Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Concursul „Şcoala fără violenţă”, ediția a X-a

Miercuri, în Săptămâna Poliției bihorene

Concursul „Şcoala fără violenţă”, ediția a X-a

Peste 150 de elevi şi profesori au fost angrenaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în Concursul „Şcoala fără violenţă".

Miercuri, 22 martie 2017, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", s-a desfășurat cea de-a X-a ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă", adresat elevilor de gimnaziu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu". Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă", elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vizavi de prevenirea manifestărilor violente. Peste 150 de elevi și profesori organizaţi în 16 echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceale din judeţul Bihor, respectiv municipiul Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Tinca, Șuncuiuș, Roșia, Husasău de Tinca, Vașcău, Câmpani, Hidişelul de Sus, Bulz, Chişlaz, Sânnicolau Român au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.
Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității.
Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul. Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a  doua probă în care au fost implicați elevii de gimnaziu. În cadrul celei de a doua probe, elevii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.
Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor și reprezentanţi ai unor O.N.G. - uri din Oradea.  Mesaje precum: ,,Stop fenomenului de bullying!", „Sunt aici când ai nevoie de ajutor!", „Anturajul şi violenţa", „Tu alegi! Cu mâinile poți face bine sau rău... Alegerea îți aparține!", „Campionii au nevoie de părinţi!", „,Înlătură violența, fă loc dragostei. Violența ucide caractere!", „Iubire sau ură?", „Violența, o realitate nedorită a vieții!", „Știu, vrea și pot să mă comport frumos!", „Înlocuiește violența cu o îmbrățișare!", „Împreună la școală, dar fără violență, promovez toleranța, pacea, demnitatea și dezvoltarea personalității umane!" au fost promovate de elevi în cadrul concursului.
Câștigătorii ediției
Premiul I - echipajul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Roşia; premiul al II-lea - echipajul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bogdan" Vaşcău; premiul al III-lea - echipajul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca; mențiuni: echipajele liceelor teoretice  „Onisifor Ghibu" și „Aurel Lazăr" din Oradea.
Totodată, au fost acordate și două premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu", obţinute de echipajul de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" și pentru „Cea mai bună interpretare", obţinut de elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Bulz.
Cei 16 participanți
Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea
Sceneta prezentată: „Stop fenomenului de bullying! cadrele didactice: Ionela Belbe, Camelia Timofte, Daniela Marinău; elevii participanţi: Maria Lunca, Daria Filip, Elena Sotoc, Vanessa Nicoară, Șerban Moș.
Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga'' Tinca
Sceneta prezentată: „Sunt aici când ai nevoie de ajutor!" cadrele didactice: Oana Lola Aura, Martin Toma Teodora,  Cioaca Floare; elevii participanţi: Ciotea Alexandra, Oana Alexandru, Ungur Andrei, Cioca Sara,  Avram Maia.
Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia
Sceneta prezentată: „Din scandal la un spital"; cadrele didactice: Ciuhandu Florentin Ionel, Gergely Timmea; elevii participanţi: Isai Larisa, Morar Iulia, Petru Adrian Călin, Turc Otilia, Tirla Denisa, Toda Daria.
Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea
Sceneta prezentată: „Friends and violence!"
