Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Liceenii bihoreni, implicaţi de poliţiştii de prevenire în concursul „Școala fără violenţă”

Ieri, la ,,Ghibu”

Liceenii bihoreni, implicaţi de poliţiştii de prevenire în concursul „Școala fără violenţă”

Peste 120 de elevi şi profesori şi-au dovedit în mod artistic cunoştinţele preventive, în cadrul concursului regional „Şcoala fără violenţă".

Miercuri, 5 martie 2017, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa judeţeană a concursului regional cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă", adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În acelaşi context, elevii şi profesorii participanţi au dezbătut cu poliţiştii de prevenire bihoreni subiecte precum siguranţa în mediul virtual, hărţuirea online sau importanţa protejării datelor cu caracter personal pentru a preveni victimizarea.
În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă", elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vizavi de prevenirea manifestărilor violente.
Peste 120 de elevi și profesori organizaţi în 11 echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceal din Judeţul Bihor, respectiv Municipiul Oradea și alte localități: Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Dobreşti, Vadu Crişului au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maximum cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vizavi de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.
Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității.
Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive ale cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atât în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.
Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.
Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de-a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.
Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor și Elevilor din Municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. - uri din Oradea.  Mesaje precum „Forța e slăbiciune, nu putere!" , „Împreună, luăm atitudine!", „Bătaia nu face legea!" ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!", „Combaterea violenței? E în tine însuți!", „Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!" au fost promovate de elevi în cadrul concursului.
În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a fost câștigat de echipajul format din elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" Oradea, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Colegiului Național „Iosif Vulcan" Oradea , iar echipajul de la Liceul  Tehnologic Nr. 1  Dobreşti s-a clasat pe locul al III-lea.
De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, echipei Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului şi celei a Liceului Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş" Beiuș.
Totodată, au fost acordate și două premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu", obţinut de echipajul de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea și premiul special pentru „Cea mai bună interpretare", obţinut de elevii Colegiului Național „Avram Iancu" Ștei.
Echipajele de elevi și profesori care au participat la concurs
1.Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" Oradea
Titlul scenetei prezentate: „Forța e slăbiciune, nu putere!" cadre didactice: Stroie Ramona și Țiț Gabriela; elevii participanţi: Baciu Șerban, Buzle Marcus, Urs Arian, Mag Antonio, Chirilă Paula, Siladi Milena.
2.Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea
Titlul scenetei prezentate: „A fost odată..." cadrele didactice: Gale Monica, Mezei Ana-Maria; elevii participanţi: Dan Ana-Maria, Băgenac Georgiana Denisa, Pontoș Teodora Nicoleta, Solar Mihai Darius, Demeter Daniel.
3.Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului
Titlul scenetei prezentate: „Violența în familie!" cadrul didactic: Miere Claudia; elevii participanţi: Barbaric Larisa, Bica Cristina, Ardelean Cătălin, Mehesz-Gheiti Robert, Pali Dacian.
4.Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea
Titlul scenetei prezentate: „Inimi de hârtie"; cadrele didactice: Vîlceanu Daniela, Bochiș Nadia, Olar Cristinco, Lăcătușu Simona; elevii participanţi: Pavel Paul, Gazsi Sandor, Cârpaciu Cristina, Ardelean Maria, Pantiș Alexandra.
5.Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş" din Municipiul Beiuș
Titlul scenetei prezentate: „Împreună, luăm atitudine!" cadrul didactic: Purtan Sorina; elevii participanţi: Ile Lorena, Indrei Alexandra, Bodin Maria, Gudiu Alexandru, Ciupa Vlad, Nastor Ariana, Simu Flaviu, Adajii Diana.
6.Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea
Titlul scenetei prezentate: „Bătaia nu face legea!" cadrele didactice: Mincău Dana, Crăciun Alexandrina, Vaida Cristina; elevii participanţi: Bodog Bogdana, Vidican Ioana, Borși Dominika, Moisi Danesa.
7.Liceul  Tehnologic Nr. 1 Dobreşti
Titlul scenetei  prezentate: ,,Viața ca o ... telenovelă!" cadrul didactic: Soca Lavinia; elevii participanţi: Seican Andreea Ioana, Popa Gabriel Natanael, David Octavian Pavel.
8.Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea
Titlul scenetei prezentate: ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!"; cadrul didactic: Trempe Ioana; elevii participanţi: Bârda Andreea, Dumiter Alexandra, Mughiuruș Cristian, Pantea Dilara, Pereș Diana.
9.Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei
Mesajul transmis la secțiunea scenetă: „Combaterea violenței? E în tine însuți!" cadrele didactice: Zaha Mihaela și Rusu Inga; elevii participanţi: Mihuța Cristina, Sere Ariana, Fericean Răzvan-Mihai, Petrugan Adrian, Olar Lucian.
10.Liceul Tehnologic Nr. 1 Suncuiuș
Titlul scenetei: „Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!" cadre didactice: Straton Monica și Haragoș Bogdana; elevii participanţi: Ardelean Alexandru, Manea Roxana, Pașcalău Delia, Coste Ramona, Indrei Andrada.
11.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea
Titlul scenetei prezentate: „Şcoala fără agresivitate"; cadre didactice: Timofte Camelia, Daniela Marinău, Ionela Belbe; elevii participanţi: Băican Rebeca, Piscoi Dina, Trifa Georgiana, Sușca Andrei, Balota Răzvan.
Comisar -şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceenii bihoreni, implicați de polițiștii de prevenire în concursul ,,Școala fără violență".

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 25 septembrie 2022