Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Premii la Festivalul ,,Oul de Paști

Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

În Săptămâna dinaintea Mărețului Praznic al Învierii Mântuitorului, la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni s-au desfășurat activități de voluntariat, dar și activități de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor pascale prin participarea unui grup de elevi de la școala noastră la Festivalul concurs ,,Oul de Paști" de la Drăgoteni.

,,Nimic nu-i place atât de mult lui Dumnezeu, spune Sf. Ioan Gură de Aur, ca o viață care aduce folos tuturor. Tocmai de aceea ne-a dat darul cuvântului, și mâini și tărie trupească, și minte și pricepere: ca să întrebuințăm toate acestea spre mântuirea noastră și folosul aproapelui". Sf. Ierarh Luca al Crimeei
Cunoscut fiind faptul că, activitățile de voluntariat constituie o experiență bogată în învățare, că facilitează dezvoltarea de capacități și competențe sociale, contribuind la sporirea sentimentului de solidaritate, miercuri, 12 aprilie 2017, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, însoțiți de d-na director, Corina Florincuța și câteva cadre didactice (prof. Ioana Jurj, Corina Bodiuț, Ioana Bonchiș) au participat la acțiunea de voluntariat presupusă de proiectul educativ ,,Lumină și speranță din suflet de copil" și anume vizita la Centrul Social de la Dumbrava - Holod. Noi cei care am vizitat Centrul am rămas impresionați de tot ceea ce am văzut acolo, dar și de ceea ce am aflat prin bunăvoința și amabilitatea, d-lui Viorel Pașca, cel care a pus bazele acestui centru. Dumnealui a început această  nobilă activitate în urmă cu unsprezece ani, după cum ne-a mărturisit. Atunci, văzând la știri că încă două persoane au murit în România din cauza gerului, a hotărât  să ajute câteva persoane în vârstă și fără adăpost, punându-le la dispoziție două camere, hrană și cele necesare pentru a trăi în condiții mai bune decât pe stradă. Lucrurile au evoluat, așa încât acum la Dumbrava și Râpa primesc îngrijire 230 de oameni, iar acest lucru este posibil datorită donațiilor făcute de semenii lor, oameni cu suflet mare. La finalul vizitei noastre la Dumbrava, d-l Pașca și-a  exprimat speranța că va putea să continue ceea ce a început și dorința de a dezvolta mai mult ceea ce face și totodată, bucuria de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, accentuând că beneficiază de sprijinul multor binevoitori în activitatea sa.
 Tot în Săptămâna Mare, vineri, 14 aprilie 2017, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni au participat la Festivalul ,,Oul de Paști", ajuns la a XXI-a ediție. Festivalul aduce laolaltă, de mai bine de două decenii, bunici, părinți și copii, îmbrăcați în straie populare, pentru a meșteșugi cele mai frumoase ouă încondeiate, în cadrul lui fiind organizate mai multe concursuri, care au ca scop: dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale, promovarea artei și a tradiției populare locale, conștientizarea protejării și conservării acestora. Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului a mai inclus și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, recital de poezie religioasă, interpretare de pricesne, prezentarea celui mai frumos costum popular.
În urma participării la acest Festival concurs, elevii de la Rieni au obținut și premii și diplomă de participare, după cum urmează: locul III la interpretare de pricesne: Degău Crina, Jurj Giulia, Iștoc Adelin, coordonați de d-na prof. Corina Bodiuț; locul II la pictură pe sticlă: Florincuța Simina, Tirla Gabriel - diplomă de participare (la secțiunea desene cu tematică religioasă), îndrumați de d-na prof. Cornelia Bălan; diplome de participare primind și elevii: Dulca Anamaria (la secțiunea de încondeiat ouă) și Popa Natalia (la secțiunea de prezentare  de costume autentice), coordonați de d-na prof. Florincuța Corina.
Felicitări elevilor și profesorilor pentru rezultatele obținute!
Prof. Ioana Bonchiș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni.

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 16 iunie 2019