Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Câștigătorii concursului interșcolar organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede

2 Februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede

Câștigătorii concursului interșcolar organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede

În fiecare an, la 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează data semnării în anul 1971 a Convenţiei Ramsar.

Tema din acest an se referă la ,,Zone umede: o protecție naturală împotriva dezastrelor".
În acest context, Agenţia pentru Protecția Mediului Bihor,, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a invitat unitățile școlare din județul Bihor să participe la un concurs interșcolar. Au fost lansate în concurs 129 de lucrări realizate de elevi/grup de elevi din cadrul a 36 de unități școlare. Lucrările au fost grupate în 10 categorii: machete; postere-colaj; postere-desen; desen; desen neconvențional; prezentare PowerPoint; poezie; colaj; broderie pe pânză; compunere.
Cele mai bune lucrări au fost premiate ieri (2 februarie, într-un cadru festiv la sediul APM Bihor - Sala Emil Racoviță, de către doamna biolog dr. Dorina Radoveț, reprezentantul A.P.M. Bihor și doamna prof. Luminița Citrea, inspector școlar al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prilej cu care au fost înmânate diplome atât elevilor premianți, cât și profesorilor coordonatori.  
Lucrările care au fost premiate cu premiul I vor fi expuse în cadrul expoziției ,,Colțul verde" de la sediul A.P.M. Bihor.
Vă prezentăm toți câștigătorii concursului, ediției 2017.
La categoria machetă
Locul I:
Bala Cătălin, coordonat de doamna prof. Tripon Ioana, Școala Gimnazială Nr. 2 Ceișoara; Gavrilaș Sabina - Laura, Sarkany Tamas, Kovacs Tibor, prof. Kadar Aniko, Școala Gimnazială Nr. 1 Buduslău; Laza Raluca, prof. Baciu Mirela, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Mermeze Nuria, prof. Furtos Șchiop Adina, Colegiu Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului; Petriuc Rafaela și Tămășiloniu Lea, prof. Corbu Sorina, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu".
Locul II:
Avram Bianca, Blaj Iasmina, Brădău Georgiana, Gavrilă Ionela, Gavriș David, Popa Rebeca, coordonați de domnul prof. Nicolae Gheorghe Petruț, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești; Avram Simona Gabriela, prof. Bursașiu Denisa-Diana, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea; Corb Georgiana, Țigan Mirabela, Mihele Tania, Moza Raluca, prof. Tripon Ioana Maria, Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica; Lung Oana Ștefania, Lung Remus Florin, Dumea Patricia, Câșlaru Laura, Szabo Renata, prof. Gheorghe Petruț, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea
Locul III:
Borsi Bernadett, Budar Jaszmin, Gaspar Babett-Bea, coordonate de doamna prof. Kadar Aniko, Școala Gimnazială Nr. 1 Buduslău; Corb Georgiana, Țigan Mirabela, Mihele Tania, Moza Alexandra, prof. Tripon Ioana Maria, Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica; Domuța Monica, prof. Kleszken Eva, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan";
Koppanyi Rebeka, Nagy Karola Mercedesz, Majercsik Szilard, prof. Cservid Levente, Liceul Teoretic ,,Petofi Sandor" Săcuieni; Popa Antonia și Șandor Denisa, prof. Ballo Erika, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu"; Szekely Szara, prof. Reblean Maria, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul"; Vandor Zsoltan și Imre Robert, prof. Asztalos Agnes, Liceul Teoretic ,,Arany Janos" Salonta; Zaha Diana și Tau Tatiana, prof. Claudia Șpan, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea
Mențiuni:
Baciu Cristina, coordonată de domnul prof. Jolțe Iosif Florian, Colegiu Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului; Boldizsar Ionatan, prof. Szucs Tunde, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul"; Kerzsi Casian, Marincaș Andreea, Coman Alexandra, prof. Ballo Erika, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr";
Moț Raluca și Buzguța Cristian, prof. Popa Ioana, Colegiul Tehnic ,,Transilvania"; Noja Denisa și Bradea Alisia, prof. Stan Ramona Olimpia, Școala Gimnazială ,,Ovidiu Drimba" Lugașu de Jos; Luncan Roxana și Tanc Andra, prof. Kleszken Eva, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan"; Szabo Attila și Nemes Bernadett, prof. Kristofi Aletta, Liceul Teoretic ,,Arany Janos" Salonta.
