Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Spectacol / lansare de carte

Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi invitaţii ei de la Bistro Blues Caffe au transformat evenimentul lansării cărţilor „Deasupra timpului murdar" şi „Regele nebun - pilde în sonete" într-o înălţătoare sărbătoare a poeziei şi a muzicii, desfăşurată joi, 16 februarie 2017.

Este cel de-al doilea eveniment organizat sub formă de spectacol la acest început de an de către Mihaela Dindelegan, într-o formulă foarte apreciată de publicul orădean, care se poate bucura atât de lectura poeziilor cât şi de evenimentul muzical în sine.
În spaţiul ales cu grijă pentru a contribui la crearea unei atmosfere înălţătoare, s-au adunat şi de această dată mai mulţi artişti decât fuseseră anunţaţi pe afiş, dovadă că poeta reuşeşte să unească în jurul ei numeroase valori ale vieţii culturale şi sociale bihorene. Versurile Mihaelei au fost puse în valoare prin interpretarea artistului Sebastian Bărbălan de la Experiment. Teatru. Clandestin, a profesoarei de teatru Otilia Bejan, fostă studentă a formatorului Bărbălan, a actorului Emil Sauciuc de la Teatrul „Regina Maria", şi a mai tânărului actor Răzvan Marchiş. Lor li s-a alăturat autoarea, prin suflul căreia poeziile au prins şi mai multă viaţă, într-o curgere sensibilă dar şi tumultuoasă de simţăminte şi trăiri lirice. Esenţa celor două volume cu versuri a fost transpusă de poetă într-un sonet creat special pentru această lansare:
 
Cu braţ de flori ieşii în calea voastră
Să vă îmbăt prin binele din mine,
Mărinimie sinceră-am în glastră
Şi slava ei cu versul se-ntreţine.
 
Păşim prin timpuri grele de-ntuneric
Şi nu mai ştim în cine e dreptatea,
Iar ochiul nostru-a devenit isteric,
Sătul că vede doar inechitatea.
 
Dar mă aplec spre voi cu vorbă lină
Şi tot mai cred că-i vremea potrivită,
Când nu găsim deloc în jur lumină,
S-o răspândim din noi, mai strălucită.
 
Iar astfel, chiar şi noaptea-ntunecată
O vom cuprinde-n clipa fermecată.
 
„Descrisa și oferita iubire model a poetei Mihaela-Maria Dindelegan este pe de o parte unică în particularitatea lirismului său, iar pe de altă parte universală în esența ei. Cititorul avizat va descoperi valoarea poematică a suratei noastre la fiecare reluare a lecturii celor două volume puse în pagină. Deci, lăsați-o pe poeta Mihaela-Maria Dindelegan să așeze câte un monument de poezie pe fiecare soclu clădit de noi cei care o citim, o iubim și o prețuim!", a spus distinsul dr. Lucian Munteanu, unul dintre primii susţinători ai poetei lansată de doar trei ani pe orbita poeziei de inspiraţie, dar surprinzătoare prin prolificitatea şi profunzimea ideilor. Florian Chelu Madeva, care a contribuit la îmbunătăţirea formei prozodice a sonetelor Mihaelei, lucrând alături de ea la primele trei volume de sonete, a subliniat evoluţia extraordinară şi fără precedent a autoarei în domeniul poeziilor cu formă fixă, care sunt cel mai greu de realizat.
Alături de el au urcat pe scenă pentru a cânta soţia sa Iuliana şi fiica Alexandrina, artiştii Maria Haiduc, Florica Zaha şi maestrul Liviu Buţiu la vioară, Ioana Urs, Liliana Ioniţă Budău şi Raul Silaghi. La pupitrul tehnic, pe durata celor mai bine de două ore de spectacol, s-a aflat Dan Peter, directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.
Roxana Popescu
Foto: Ovidiu Selegean
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Particular şi universal în poezia Mihaelei Dindelegan.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 iunie 2021