Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie, la Oradea se desfășoară

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie 2017, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, se desfășoară cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare din România, etapa națională organizată de Ministerul Educației Naționale.

Deschiderea festivă a manifestărilor a avut loc joi, 23 februarie, cu participarea unor distinși invitați, între care: inspectorul școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas și doamna inspector școlar de specialitate Gabriela Nan, doamna inspector școlar Kéry Hajnal, de această dată în calitate de reprezentat în comisia centrală a competiției, dl senator Derzsi Ákos și dl deputat Szabó Ödön, dl Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, dar și reprezentanți ai Consiliului Local, dl dr. Kassay Gábor, președintele comisiei centrale a concursului, precum și dl prof. dr. Bencze Mihály, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din București  - ,,tatăl concursului", după cum s-a exprimat doamna profesor Vad Marta, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din Oradea, interlocutorul nostru.
,,De la Ady la Ady"
Vorbitorii s-au referit la concurs, urând succes competitorilor, iar ,,tatăl concursului" a remarcat în spirit de glumă cum a ajuns de la Ady la Ady...
Bucuria reuniunii a adus pe scenă circa 30-40 de actori, membri ai trupei de teatru a liceului gazdă, purtând un nume generic ,,Scara". Cu dans și muzică, cu glume, actorii au bine dispus spectatorii pornind de la o poezie a lui Petőfi Sándor, actualizată și dându-i o tentă modernă.
Vineri și sâmbătă, șapte ore de concurs  
Vineri, între orele 9.00 și 13.00, cei 126 de concurenți (elevi de liceu, din clasele IX-XII), din 15 județe ale țării, au intrat în focul luptei; timp de patru ore, ei au avut de rezolvat șase probleme dificile, care se dau mai degrabă la etapa internațională a concursului, care se va desfășura în luna martie, după cum avea să sublinieze doamna director Vad Marta.
Sâmbătă, i-au așteptat alte trei ore de concurs, cu patru probleme. De această dată, concursul s-a desfășurat cu începere de la ora 13.00, din cauza olimpiadei de fizică. Noi, bihorenii, suntem reprezentați la acest concurs de 12 elevi, din care șase de la liceul gazdă, între ei trei au participat anul trecut la etapa internațională a competiției. Vineri după-amiază, respectiv sâmbătă dimineața, concurenții, împărțiți în șase grupe, au vizitat obiective din municipiul nostru: Turnul Primăriei, Cetatea, Șirul Canonicilor și Bazilica, Muzeul Ady Endre, precum și Casa Darvas - La Roche, ba au mai avut ocazia și să se cațere, la un club pe Str. Tudor Vladimirescu. ,,În cele două zile de concurs, obligatoriu, concurenții au participat la rezolvarea problemelor de concurs, alături de un membru al comisiei centrale care le-a corectat lucrările", a precizat interlocutorul nostru.
Construind... Geometria!
Vineri, în timp ce elevii susțineau prima probă de concurs, cei 17 profesori însoțitori au fost invitați la un ,,joc de construcție" din piesele inventate tot de un profesor de matematică, dl Tempfli Adam. Prin acest joc, dl profesor a dorit să sublinieze faptul că ,,Geometria se învață mai ușor dacă o faci și o desfaci, dacă o construiești"...
Duminică, elevii care au obținut cele mai bune rezultate urmează să fie răsplătiți cu premii și cu calificare la etapa internațională.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (49 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 28 iunie 2022