Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Cazul Mariei

Asociația Piticot și...

Cazul Mariei

Am cunoscut-o pe Maria în urmă cu aproape trei ani și m-a impresionat foarte mult. Împreună cu colegii mei, am făcut o acțiune de ajutorare a câtorva familii foarte sărace, în preajma Paștelui.

Am solicitat ajutorul celor de la ASCO, să ne informeze ce cazuri mai deosebite au.  Și, uite așa, am ajuns și la familia Dragoș.
Când am ajuns la ea acasă, Maria era la școală, găsind-o doar pe mama ei care ni s-a spus de către cei de la ASCO că suferea de schizofrenie, ceea ce am constatat și noi, având un comportament puțin mai ciudat. Dar, în timp ce discutam cu mama Mariei, îmi atrage privirea câteva desene care se aflau pe un așa-zis birou. Am întrebat-o cine le-a desenat, iar mama Mariei mi-a spus: ,,Maria, fiica mea. Are 16 ani, este elevă la Liceul de Artă și învață foarte bine".
Sincer, am rămas foarte impresionată de ceea ce am văzut, deoarece era vizibil talentul acestei fete.
Alt aspect pe care l-am observat în cadrul acelei vizite, a fost faptul că frigiderul lor micuț era scos din priză. L-am deschis și am constatat că era gol. Mama Mariei mi-a spus ca n-are pentru ce consuma curent, dacă și așa nu are ce băga în frigider.
M-am reîntors după câteva zile ca s-o cunosc și pe Maria.
O adolescentă micuță de statură și foarte slabă. Nicidecum nu i-aș fi dat vârsta reală, ci cu câțiva ani mai puțini. Nu s-a plâns de viața pe care o duce. De fapt nu s-a plâns în acești trei ani de când o cunosc niciodată și nici nu mi-a cerut ceva anume. În discuția cu ea am încercat să o cunosc mai bine pe ea ca adolescent, dar și viața pe care o duce zi de zi.
Și, iată că am aflat că ea nu a avut pachețel la școală, deoarece mama nu avea bani ca să-i cumpere ceva, iar mâncarea de zi cu zi era primită de la cantina socială, mama mergând în fiecare zi cu sufertașul după aceasta.
Ea împreună cu mama ei trăiesc din aproximativ 400 lei/lună, într-o garsonieră confort 3 care are aproximativ 12 mp, din care trebuie să-și plătească întreținerea, curentul, să mănânce dacă mai au ce pe lângă mâncarea primită zilnic de la cantina socială, să se îmbrace, medicamente etc.
Această garsonieră necesită reparații considerabile, deoarece niciodată nu a fost renovată. Singurul geam pe care îl au la cameră arată sub orice închipuire. Maria l-a ,,căptușit" cu diverse pături și cârpe ca să nu intre frigul de afară. Mobilierul și canapeaua pe care dorm amândouă, după ce că ocupă mult din spațiul mic al garsonierei, este extrem de vechi și deteriorat.
Deși locuiește în astfel de condiții, care sunt greu de imaginat atât timp cât nu le vezi cu ochii tăi, Maria a terminat Liceul de Artă cu note foarte mari și a intrat la Facultatea de Arte, secția Grafică, din Oradea, cu nota 9, încadrându-se pe un loc la fără taxă. Mi-a spus că, dacă n-ar fi reușit să intre la fără taxă, nu și-ar fi permis să urmeze facultatea.
Atât Maria cât și mama ei au nevoie constantă de ajutor: alimente, produse de igienă corporală și pentru curățenia casei, și, nu în ultimul rând materiale care s-o ajute să-și continue studiile, cum ar fi: creioane grafice, pânze, coli mari de desen, coli mici de desen, caiete, vopsele acrilice, vopsele în ulei, tușuri, cărbune special etc. Acestea din urmă Maria și le dorește mai mult decât alimentele sau orice altceva.
Pe lângă acestea, suntem în căutarea unui/unor sponsor/sponsori care să sprijine această familie, implicându-se în renovarea și mobilarea garsonierei.
Cine dorește să le ușureze puțin traiul de zi cu zi, și așa greu încercat, le pot ajuta donând produse din cele menționate mai sus, contactând Asociația ,,Piticot" la: tel: 0728.270.876 sau e-mail director@piticot.org
Lavinia Catrinar,www.piticot.org
https://www.facebook.com/asociatia.piticot
P.S Sprijină și tu Asociația Piticot în proiectul Centrul Respiro ,,Piticot" - dedicat copiilor cu dizabilități din NV României.
Iulia Oprean,
director marketing (voluntar)
 
Despre Asociația Piticot
Asociația Piticot dorește să ajute orice copil aflat în dificultate, pentru a se putea bucura de viață ca un copil normal.
Din anul 2008, până în prezent, am reușit cu sprijinul sponsorilor să ajutăm peste 1.000 de copii nevoiași cu bunuri alimentare/ nealimentare  și/sau susținere financiară.
Marele proiect pentru anul 2016 este de a pune bazele Centrului Respiro - Piticot, singurul centru dedicat copiilor cu dizabilități din zona de NV a României!
Puteți contribui și dvs. la dezvoltarea Centrului Respiro - Piticot prin susținere financiară și/sau în natură (materiale de construcții)!

Trimite email

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."