Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Spectacol / lansare de carte

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii ei de la Bistro Blues Caffe au transformat evenimentul lansării cărţilor „Deasupra timpului murdar" şi „Regele nebun - pilde în sonete" într-o înălţătoare sărbătoare a poeziei şi a muzicii, desfăşurată joi, 16 februarie 2017.

Este cel de-al doilea eveniment organizat sub formă de spectacol la acest început de an de către Mihaela Dindelegan, într-o formulă foarte apreciată de publicul orădean, care se poate bucura atât de lectura poeziilor cât şi de evenimentul muzical în sine.
În spaţiul ales cu grijă pentru a contribui la crearea unei atmosfere înălţătoare, s-au adunat şi de această dată mai mulţi artişti decât fuseseră anunţaţi pe afiş, dovadă că poeta reuşeşte să unească în jurul ei numeroase valori ale vieţii culturale şi sociale bihorene. Versurile Mihaelei au fost puse în valoare prin interpretarea artistului Sebastian Bărbălan de la Experiment. Teatru. Clandestin, a profesoarei de teatru Otilia Bejan, fostă studentă a formatorului Bărbălan, a actorului Emil Sauciuc de la Teatrul „Regina Maria", şi a mai tânărului actor Răzvan Marchiş. Lor li s-a alăturat autoarea, prin suflul căreia poeziile au prins şi mai multă viaţă, într-o curgere sensibilă dar şi tumultuoasă de simţăminte şi trăiri lirice. Esenţa celor două volume cu versuri a fost transpusă de poetă într-un sonet creat special pentru această lansare:
 
Cu braţ de flori ieşii în calea voastră
Să vă îmbăt prin binele din mine,
Mărinimie sinceră-am în glastră
Şi slava ei cu versul se-ntreţine.
 
Păşim prin timpuri grele de-ntuneric
Şi nu mai ştim în cine e dreptatea,
Iar ochiul nostru-a devenit isteric,
Sătul că vede doar inechitatea.
 
Dar mă aplec spre voi cu vorbă lină
Şi tot mai cred că-i vremea potrivită,
Când nu găsim deloc în jur lumină,
S-o răspândim din noi, mai strălucită.
 
Iar astfel, chiar şi noaptea-ntunecată
O vom cuprinde-n clipa fermecată.
 
„Descrisa și oferita iubire model a poetei Mihaela-Maria Dindelegan este pe de o parte unică în particularitatea lirismului său, iar pe de altă parte universală în esența ei. Cititorul avizat va descoperi valoarea poematică a suratei noastre la fiecare reluare a lecturii celor două volume puse în pagină. Deci, lăsați-o pe poeta Mihaela-Maria Dindelegan să așeze câte un monument de poezie pe fiecare soclu clădit de noi cei care o citim, o iubim și o prețuim!", a spus distinsul dr. Lucian Munteanu, unul dintre primii susţinători ai poetei lansată de doar trei ani pe orbita poeziei de inspiraţie, dar surprinzătoare prin prolificitatea şi profunzimea ideilor. Florian Chelu Madeva, care a contribuit la îmbunătăţirea formei prozodice a sonetelor Mihaelei, lucrând alături de ea la primele trei volume de sonete, a subliniat evoluţia extraordinară şi fără precedent a autoarei în domeniul poeziilor cu formă fixă, care sunt cel mai greu de realizat.
Alături de el au urcat pe scenă pentru a cânta soţia sa Iuliana şi fiica Alexandrina, artiştii Maria Haiduc, Florica Zaha şi maestrul Liviu Buţiu la vioară, Ioana Urs, Liliana Ioniţă Budău şi Raul Silaghi. La pupitrul tehnic, pe durata celor mai bine de două ore de spectacol, s-a aflat Dan Peter, directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 ianuarie 2020