Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Poeţii orădeni, câştigători ai Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Oradea este marea câștigătoare din acest an a Festivalului Internațional „Lucian Blaga", desfășurat la Sebeş în perioada 5 - 7 mai 2017 şi ajuns la ediţia a 37-a.

Deschis tuturor creatorilor, membri sau nemembri ai uniunilor de creaţie, elevilor şi studenţilor din ţară, concursul a reunit zeci de poeţi, aproximativ 100 de lucrări fiind evaluate de un juriu care a desemnat cei mai buni autori. Printre membrii juriului s-au numărat prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. Mircea Popa, respectiv Constantin Şalapi, directorul Festivalului.
La cei 122 de ani de la nașterea celui care a rămas în conștiința neamului ca „fiu al albastrului Lancrăm" - Lucian Blaga, doi dintre poeţii orădeni prezenţi cu lucrări în concurs au obţinut cele mai mari distincţii ale Festivalului.  
Astfel, atât Marele Premiu, prin poetul Paşcu Balaci, cât şi Premiul I al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga", prin poeta Mihaela Dindelegan, au ajuns la Oradea. Premiul II a fost obţinut de Raluca Lucia Cîmpean din Cluj-Napoca, iar Premiul III a plecat spre judeţul Mureş, prin Adrian Armand Giurgea din Zau de Câmpie. Un alt poet orădean, Gheorghe Vidican, a primit un premiu din partea unei reviste literare. De asemenea, în cadrul festivalului au fost acordate premii şi pentru elevi, pe cinci secţiuni, respectiv pentru profesori - pe trei secţiuni, dar la aceste categorii premiile au ocolit judeţul Bihor.
Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 7 mai, pe scena Casei de Cultură din Sebeş, premiile fiind înmânate de către primarul Dorin Nistor. Pe lângă diplome, câştigătorii au primit bustul în miniatură al lui Lucian Blaga şi câte un tablou grafic reprezentându-l pe marele gânditor.
Delegaţia orădeană prezentă la Sebeş a fost formată din Paşcu şi Antiţa Balaci, Mihaela Dindelegan, David Voicu, un fil al Lancrămului, şi Cătălin Şuşu.
Cartea de oaspeţi a festivalului a fost semnată de acad. Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, scriitorul Zenovie Cârlugea, scriitorul şi jurnalistul Radu Paraschivescu, pictorul Eugen Măcinic, Oana Pellea, Dan Puric. Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeş.
Lucrările poeţilor premiaţi vor fi publicate în Caietele Blaga, ediţia 2018.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 14 decembrie 2019