Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Poeţii orădeni, câştigători ai Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Oradea este marea câștigătoare din acest an a Festivalului Internațional „Lucian Blaga", desfășurat la Sebeş în perioada 5 - 7 mai 2017 şi ajuns la ediţia a 37-a.

Deschis tuturor creatorilor, membri sau nemembri ai uniunilor de creaţie, elevilor şi studenţilor din ţară, concursul a reunit zeci de poeţi, aproximativ 100 de lucrări fiind evaluate de un juriu care a desemnat cei mai buni autori. Printre membrii juriului s-au numărat prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. Mircea Popa, respectiv Constantin Şalapi, directorul Festivalului.
La cei 122 de ani de la nașterea celui care a rămas în conștiința neamului ca „fiu al albastrului Lancrăm" - Lucian Blaga, doi dintre poeţii orădeni prezenţi cu lucrări în concurs au obţinut cele mai mari distincţii ale Festivalului.  
Astfel, atât Marele Premiu, prin poetul Paşcu Balaci, cât şi Premiul I al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga", prin poeta Mihaela Dindelegan, au ajuns la Oradea. Premiul II a fost obţinut de Raluca Lucia Cîmpean din Cluj-Napoca, iar Premiul III a plecat spre judeţul Mureş, prin Adrian Armand Giurgea din Zau de Câmpie. Un alt poet orădean, Gheorghe Vidican, a primit un premiu din partea unei reviste literare. De asemenea, în cadrul festivalului au fost acordate premii şi pentru elevi, pe cinci secţiuni, respectiv pentru profesori - pe trei secţiuni, dar la aceste categorii premiile au ocolit judeţul Bihor.
Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 7 mai, pe scena Casei de Cultură din Sebeş, premiile fiind înmânate de către primarul Dorin Nistor. Pe lângă diplome, câştigătorii au primit bustul în miniatură al lui Lucian Blaga şi câte un tablou grafic reprezentându-l pe marele gânditor.
Delegaţia orădeană prezentă la Sebeş a fost formată din Paşcu şi Antiţa Balaci, Mihaela Dindelegan, David Voicu, un fil al Lancrămului, şi Cătălin Şuşu.
Cartea de oaspeţi a festivalului a fost semnată de acad. Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, scriitorul Zenovie Cârlugea, scriitorul şi jurnalistul Radu Paraschivescu, pictorul Eugen Măcinic, Oana Pellea, Dan Puric. Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeş.
Lucrările poeţilor premiaţi vor fi publicate în Caietele Blaga, ediţia 2018.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."