Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie, la Oradea se desfășoară

Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională

În perioada 23-26 februarie 2017, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, se desfășoară cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare din România, etapa națională organizată de Ministerul Educației Naționale.

Deschiderea festivă a manifestărilor a avut loc joi, 23 februarie, cu participarea unor distinși invitați, între care: inspectorul școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas și doamna inspector școlar de specialitate Gabriela Nan, doamna inspector școlar Kéry Hajnal, de această dată în calitate de reprezentat în comisia centrală a competiției, dl senator Derzsi Ákos și dl deputat Szabó Ödön, dl Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, dar și reprezentanți ai Consiliului Local, dl dr. Kassay Gábor, președintele comisiei centrale a concursului, precum și dl prof. dr. Bencze Mihály, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din București  - ,,tatăl concursului", după cum s-a exprimat doamna profesor Vad Marta, directorul Liceului Teoretic ,,Ady Endre" din Oradea, interlocutorul nostru.
,,De la Ady la Ady"
Vorbitorii s-au referit la concurs, urând succes competitorilor, iar ,,tatăl concursului" a remarcat în spirit de glumă cum a ajuns de la Ady la Ady...
Bucuria reuniunii a adus pe scenă circa 30-40 de actori, membri ai trupei de teatru a liceului gazdă, purtând un nume generic ,,Scara". Cu dans și muzică, cu glume, actorii au bine dispus spectatorii pornind de la o poezie a lui Petőfi Sándor, actualizată și dându-i o tentă modernă.
Vineri și sâmbătă, șapte ore de concurs  
Vineri, între orele 9.00 și 13.00, cei 126 de concurenți (elevi de liceu, din clasele IX-XII), din 15 județe ale țării, au intrat în focul luptei; timp de patru ore, ei au avut de rezolvat șase probleme dificile, care se dau mai degrabă la etapa internațională a concursului, care se va desfășura în luna martie, după cum avea să sublinieze doamna director Vad Marta.
Sâmbătă, i-au așteptat alte trei ore de concurs, cu patru probleme. De această dată, concursul s-a desfășurat cu începere de la ora 13.00, din cauza olimpiadei de fizică. Noi, bihorenii, suntem reprezentați la acest concurs de 12 elevi, din care șase de la liceul gazdă, între ei trei au participat anul trecut la etapa internațională a competiției. Vineri după-amiază, respectiv sâmbătă dimineața, concurenții, împărțiți în șase grupe, au vizitat obiective din municipiul nostru: Turnul Primăriei, Cetatea, Șirul Canonicilor și Bazilica, Muzeul Ady Endre, precum și Casa Darvas - La Roche, ba au mai avut ocazia și să se cațere, la un club pe Str. Tudor Vladimirescu. ,,În cele două zile de concurs, obligatoriu, concurenții au participat la rezolvarea problemelor de concurs, alături de un membru al comisiei centrale care le-a corectat lucrările", a precizat interlocutorul nostru.
Construind... Geometria!
Vineri, în timp ce elevii susțineau prima probă de concurs, cei 17 profesori însoțitori au fost invitați la un ,,joc de construcție" din piesele inventate tot de un profesor de matematică, dl Tempfli Adam. Prin acest joc, dl profesor a dorit să sublinieze faptul că ,,Geometria se învață mai ușor dacă o faci și o desfaci, dacă o construiești"...
Duminică, elevii care au obținut cele mai bune rezultate urmează să fie răsplătiți cu premii și cu calificare la etapa internațională.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (49 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a 27-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare, etapa națională.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 20 ianuarie 2019