cadrele didactice: Crăciun Andra, Galea Rodica; elevii participanți: Bălan Iulia, Bianca Bărcan, Doboș Etien, Iakab Georgia, Rus Lorena.
Școala Gimnazială „Georgiu Popa" Cîmpani
Sceneta prezentată: „În focul iubirii și fierul cel mai tare se înmoaie..."; cadrele didactice: Boldor Alexandra Anca, Ciocan Viorica, Pasere Andrada; elevii participanţi: Blaga Naomi, Laza Ştefănuţ, Pașca Rareş, Pantea Bogdan, Pele Valentin.
Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu'' Ștei
Sceneta prezentată: „Tu alegi! Cu mâinile poți face bine sau rău... Alegerea îți aparține!" cadrele didactice: Toth Ioana, Bunta Cristian, Panici Mangra Adelina, Pantea Simona, Merce Sanda, Moruț Liana, Andru Luminița; elevii participanţi: Andru Miruna Cristiana, Criste Iulia Andreea, Dobîndă Cătălin Andrei, Petriș Mălina, Scrofan George Nicolas.
Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei
Sceneta prezentată:  „Campionii au nevoie de părinţi!" cadrele didactice: Zaha Mihaela, Pordea Ioana, Rusu Inga, Andru Cristian Adrian, Coroiu Emanuel, Andru Luminița, Coroiu Manuela; elevii participanţi: Buz Nicholas, Clepcea Alexandru, Leicu Lucian, Văduva Paul, Mureşan Andresa.
Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș
Sceneta prezentată: „Înlătură violența, fă loc dragostei. Violența ucide caractere!" cadrele didactice:  Straton Monica, Haragoș Bogdana; elevii participanţi: Ungur Emanuela, Haragoș Alexandru, Szodrai Claudia, Toderaș Flavia, Tolnaci Antonia.
Școala Gimnazială Nr. 1 Husasău de Tinca
Sceneta prezentată: „Înger sau demon?!" cadrele didactice: Szabo Georgeta Ramona, Arosculesei Roxana, Braghina Silvia Alina, Bulzan Maria Alexandra, Bronţ Maria Corina; elevii participanţi: Varga Patricia Bianca, Leuca Florin Petru, Demeter Luca Davide, Galiş Denis Andrei, Pîrge Camelia Maria.
Școala Gimnazială Nicolae Bogdan" Vașcău
Sceneta prezentată: „Rostogan demisionează"; cadrele didactice: Ifrim Carmen; elevii participanţi: Teaha Delia , Herlaş Mircea, Forton Daria, Muşet Alexandra, Fezer Maria Cristina.
Școala Gimnazială Nr. 1 Hidişelu de Sus
Sceneta prezentată: „Iubire sau ură?" cadrele didactice: Călinescu Anca, Băliban Carmen, Băliban Petru, Moza Elena, Paşca Florica; elevii participanţi: Andor Paula, Cociobanu Eduard, Hercuţ Ana, Miclău David.                                                             
Liceul cu Program Sportiv „Bihorul"
Sceneta prezentată: „Violența, o realitate nedorită a vieții!" cadrele didactice: Zău Simona, Ursuțiu Lavinia, Ardelean Rodica; elevii participanți: Darius Chirilă, Laura Lupșe, Daria Marișcaș, Alesia Stance, Alexandru Trip.
Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz
Sceneta prezentată: „Știu, vreau și pot să mă comport frumos!" cadrele didactice: Szalkai Anca, Popovici Florica; elevii participanţi: Țuț Adrian, Olasz Ionuț, Bandi Sefora, Bandi Fibia, Tronka Sebastian.
Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz
Sceneta prezentată: „Sunt bâlbâit, dar mă tratez!" cadrele didactice: Blaga Mirela; elevii participanţi: Bianca Hoca, Alexandru Lazăr,  Andrei Taichiș, Andrada Toda.
Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea
Sceneta prezentată: „Înlocuiește violența cu o îmbrățișare!" cadrele didactice: Carmen Bubela, Ciprian Zopota; elevii participanţi: Cuc Iarina, Sabău Diana, Mathiu Alexandra Florina, Gal Daria, Sabău Andra.
Școala Gimnazială Nr. 1 Sânnicolau Român
Sceneta prezentată: „Împreună la școală, dar fără violență, promovez toleranța, pacea, demnitatea și dezvoltarea personalității umane!" cadrele didactice: Pop Angela; elevii participanţi: Miruna Bucurean, Hendre Florin, Lingurar Adrian, Pop Bianca, Hendre Renata
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Şcoala fără violenţă”, ediția a X-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 25 septembrie 2022