazdele evenimentului. La finalul concertului, am fost invitați de d-na primar Aurelia Fedorca să colindăm și la sediul Primăriei. La Negrești-Oaș, copiii au mai fost însoțiți și de doamnele prof. Hele Rodica și Bărcaș Laura. Ansamblul nostru este alcătuit din elevii: Hele Florina, Tonca Daniela, Pirtea Darian, Sferle Ramona, Muț Sorana, Șora Daria, Hinț Iulia, Tiba Raluca, Șerb Ilinca, Ardelean Laura, Straca Mihail, Solonca Alexandra, Nistor Andrei și Ruge Vlad.
Cu colindul străbun la instituții din Oradea
Marți, 20 decembrie 2016, am ținut să aducem vestea Nașterii Pruncului Iisus colindând în trei instituții din Municipiul Oradea: la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic și la Prefectura Județului Bihor. În aceeași zi am participat la Festivalul-concurs județean „Noi umblăm a colinda", ediția a XII-a, desfășurat la Era Shopping Park Oradea; festivalul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și ERA Park Oradea. La concurs s-au înscris 34 de grupuri de la unități școlare din județ. Membrii Ansamblului ,,Cununiţa", împreună cu rapsodul popular, dna profesor Daniela Rada, au interpretat colindele autentice: „Deschide, gazdă, ușa!", „S-o rugat, rugatu" și „În grădina Raiului", culese de la d-nul Popa Gheorghe, în vârstă de 79 ani din satul Albești. Prestația lor deosebită a fost răsplătită cu aplauze de către public și cu premiul I de membrii juriului. La ora concursului, ansamblul era coordonat de doamnele prof. Daniela Rada și Rodica Hele.
Ansamblul „Cununița" a colindat și în Beiuș
Fiind vremea colindelor la români, când tot omul bun se bucură de vestea Nașterii Pruncului Sfânt, membrii ansamblului nostru au colindat în opt instituții din Municipiul Beiuș: la Primărie, la Colegiul Național „Samuil Vulcan", Muzeul Municipal Beiuș, Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș", Banca Comercială Română, Banca Transilvania, la Edilul SA și la CEC Bank.
Pentru toate realizările din 2016, pentru pasiune şi dăruire, pentru păstrarea și promovarea portul popular, a tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti din mândra Țară a Beiușului, membrii Ansamblului ,,Cununiţa" merită toate felicitările, iar părinții lor, mii de mulțumiri pentru înțelegere și susținerea ansamblului.    
Daniela Rada & Laura Bărcaș
Foto: Roxana Rada
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cununiţa” – activitate rodnică și în 2016.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 iunie 2022