Categoria poster-colaj
Locul I:
Bernat Attila Csaba, Balaton Botond, Bere Debora, Lukacs Lois Hannelora, Asztalos Akos, Cseros Csilla, Dudas Franciska, Horvath Alex, Madas Sandor Krisztian, Marian Timea Reka, Nagy Orsolya Tunde, Peto Nora, Scheirer Petra Izolda, Somogyi Zsolt, Uhelszki Norbert Patrik, coordonați de doamna prof. Somogyi Gabriella,  Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir"; Oros Andrei, Ștefan-Pantiș Raul-Cornel, Cazan Marius, Trifa Adaria, prof. Ardelean Mirela, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Țigan Andreea, prof. Tripon Ioana, Școala Gimnazială Nr. 2 Ceișoara.
Locul II:
Filipcic Alexandra, coordonată de doamna prof. Kalmar Monica, Colegiul Economic ,,Partenie Cosma"; Huieţ Lucia, prof. Zopota Călin, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Olcea; Marcu Alexandru, Ceh Oana și Petrugan Andrei, prof. Ballo Erika Melania, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu"; Vigh Orsolya și Lakatos Anastazia, prof. Ujvarosi Edit, Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu.
Locul III:
Mahuț Nicolae, coordonat de domnul prof. Buidaș Teodor, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Olcea;
Pantea Elisabeta și Harna Mădălina, prof. Man Anamaria, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei; Sajo Vanda și Vas Bianka, prof. Kadar Aron, Școala Gimnazială ,,Balasko Nandor" Sălacea.
Categoria poster-desen
Locul I:
Pantea Anamaria, coordonată de doamna prof. Jăhăleanu Violeta, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Toth Balasz Tibor, prof. Bodoni Mihaela,  Școala Gimnazială Nr. 1 Derna 
Locul II:
Dobrai Mercedesz, coordonată de doamna prof. Kincs Grete, Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre"; Mut Carina, prof. Jăhăleanu Violeta, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Nagy Beatrix-Reka, Boros Damaresz, Molnar Fanni-Bettina, prof. Aszalos Agnes, Liceul Teoretic ,,Arany Janos" Salonta; Nicoară Alexandra, prof. Man Anamaria, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei; Ujvaroși Erika, prof. Popa Ioana, Colegiul Tehnic ,,Transilvania".
Locul III:
Farkas Yvette Bernadett, coordonată de doamna prof. Ballo Erika, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr";  
Toma Rebeca, prof. Szucs Tunde, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul".
Categoria desen
Locul I:
Bica Georgiana, coordonată de doamna prof. Venter Varvara, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd; Condroș Alexandra, prof. Ienei Laura, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna";
Husaru Raluca, prof. Derecichei Simona, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Morar Vlad, prof. Tencuțiu Adrian, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Mureșan Oana, prof. Sabău Doina, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"; Oaza Umm-Al-Maa, prof. Corund Petru, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd; Ozsvath Alexandra, prof. Barbu Edit, Liceul Teoretic ,,Horvath Janos" Marghita; Pușcaș Paula, prof. Joldea Melania, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd; Trip Bianca, prof. Chiș Carmen, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Zimbru Andreas, prof. Popa Daniela, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei.
