Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Filmul Sieranevada al lui Cristi Puiu se bucură de aprecieri elogioase în Suedia

Un nou succes răsunător

Filmul Sieranevada al lui Cristi Puiu se bucură de aprecieri elogioase în Suedia

Începând de vineri, 31 martie 2017, pelicula Sieranevada a regizorului român Cristi Puiu rulează pe ecranele cinematografelor din întreaga Suedie, ea plasându-se deja în topul recenziilor celor mai importante cotidiane suedeze, precum Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet şi Svenska Dagbladet.

Mai mult, filmul se află pe lista celor mai bune zece filme actuale din programul cinematografelor, întocmită de cotidianul Dagens Nyheter.
Filmul a fost apreciat nu doar de ziare, ci şi de posturile naţionale suedeze de radio şi televiziune, ca fiind ,,un film genial" (Sydsvenska Dagbladet), iar regizorul român Cristi Puiu drept ,,unul dintre cei mai interesanţi artişti din lume", care reuşeşte să aducă pe ecrane o realitate la care fiecare dintre noi se poate raporta: cei mai mulţi dintre noi pot trasa paralele cu propriile experienţe la reuniuni de familie asemănătoare" (Dagens Nyheter).
Göteborgs Posten îi acordă regizorului Cristi Puiu meritul de a fi realizat în filmul său, cu multă abilitate, o ,,usturătoare satiră la adresa politicii actuale din întreaga Europă", raportând macrocosmosul la microcosmosul familiei: dacă este atât de greu să menţii armonia în familie, cum ar putea fi măcar posibil să cazi de acord asupra legilor şi principiilor de bază pentru toate societăţile şi continentele?
Un film ,,foarte bine realizat", ,,o minunată cavalcadă de viaţă" (Radioul Suedez), o ,,formă de realism documentar", care acaparează privitorul ca pe o victimă a sindromului Stockholm, iată ce reuşeşte filmul lui Puiu, ,,bun, consecvent, inteligent", prin faptul că ,,pune sufletul românesc pe canapeaua psihologului" (Televiziunea Suedeză).
Nominalizat la Palme D'or, Sieranevada a reușit să se impună în diferite competiții cinematografice obținând, printre altele, premiile Gold Hugo și Silver Hugo la Festivalul de Film de la Chicago şi Premiul Societății Internaționale a Cinefililor pentru scenariu la Cannes. (M.D.)

Trimite email

luni, 1 iunie 2020