Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

A.S.C.O. a prezentat benefiiciile, serviciile și programele sociale derulate în 2016

Miercuri,

A.S.C.O. a prezentat benefiiciile, serviciile și programele sociale derulate în 2016

Viceprimarul Municipiului Oradea, dl. Florin Birta, în calitate de coordonator al Administrației Sociale Comunitare Oradea, împreună cu directorul general al instituției, dna. Arina Moș, au susținut ieri, 18 ianuarie 2017, o conferință de presă, în care au prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul 2016.

În deschiderea conferinţei, directorul ASCO a mulţumit tuturor colegilor și colaboratorilor pentru sprijinul oferit  în vederea realizării obiectivelor propuse și a salutat prezența viceprimarului Florin Birta.
Conform precizărilor directorului ASCO, Arina Moş, ,,2016 a fost un an în care s-a muncit, având în vedere faptul că în spatele fiecărui act emis de către instituție stă povestea de viață a unui om, a unei familii sau a unui copil. Administrația Socială Comunitară Oradea a reușit să-și realizeze unul dintre obiectivele asumate, respectiv achiziționarea celui de-al treilea unit dentar, pentru a putea dezvolta servicii stomatologice gratuite la standarde europene pentru elevii din Municipiul Oradea, având în vedere faptul că mulți părinți nu își permit să acceseze servicii stomatologice private. Astfel, în luna septembrie, Administrația Socială Comunitară Oradea a dat în funcțiune cel de-al treilea unit dentar care a fost instalat la cabinetul stomatologic din cadrul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu". Acesta deservește, alături de celelalte două, situate în cabinetele școlare stomatologice din cadrul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" și al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", toţi elevii care frecventează unităţile de învăţământ din Municipiul Oradea. ,,Când poți să înființezi un serviciu care să vină în sprijinul celor mai puțin norocoși este cea mai frumoasă parte a asistenței sociale", a precizat Arina Moș. În ceea ce privește eficientizarea Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie - creşe, pornind de la premisa că educația este procesul prin care se realizează formarea și dezvoltarea personalității umane, având la bază principii și valori, ca educația continuă, fiecare copil fiind unic, cu nevoile lui particulare, fiecare act de îngrijire fiind un demers educativ, în anul 2016, s-a desfășurat programul ,,Școala părinților". Obiectivul principal a fost prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine nevoile copiilor și să dezvolte o relație de atașament cu copii lor, într-o formă ușor de asimilat și într-un context suportiv, iar temele abordate au fost: neascultarea, încăpățânarea, anxietatea de separare, cum să construiești o relație pozitivă cu copilul, dezvoltarea psiho-motrică a copilului mic și convulsiile febrile la copilul mic.
Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, serviciu care funcționează în structura Administrației Sociale Comunitare Oradea, începând cu luna mai 2016, a găzduit anul trecut un număr de 80 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere și orientare școlară.
De serviciile oferite în cadrul Centrului de Reintegrare Socială  (Str.Vămii Nr.34/A), în 2016, au beneficiat 95 de persoane, în decursul anului 8 beneficiari fiind reintegrați în familie. Centrul oferă servicii de asistență socială, servicii de cazare, alimentație adecvată, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică și juridică, asistență medicală și activități de socializare.
Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare din cadrul Serviciului Programe Sociale, a asigurat în anul 2016 asistenţa medicală preventivă și curativă pentru preşcolarii, elevii şi studenţii care frecventează cele 44 de grădiniţe, 37 de şcoli şi licee publice din Municipiul Oradea şi facultăţile din cadrul Universităţii din Oradea.
În cadrul Adăpostului de Noapte de pe Str.Gutenberg Nr.8, au beneficiat de cazare un număr de 178 de persoane, din care 12 s-au angajat, iar 7 persoane s-au reintegrat social, mutându-se în chirie, datorită îndrumărilor și consilierii din partea personalului adăpostului. 40 de persoane au fost sprijinite în vederea întocmirii actelor de identitate, 32 au beneficiat de sprijin în vederea unui consult medical și obținerea medicației necesare.
La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 69 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală. ASCO a derulat anul trecut, alături de cele menționate mai sus, şi alte programe: distribuirea ajutoarelor alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitare prin programul POAD, organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost serviți cu o masă caldă aproximativ 100 de vârstnici, iar în cadrul acțiunii ,,Prânzul pe roți pentru oamenii străzii", în perioada decembrie 2015 - martie 2016, au fost împărțite 800 de porții de hrană caldă și ceai persoanelor fără adăpost. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, în luna aprilie, Administraţia Socială Comunitară Oradea a dăruit celor 46 de veterani de război, diplome de recunoştinţă şi pachete cu fructe şi dulciuri.
„Unul dintre obiectivele majore ale Administrației Sociale Comunitare Oradea, pentru anul 2017, este dezvoltarea unui centru social rezidențial pentru persoane adulte. De asemenea vom continua să depunem toată diligența pentru creșterea calității serviciilor sociale care va determina creșterea gradului de independență a beneficiarilor, pentru creșterea calității serviciilor sociale acordate persoanelor fără adăpost cazate în Adăpostul de noapte. Dorim dezvoltarea unor programe de sănătate care au ca scop prevenirea unor afecţiuni cu incidenţă crescută în rândul copiilor de vârstă școlară, și nu în ultimul rând promovarea imaginii instituției în relația cu cetățenii și familiarizarea în permanență a publicului cu beneficiile și serviciile oferite de către instituție", a mai spus Arina Moș.
La  finalul conferinței, viceprimarul Florin Birta a precizat: ,,Acesta este primul raport de activitate la care particip în calitate de viceprimar. Dacă până acum, administrației locale i se punea eticheta de a nu fi foarte prietenoasă cu zona socială, eu m-am convins, în urma proiectelor prezentate de către ASCO, că Oradea este chiar un oraș social. O felicit pe d-na Arina Moș pentru tot ce face. Munca ce se desfășoară aici este o muncă grea, dar sunt convins că mulțumirea este pe măsură, mai ales când proiectele sunt duse la bun sfârșit. Indiferent ce proiecte de infrastructură a derulat Primăria Oradea, s-a avut în vedere și acordarea unui ajutor pentru realizarea proiectelor sociale, iar acest lucru se vede în cele șase centre sociale, în condițiile oferite de creșele orădene, dar și în alte domenii sociale. Vreau să precizez că am găsit și vom găsi în continuare resursele necesare pentru a sprijini serviciile și programele sociale ale comunității, vom încuraja întotdeauna munca și nu vom sprijini nemunca. Vă doresc mult succes în continuare și vă asigur de tot sprijinul în vederea dezvoltării unor noi servicii în comunitate". (B.P.)

Trimite email

joi, 20 februarie 2020