Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Săptămâna prevenirii criminalităţii”, la final

Pentru prevenirea victimizării

„Săptămâna prevenirii criminalităţii”, la final

Copii, părinţi, profesori, cetăţeni din mediul rural şi urban au fost implicaţi de poliţiştii bihoreni în activităţi menite să le prevină victimizarea.

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional s-a desfăşurat cea de-a 12-a ediţie a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii", eveniment prin care s-a urmărit sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Pe parcursul întregii săptămâni, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cei de ordine publică, investigaţii criminale, de proximitate, poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi cei de la Serviciul Poliţiei Transporturi Feroviare Bihor au derulat numeroase activităţi preventive, alături de partenerii de program, insituţii publice, asociaţii profesionale şi organizaţii nonguvernamentale.
Activităţile preventive derulate au fost structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, respectiv prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, siguranţa în mediul online, prevenirea violenţei în mediul familial şi siguranţă rutieră.
Activităţi preventive au fost derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la toate posturile rurale de poliţie au desfăşurat activităţi preventive în cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii", în mediul rural.
Astfel, luni, 3 aprilie, pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, poliţiştii bihoreni au desfăşurat peste 100 de activităţi de informare, menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, constând în întâlniri cu grupuri ţintă, dar şi activităţi de distribuire de materiale informativ - preventive în locuri publice, cu aflux mare de cetăţeni. Scopul activităţilor preventive a fost sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni
De asemenea, în perioada 4  - 5 aprilie, poliţiştii bihoreni au acţionat pentru siguranţa în mediul online în unităţile şcolare din judeţul Bihor, fiind organizate peste 230 de întâlniri cu elevi, profesori şi părinţi. În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le-au purtat cu elevii, au fost abordate subiecte precum riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile s-au axat pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamentul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Violenţa în mediul şcolar, dar şi riscurile pe care le prezintă mediul virtual au fost temele abordate de elevii a 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, participanţi la concursul preventiv judeţean „Şcoala fără violenţă". Peste 120 de liceeni şi-au dovedit într-un mod inedit, artistic, cunoştinţele în materie de prevenire a criminalităţii.
Activităţile preventive desfăşurate de poliţiştii bihoreni joi, 6 aprilie a.c., au fost dedicate prevenirii violenţei în mediul familial. În cadrul unei dezbateri organizate cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, alături de reprezentanţi ai A.N.I.T.P. - Centrul Regional Oradea au desfăşurat activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, a fost proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România, prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Filmul documentar a fost realizat în cadrul Campaniei naționale de prevenire a violenței în familie ,,Aripi frânte", inițiate de Inspectoratul General al Poliției Române și Asociația Necuvinte.
Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
Creşterea gradului de siguranţă a populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii. Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial.
În cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni au distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, realizat pentru susținerea activităților specifice din cadrul acestei campaniei ,,Aripi frânte", adresat persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie a.c., poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni au derulat peste 90 de activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie a.c., a fost ziua dedicată prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, context în care poliţiştii bihoreni au organizat peste 25 de activităţi de prevenire a victimizării tuturor participanţilor la traficul rutier. Totodată, poliţiştii rutieri orădeni au desfăşurat activităţi pe linie de siguranţă rutieră la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. Cu această ocazie, au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive şi au fost promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, la final.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 15 decembrie 2019