Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cazul Mariei

Asociația Piticot și...

Cazul Mariei

Am cunoscut-o pe Maria în urmă cu aproape trei ani și m-a impresionat foarte mult. Împreună cu colegii mei, am făcut o acțiune de ajutorare a câtorva familii foarte sărace, în preajma Paștelui.

Am solicitat ajutorul celor de la ASCO, să ne informeze ce cazuri mai deosebite au.  Și, uite așa, am ajuns și la familia Dragoș.
Când am ajuns la ea acasă, Maria era la școală, găsind-o doar pe mama ei care ni s-a spus de către cei de la ASCO că suferea de schizofrenie, ceea ce am constatat și noi, având un comportament puțin mai ciudat. Dar, în timp ce discutam cu mama Mariei, îmi atrage privirea câteva desene care se aflau pe un așa-zis birou. Am întrebat-o cine le-a desenat, iar mama Mariei mi-a spus: ,,Maria, fiica mea. Are 16 ani, este elevă la Liceul de Artă și învață foarte bine".
Sincer, am rămas foarte impresionată de ceea ce am văzut, deoarece era vizibil talentul acestei fete.
Alt aspect pe care l-am observat în cadrul acelei vizite, a fost faptul că frigiderul lor micuț era scos din priză. L-am deschis și am constatat că era gol. Mama Mariei mi-a spus ca n-are pentru ce consuma curent, dacă și așa nu are ce băga în frigider.
M-am reîntors după câteva zile ca s-o cunosc și pe Maria.
O adolescentă micuță de statură și foarte slabă. Nicidecum nu i-aș fi dat vârsta reală, ci cu câțiva ani mai puțini. Nu s-a plâns de viața pe care o duce. De fapt nu s-a plâns în acești trei ani de când o cunosc niciodată și nici nu mi-a cerut ceva anume. În discuția cu ea am încercat să o cunosc mai bine pe ea ca adolescent, dar și viața pe care o duce zi de zi.
Și, iată că am aflat că ea nu a avut pachețel la școală, deoarece mama nu avea bani ca să-i cumpere ceva, iar mâncarea de zi cu zi era primită de la cantina socială, mama mergând în fiecare zi cu sufertașul după aceasta.
Ea împreună cu mama ei trăiesc din aproximativ 400 lei/lună, într-o garsonieră confort 3 care are aproximativ 12 mp, din care trebuie să-și plătească întreținerea, curentul, să mănânce dacă mai au ce pe lângă mâncarea primită zilnic de la cantina socială, să se îmbrace, medicamente etc.
Această garsonieră necesită reparații considerabile, deoarece niciodată nu a fost renovată. Singurul geam pe care îl au la cameră arată sub orice închipuire. Maria l-a ,,căptușit" cu diverse pături și cârpe ca să nu intre frigul de afară. Mobilierul și canapeaua pe care dorm amândouă, după ce că ocupă mult din spațiul mic al garsonierei, este extrem de vechi și deteriorat.
Deși locuiește în astfel de condiții, care sunt greu de imaginat atât timp cât nu le vezi cu ochii tăi, Maria a terminat Liceul de Artă cu note foarte mari și a intrat la Facultatea de Arte, secția Grafică, din Oradea, cu nota 9, încadrându-se pe un loc la fără taxă. Mi-a spus că, dacă n-ar fi reușit să intre la fără taxă, nu și-ar fi permis să urmeze facultatea.
Atât Maria cât și mama ei au nevoie constantă de ajutor: alimente, produse de igienă corporală și pentru curățenia casei, și, nu în ultimul rând materiale care s-o ajute să-și continue studiile, cum ar fi: creioane grafice, pânze, coli mari de desen, coli mici de desen, caiete, vopsele acrilice, vopsele în ulei, tușuri, cărbune special etc. Acestea din urmă Maria și le dorește mai mult decât alimentele sau orice altceva.
Pe lângă acestea, suntem în căutarea unui/unor sponsor/sponsori care să sprijine această familie, implicându-se în renovarea și mobilarea garsonierei.
Cine dorește să le ușureze puțin traiul de zi cu zi, și așa greu încercat, le pot ajuta donând produse din cele menționate mai sus, contactând Asociația ,,Piticot" la: tel: 0728.270.876 sau e-mail director@piticot.org
Lavinia Catrinar,www.piticot.org
https://www.facebook.com/asociatia.piticot
P.S Sprijină și tu Asociația Piticot în proiectul Centrul Respiro ,,Piticot" - dedicat copiilor cu dizabilități din NV României.
Iulia Oprean,
director marketing (voluntar)
 
Despre Asociația Piticot
Asociația Piticot dorește să ajute orice copil aflat în dificultate, pentru a se putea bucura de viață ca un copil normal.
Din anul 2008, până în prezent, am reușit cu sprijinul sponsorilor să ajutăm peste 1.000 de copii nevoiași cu bunuri alimentare/ nealimentare  și/sau susținere financiară.
Marele proiect pentru anul 2016 este de a pune bazele Centrului Respiro - Piticot, singurul centru dedicat copiilor cu dizabilități din zona de NV a României!
Puteți contribui și dvs. la dezvoltarea Centrului Respiro - Piticot prin susținere financiară și/sau în natură (materiale de construcții)!

Trimite email

vineri, 13 decembrie 2019