Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, am sărbătorit

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, 9 aprilie 2017, am avut parte de o slujbă specială, de sărbătoarea Floriilor, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea.

Iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de distinsul profesor Dumitru Abrudan - ,,unul dintre cei mai erudiți profesori de teologie pe care i-a avut biserica noastră", după aprecierea părintelui vicar Vasile Bota. Părintele profesor a fost prorector, și decan al facultăților de teologie din Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea; la Sibiu și Cluj-Napoca a fost profesor al actualilor slujitori ai parohiei noastre, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan.
Blândul Păstor
,,Așa L-au cunoscut oamenii dintotdeauna ca pe un iubit și blând Păstor. Nu putea să fie altfel pentru că prin El s-au făcut toate câte sunt și fără el nimic nu s-a făcut. El este expresia iubirii dumnezeiești, a desăvârșirii dumnezeiești, a dăruirii Lui... El este logosul, cuvântul lui Dumnezeu. El este cu noi. El este creatorul nostru, Cel care S-a jertfit pentru mântuirea noastră. Ne adunăm în toate duminicile în Casa Domnului; din 7 în 7 zile, ne întâlnim în Casa lui Dumnezeu. Cifra 7 are o valoare simbolică extraordinară. Cifra, numele celui rău este 666. Numele lui Dumnezeu atotputernicul, prin care există toate, este 777. În răstimpul a 7 zile a creat Dumnezeu lumea. În 7 zile a creat Dumnezeu cerul și pământul, și avem și 7 sfinte taine care se săvârșesc în biserica noastră... Prin toate se împlinește calea noastră către mântuire. Întorcându-ne la Evanghelia de astăzi (duminică - n.n.), ne întărim încă o dată convingerea că Hristos a creat lumea. Ne confirmă că Hristos a fost cu noi, a fost în mijlocul nostru și rămâne de-a pururi cu noi. De ce s-a înălțat la ceruri? Pentru a ne lăsa pe noi, care am fost creați liberi, am fost creați cu rațiune, cu sentiment și cu voință. Am primit libertate de la Dumnezeu să avem responsabilitate de cum ne comportăm, de cum ne parcurgem viața noastră, de cum ne împlinim destinul". Domnul profesor a vorbit despre învierea lui Lazăr și despre planul diabolic al mai marilor poporului ales de a scăpa, de a-l lichida pe Lazăr, și de a-L judeca și răstigni pe Iisus Hristos, lucruri care s-au și împlinit, din păcate. Și-atunci, spune Evanghelia că Hristos a fugit din Ierusalim pentru că nu era încă momentul jertfei Lui supreme. Pe drum i-a prevenit pe apostoli cu ce lucruri urmau să se întâmple: ,,că va fi prins, va fi judecat, va fi răstignit, va muri, dar va învia și se va înălța la ceruri, acolo de unde a fost trimis de Dumnezeu să mântuiască lumea pe care a creat-o.
Sărbătoarea de astăzi (duminică - n.n.), Floriile, este intrarea Domnului în Ierusalim"; o intrare triumfală, pe mânz de asină, smerit, dar cu multă iubire....fiind primit cu flori și cu ovații: ,,Osana, Osana, Împăratul lui Israel!" Care înseamnă mântuiește-ne, mântuiește-ne. Tot în Ierusalim s-a ținut și Cina cea de taină, a mai precizat părintele profesor Dumitru Abrudan și a încheiat astfel: ,,Lui ne închină, pe El în lăudăm, Lui îi mulțumim... El ne-a creat, El ne păzește și va fi cu noi, El ne va binecuvânta și ne va mântui acum și în vecii vecilor. Amin".
Cu ramuri înflorite de salcie în mâini, credincioșii au înconjurat biserica de trei ori în procesiune...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 21 ianuarie 2020