Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Uniţi pentru un internet mai bun!”

„Ziua Siguranţei pe Internet - fii schimbarea.

Uniţi pentru un internet mai bun!”

În data de 27 februarie 2017, s-a derulat la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea, cu aportul conducerii unităţii de învăţământ, activitatea educativă cu tema „Ziua siguranţei pe internet - Fii schimbarea. Uniţi pentru un Internet mai bun!".

Organizatorul acesteia a fost prof. Diana Simona Nichita, responsabilul Comisiei metodice „Om şi societate", participanţii au fost elevii claselor a III-a B și a IV-a A, iar invitat, respectiv colaborator, psiholog Alin Creţu.
Obiectivele propuse au constat în: conştientizarea importanţei pe care Internetul şi noile tehnologii o au în activitatea elevilor şi a societăţi actuale; cunoaşterea de către elevi, părinţi şi profesori atât a aspectelor negative cât şi a celor pozitive referitor la Internet şi noile tehnologii; cunoaşterea şi respectarea unui set de reguli de bună purtare care trebuie respectate când interacţionăm pe Internet; informarea adecvată a elevilor / părinţilor, cadrelor didactice şi adoptarea unei atitudini corecte în navigarea pe Internet.
După prezentarea invitatului - psiholog Alin Creţu - de către prof. Diana Simona Nichita, acesta le-a exemplificat elevilor prin intermediul psihodramei: problemele întâlnite în utilizarea web -ului, setul de reguli care trebuie cunoscute şi respectate pe Internet; beneficiile Internetului şi tehnologiilor noi utilizate în învăţământ, importanța sateliților geostaționari, modalități de protecție, exemple de bune practici, iar în încheiere, au urmat concluziile, detaliate de doamna director, prof. dr. Viorica Popa.
La nivel internațional, activitatea se desfăşoară anual în luna februarie, sub egida reţelei europene „INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene, în scopul promovării utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.  Acţiunea a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere. În 2017, Safer Internet Day a ajuns la ediţia a XIV-a, fiind aniversată în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume. A avut loc pe data de 8 februarie putând fi sărbătorită însă până la sfârşitul lunii.
În ţara noastră, evenimentul a fost organizat şi promovat de Consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii România. În fiecare zi, milioane de oameni folosesc Web -ul. Pentru a fi un beneficiu pentru toţi, şi internetul, ca societate virtuală, are propriile sale reguli care se cer respectate pentru buna funcţionare.
Netiqueta este codul bunelor maniere al internetului, având în definiţie cuvintele net (reţea) + eticheta.  Spiritul netiquet-ei este acela de a fi civilizat şi de a respecta câteva reguli de bază care constau în: corectitudinea şi onestitatea mesajelor, a nu urma link-uri de tip pop-up şi spam-uri, şi nici a le crea, utilizarea site-urilor web securizate şi respectarea normelelor unui site web, respectarea dreptului la intimitate / imagine în orice acţiune, inclusiv în crearea de profiluri pe reţelele sociale şi în postarea de comentarii.  Astfel va fi promovată „o cybersferă" pozitivă în care utilizatorii vor comunica eficient.
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Uniţi pentru un internet mai bun!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019