Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi vom vorbi despre Anemie

Dacă e primăvară, avem unele probleme de sănătate specifice anotimpului

Astăzi vom vorbi despre Anemie

În special primăvara ne supără: anemia, astenia, colita, alergiile și virozele; adevărul este că aceste afecțiuni sunt la fel de prezente și în restul anului.

De ce sunt mai pregnante primăvara și ce putem face când ne confruntăm cu ele?
Anemia
Cu toate că nu există o categorie aparte de anemie în afara celor cunoscute în plan medical (feriptiva, pernicioasa, aplastica si ereditara) se pare ca primăvara, pentru o durată relativ scurtă, organismul se poate confrunta cu această problemă. Nu este vorba despre o boală, ci mai degrabă un sindrom cauzat de modificarea prin care trece corpul uman odată cu schimbarea anotimpului. Ce se întâmplă de fapt? Este implicată o combinație de factori alimentari și igieno-sanitari de pe timpul iernii, adică lipsa mișcării (plimbări reduse în aer curat) și a unei alimentații echilibrate pline de vitamine și minerale (sunt disponibile în comerț mai puține fructe și legume decât în alte anotimpuri, regimul alimentar fiind mai sărac în nutrimente de calitate), dar și lipsa directă a razelor soarelui. Sunt predispuse anemiei de primăvară în special persoanele care au deja o suferință cronică, dar și gravidele, femeile care alăptează și femeile în general în perioada de menstruație, în schimb cele care beneficiază de un stil de viață sănătos nu se vor confrunta la fel de des cu această problemă sezonieră.
 Simptomele prezente în cazul anemiei de primăvară sunt: o stare de slăbiciune (scade nivelul de globule roșii ce transportă oxigen în organism), chiar de oboseală excesivă, piele palidă (par și unghii casante), amețeli, probleme de vedere, anorexie/lipsa poftei de mâncare și senzație de sufocare (dispnee). Pentru un diagnostic pozitiv al anemiei, trebuie să efectuați o analiză de sânge (hemoleucogramă completă) unde va fi evidențiat numărul de globule roșii, valoarea hemoglobinei, hematocritul etc.
Tratamentul recomandat de medic constă, de obicei, într-o cură de fier sub formă de comprimate (sau picături pentru copii) însă trebuie asociat cu o alimentație adecvată (dar și mișcare în spații exterioare).
Sursele cunoscute de majoritatea persoanelor ca fiind bogate în fier sunt: carne (de vită, porc, pui, pește), ouă, ficat, cereale integrale și legume cu frunze de culoare verde închis (spanac, salată, urzici, ștevie, pătrunjel). Alte surse de alimente ce conțin fier: căpșuni, morcovi, ciuperci, fasole, linte, soia, secară. Este indicat să consumați alături de acestea și alimente cu conținut ridicat de vitamina C (citrice, piersici, afine, caise, curmale, alune, nuci) care ajută în asimilarea fierului, în timp ce cafeaua, alcoolul și ceaiul negru sunt contraindicate.
Trebuie sa evitați în plus consumul excesiv de produse lactate (sau un surplus artificial de calciu - peste 2 g zilnic), oțet, ardei iute, sare, ulei de susan și să urmăriți includerea în alimentație și a altor vitamine esențiale pentru organism (grupul de vitamine B, A, D, E, K) a căror deficiență poate cauza anemia (trebuie să existe un echilibru metabolic în organism). Sursele cele mai sănătoase și la îndemână rămân în continuare fructele și legumele ce trebuie consumate proaspete cât mai des.
În episodul următor, vom vorbi despre Astenie.
Laura Pașca

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:43 Ora de vară a Europei de Est