Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, despre astenie

Probleme de sănătate specifice anotimpului Primăvara (2)

Astăzi, despre astenie

Această afecțiune presupune simptome similare anemiei, cum sunt: oboseală, slăbiciune musculară, amețeală, dureri de cap, lipsa puterii musculare (lipsa energiei) și afectează, conform statisticilor, una din 10 persoane (în special femeile), fiind influențată mai ales de modificările bruște de temperatură.

Astenia este considerată un fel de letargie fizică și psihică și este însoțită și de tensiune scăzută, pierderea apetitului/greață, insomnie și chiar iritabilitate sau tristețe inexplicabilă (mai apar și pierdere de memorie, transpirație excesivă și senzație generală de disconfort). Este important să rețineți că unele simptome se pot suprapune și cu depresia (ușoară sau moderată).  Ca și în cazul anemiei, se pare că lipsa soarelui din perioada iernii și nivelurile reduse de activitate fizică reprezintă o parte din factorii predispozanți (însă nu este considerată de literatura medicală o boală). Alți factori care pot cauza anemie: organici (anemie, deficiența de vitamina B12, de seleniu, magneziu, vitamina D, boli de inimă, probleme renale sau hepatice sau reumatism), deprimarea sistemului imunitar sau exces fizic, recuperare după o perioadă stresantă (stres prelungit, odihnă insuficientă, tulburări anxios-depresive), alergii, inabilitate de a se adapta la modificările sezoniere din cauza unui blocaj în eliberarea beta-endorfinelor (hormonii ce transmit o stare de bine creierului), de fapt o scădere a nivelurilor plasmatice.
 Aceste modificări impun o adaptare fizică, biochimică și psihologică la noile condiții de mediu și organismul nu le poate face față întotdeauna (sistemul imunitar necesită o fortifiere). Senzația de epuizare este de asemenea agravată de consumul excesiv de alcool, cafea, droguri sau de alimentația dezechilibrată. Trebuie să rețineți faptul că simptomele acestea pot desemna și afecțiuni grave cum sunt probleme cu tiroida și necesită un control medical.
Tratamentul asteniei constă în modificări în stilul de viață, respectiv efectuarea regulată de exerciții fizice cum sunt: mers, jogging etc. (care vor conduce la eliberarea de endorfine), odihnă adecvată (cel puțin șapte ore de somn pe noapte), evitarea factorilor stimulanți (cafea, ceai negru sau tutun, în special seara), o dietă echilibrată care să conțină proteine, carbohidrați, grăsimi, minerale, vitamine, dar și apă (ajutând sistemul imunitar să funcționeze în parametri optimi). Dimineața puteți consuma ceai verde sau suc de fructe pentru un surplus de energie. Limitați în schimb consumul de alimente grase, prăjite, procesate, îndulcite excesiv care de altfel nu sunt indicate niciunei persoane. Medicul poate recomanda si suplimente multivitaminice.
În episodul următor, vom vorbi despre Colită.
Laura Pașca

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:34 Ora de vară a Europei de Est