Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană

15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană

Ziua de 15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, care marchează aducerea la cunoștiinţă publică a importanţei cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data a fost aleasă ca urmare a discursului ţinut la 15 martie 1962 de preşedintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima dată cele patru drepturi fundamentale ale  consumatorului: 1.Dreptul la securitate 2. Dreptul la informare 3. Dreptul de a fi ascultat 4. Dreptul de a alege liber produse şi servicii.
În România, „Ziua mondială a drepturilor consumatorului" a fost celebrată public, pentru prima data, tot în 15 martie, dar în anul 1990. Concursul „Alege! Este dreptul tău" a debutat în anul 2000, în cadrul unui cerc al tinerilor consumatori din cadrul Liceului „A.D.Xenopol", bucurându-se de sprijinul A.N.P.C. şi al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor România. El s-a bucurat de succes în rândul elevilor şi al profesorilor, crescând în fiecare an ca dimensiune şi ca număr de participanţi. În momentul în care tânărul învaţă despre drepturile sale în calitate de consumator, el va şti să aleagă dintre produsele şi serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor sale. El va şti să sesizeze abuzurile operatorului economic, va şti să ceară calitate, determinând astfel educarea chiar și a operatorilor economici în a le respecta drepturile legale de consumatori, inclusiv etica comercială.
Ministerul Educației Naționale și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor organizează anual acest concursul național ,,Alege! Este dreptul tău!'' în scopul formării unor noi generații de consumatori conștienți de drepturile lor legitime. Anul acesta, sâmbătă, 11 martie, a fost organizată etapa judeţeană a Concursului național „Alege, este dreptul tău", ediția a XV-a 2017, având ca temă „Drepturile consumatorului în era digitală", pentru elevii clasele IX-XI, concurs care a constat în susţinerea unui test grilă, redactarea unui eseu cu tema „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am"  și susținerea publică a temei (prezentare-n PowerPoint). Bibliografia concursului a fost vastă, cuprinzând trei legi care protejează drepturile consumatorului (Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2014; Legea nr. 363/2007 și  Legea nr. 449/2003). Concursul s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, iar elevii concurenți (12 elevi clasele IX - XI), au provenit de la liceele din Oradea și  județ. Pentru jurizarea concursului, a fost desemnată o comisia de evaluare alcătuită din următoarele  persoane: Bura Giani Cătălin - președinte (comisar-șef adjunct C.J.P.C. Bihor), Baziliu Anghel Adela - membru evaluator (comisar C.J.P.C. Bihor), Sopota Daniela - membru evaluator (inspector școlar I.S.J. Bihor), prof. Bârlădeanu Gheorghina - membru evaluator (director al Școlii Gimnaziale  ,,Avram Iancu" Oradea), Pavăl  Iulian  - membru evaluator (vicepreședinte al  Consiliul Județean al Elevilor Bihor).
Locul I la etapa județeană a concursului  a fost câștigat de către elevul Bora Dacian, clasa a XI-a A, de la Liceul Tehnologic Nr. 1, Salonta (profesori coordonatori: Anton Floare și  Szatmari Diana), pe care-l felicităm, urându-i, totodată, mult succes la etapa națională din luna iunie 2017, de  la Năvodari.
În ultimii 10 ani, doamna profesoară Anton Florica a pregătit elevii pentru concursul „Alege, este dreptul tău" pe teme de protecția consumatorului, promovând pozitiv școala prin premiile obținute. Amintim câțiva elevi premianți la acest concurs: Bondor Medana, clasa a XII-a A (premiul III - 2009); Toșa Bianca Laura, clasa a IX-a A (mențiune - 2009); Toșa Bianca Laura, clasa a XI-a A (premiul II - 2011); Gale Adela, clasa a X-a A (mențiune - 2011); Ponta Cristina, clasa a XI-a A (mențiune - 2013); Mateaș Otilia, clasa a X-a A (mențiune - 2014); Mateaș Otilia, clasa a XI-a A (premiul III - 2015); Bora Dacian, clasa a X-a A (mențiune - 2016).
Comerțul online este într-un proces de creștere accelerată fiind o afacere care se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât în comerțul tradițional, iar mediul virtual expune consumatorul unor noi riscuri. Studiind  legislația pentru concurs, elevii au reținut faptul că fiecare consumator din UE are dreptul să primească din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și inteligibile despre un produs sau un serviciu înainte de efectuarea unei achiziții online (,,Un om informat valorează cât doi! - Un om informat este protejat).
,,Educaţia are dificila misiune de a transmite o cultură acumulată de secole, dar şi o pregătire pentru un viitor, în bună măsură imprevizibil" (Jacques Delors).
Prof. Anton Florica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta  - premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău” - etapa județeană.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 23 septembrie 2021