Locul II:
Bochiș Bianca, coordonată de doamna prof. Baciu Mirela, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu"; Ciorba Alexandra, prof. Șchiop Felicia, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga"; Iadăr Bianca, prof. Toth Mirela, Școala Gimnazială ,,Dacia";
Miclea Ana-Maria, prof. Toth Mirela, Școala Gimnazială ,,Dacia"; Radoveț Raluca, prof. Toth Mirela, Școala Gimnazială ,,Dacia"; Sime Fabian, prof. Ienei Laura, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"; Szabo Renata, prof. Petruț Gheorghe,  Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea.
Locul III:
Alpăreanu Natalia, coordonată de doamna prof. Liuț Melinda, Colegiu Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului; Coste Rebeca, prof. Andru Luminița, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei; Hoffman Ancuța, prof. Szucs Tunde, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul"; Oltean Sebastian, prof. Szucs Tunde, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul"; Stretea Alexandra, prof. Barbu Edit, Liceul Teoretic ,,Horvath Janos" Marghita.
Mențiuni:
Brădău Georgiana, coordonată de domnul prof. Gheorghe Petruț, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești; Manea Răzvan, prof. Trif Lavinia, Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia; Mateaș Ștefania, prof. Venter Dorina, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd; Matei Alexia, prof. Tivadar Sorina, Școala Gimnazială ,,Dacia"; Nemțuț Denisa Emanuela, prof. Trif Lavinia, Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia; Pojoga Mihaela și Sabău Ioana, prof. Popa Florica, Școala Gimnazială Nr. 1 Cociuba Mare; Rima Frida Bianka, prof. Ervin Racz, Liceul de Arte; Sabău Parimala, prof. Frese Daniela, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca.
Categoria desen neconvențional
Locul I:
Buhaș Camelia, Covaci Adelina, Țigan Dalia, coordonate de doamna prof. Tripon Ioana Maria, Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica.
Categoria broderie
Locul I:
Molnar Teodora Melania, coordonată de doamna prof. Moraru Olimpia, Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia.
Categoria compunere
Locul I:
Baciu Cristina, coordonată de domnul prof. Jolțe Iosif, Colegiu Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului; Birău Andrada Cătălina, prof. Frese Daniela, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca; Trifa Alin, prof. Tivadar Sorina, Școala Gimnazială ,,Dacia".
Locul II:
Turcuș Adrian Valentin, coordonat de doamna prof. Szabo Osvath Eva, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd.
Categoria poezie
Locul I:
Mermeze Nuriac, coordonată de doamna prof. Furtos Șchiop Adina, Colegiu Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului.
Categoria prezentare PowerPoint
Locul I:
Țărău Marina, coordonată de doamna prof. Rodica Butiri, Liceul ,,Don Orione".
Locul II:
Bogdan Adrian, coordonat de doamna prof. Bradea Iulia, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd; Noja Paul Florin, prof. Bradea Iulia, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd.
Categoria colaj
Locul I:  
Abrudan Iris Lia Andra, Ardelean Florina Viorica, Ficuț Andreea Ioana, Lascău Sebastian Alexandru, Molnar Nelu Alexandru, Popa Codruța Maria, Sălăgean Rebeca Iuliana, Sărac Natalia Daniela, Sferle Darius Andrei, Tule Iasmina Maria, coordonați de doamna prof. Moraru Olimpia, Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia.
Locul II:
Petre Carmen, Kencse Mate, Vass Greta, Toth Geri, Kovacs Noemi, Goldberg Diana (din clasa I B, cu predare Freinet), coordonați de doamna prof. Cuibuș Monika, Școala Gimnazială Nr. 11;
elevii clasei a II-a B (cu predare Freinet), prof. Kor Maria, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea. Lucrările evaluate în cadrul concursului pot fi vizualizate pe site-ul A.P.M. Bihor: www.apmbh.anpm.ro. după cum ne-a asigurat doamna biolog dr. Dorina Radoveț.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Câștigătorii concursului interșcolar organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 04:05:00 Ora de vară a Europei de Est