Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La schi la Zakopane - „Tărâmul din poveşti”

Iar și iară, în Polonia

La schi la Zakopane - „Tărâmul din poveşti”

Zakopane, Polonia, capitala sporturilor de iarnă, este locul în care ne-am petrecut șase zile minunate în inima munţilor.

Ne-am simţit ca şi cum munţii ne-au primit în inima lor cu braţele deschise. Ce poate fi mai frumos decât să te afli pe vârful muntelui, deasupra tuturor, în oceanul de particule de zăpadă, în care se reflectă toată lumina strălucitoare a soarelui.
E imposibil de descris sentimentul pe care în aveam, de parcă eram doar noi şi muntele. Am coborât pârtiile, simţind adrenalina, fiecare muşchi încordându-se pentru a încetini, până la punctul în care nu-l mai puteam controla. Şi ne opream apoi să bem o ciocolată caldă, un ceai, să mâncăm grofi, caşcavalul tradiţional cu gem, merişoare „Zapiekansca".
Aşa au trecut șase zile de vis, împreună cu Andrei, Eva şi David, gazdele noastre de la pensiunea Carpe Diem Koscielisco.
În ultima zi ne-am luat rămas bun de la pârtiile atât de binecuvântate şi cu privelişti superbe realizând că excursia noastra se apropie de final. În cele șase zile nu ne-am gândit deloc la casă (acasă), la orice nu ţinea de acea lume nouă, complet diferită şi fără griji în care simţeam că intrasem la Zakopane. Pur şi simplu am trăit clipa cu toţii. Am schiat, ne-am bucurat de zăpadă şi unii de alţii, ne-am distrat la aquapark, la seara tradiţională poloneză în care ne-am plimbat cu săniile trase de cai, cu torţe, am mâncat cârnat „polonez" prăjit la gratar şi am dansat pe muzica poloneză.
Acum, acasă, am revenit la realitate şi ne dăm seama cât de preţioase erau acele clipe, care aşteptăm să revină, poate la anul. Ne amintim cu drag scrâşnetul schiurilor la oprire, costumele colorate de schi, pietonala Krupovki, bazarul, magazinele, cum  adormeam frânţi după o zi de schi, fără să apucăm să ne aşezăm bine în pat. Şi tânjim din nou după aceste lucruri, ne e dor de munţi, de schiat, de prieteniile formate.
Am fost împreună pe tărâmul din povești: Petrica Cristina şi Andra, Ludescher Aida, Gavra Ruxandra de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" împreună cu: Ani Diana şi Bianca, Chiş Bogdan şi Ana, Codău Raluca, Neagu Georgiana, Negulescu Mark, Onaca Iulia de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
Elevii au fost însoţiţi de doamna prof. Iosa Ana şi Balint Ioana de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" și de Ani Monica de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
Maria Dana Petruț

Trimite email

miercuri, 21 august 2019