Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Orădenii au încins Hora Unirii în Piața Unirii

Marți, la sărbătorirea Unirii Principatelor Române

Orădenii au încins Hora Unirii în Piața Unirii

Un soare darnic a binecuvântat marți, 24 ianuarie 2017, adunarea românilor în Piața Unirii din Oradea, la sărbătoarea zilei.

Reuniți în fața statuii voievodului Mihai Viteazul, sute de orădeni au cinstit ,,Mica Unire", înfăptuită la 24 Ianuarie 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Despre semnificația unirii celor două principate au vorbit prefectul județului, domnul Claudiu Adrian Pop și dl prof. univ. dr. Mircea Brie.
,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
În alocuțiunea sa, dl prefect Claudiu Adrian Pop a punctat despre însemnătatea actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, evidențiind reformele importante înfăptuite în scurta domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, rolul lor și meritele domnitorului; l-a citat pe Mihail Kogălniceanu în discursul rostit la alegerea domnitorului Alex. I. Cuza (în 5 ianuarie 1859, în Moldova): „Alegându-te pe Tine Domn în ţara noastră, noi am voit să arătăm lumii ceea ce ţara toată doreşte: la legi noi, om nou... Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare; iar Tu, Măria Ta, ca Domn, fii bun şi blând. Fii bun mai ales pentru aceia, pentru cari mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători şi răi..."
Domnul prefect și-a încheiat intervenția cu ,,Cinste și onor înaintașilor noștri!"
,,Să învățăm să construim o Românie a tuturor"
Istoricul Mircea Brie ne-a îndemnat ,,să-i elogiem și noi pe cei care au luptat pentru ca noi, astăzi, la Oradea, să sărbătorim această zi (ziua de 24 Ianuarie 1859) ca un moment deosebit al împlinirii noastre naționale, subliniind că ,,acest proces nu a fost un cadou dat nouă de nicăieri; nu a fost un cadou pentru românii de atunci și pentru românii de astăzi, ci a fost un proces îndelungat..." și a punctat evenimentele importante care au condus la înfăptuirea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918. În încheiere, domnul profesor ne-a sugerat ,,Să învățăm să construim o Românie a tuturor".
Momentul de simțire... în armonie
La cinstirea memoriei înaintașilor s-au aliniat bărbații vrednici de laudă ai Corului veteranilor ,,General Traian Moșoiu", cu un recital omagial, Fundația Rock Filarmonica, solist vocal Simona Brișcan, membrii unui detașament de elevi voluntari, grupul de copii ,,Poienarii" al Rominei Nemeș, cărora li s-a alăturat și Alexandrina Chelu.
Hora Unirii, în Piața Unirii
După momentul festiv al depunerilor de corone, jerbe și buchete la statuia voievodului Mihai Viteazul, a urmat defilarea detașamentului de onoare și marea horă pe care orădenii au încins-o alături de oficialitățile prezente și membrii Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana".
Din Piața Unirii, am trecut apoi în Strada Vasile Alecsandri, unde a fost dezvelită o placă comemorativă avându-l în centru pe Avram Iancu - ,,un discret medalion Avram Iancu", realizat de distinsul sculptor Cornel Durgheu în urmă cu 35 de ani și donat  Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu", Filiala Oradea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (111 poze), accesați Galeria foto: Orădenii au încins Hora Unirii în Piața Unirii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 martie 2020