Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Proiectul naţional ,,Școala siguranţei Tedi”

Acțiuni preventive în 17 școli

Proiectul naţional ,,Școala siguranţei Tedi”

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de copii, pentru siguranţa acestora - Jocuri educative şi activităţi preventive derulate de poliţişti în 17 şcoli bihorene.

În perioada februarie - mai 2017, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile preventive desfăşurate în cadrul Programului Naţional ,,Şcoala siguranţei Tedi", derulat pe parcursul anului şcolar 2016 - 2017, de Poliţia Română, împreună cu Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice, în parteneriat cu firma „Tymbark Maspex" România.
Proiectul este unul dintre cele mai ample programe educative la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.
Programul ,,Şcoala siguranţei Tedi" are ca scop informarea copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor. Programul este adresat elevilor aflaţi în primul an de studiu.
În perioada de referinţă, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au derulat activităţi preventive în 17 unităţi şcolare bihorene, în care au implicat peste 1.000 de elevi de clasa întâi de la unităţile de învăţământ: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Municipiul Marghita, Liceul „Don Orione" Oradea, Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" din Municipiul Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Şcoala Gimnazială „Dr. Balasi Jozsef" din Curtuişeni, Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus" din Sânmartin, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea, Şcoala Gimnazială Nr. 16 Oradea, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga" Oradea şi Şcoala Primară Nr. 1 Toboliu.
Temele abordate de poliţiştii bihoreni în activităţile preventive derulate împreună cu şcolarii sunt axate pe siguranţa copiilor la şcoală, acasă, la locul de joacă şi despre pericolele din mediul online. O atenţie deosebită a fost acordată recomandărilor cu privire la regulile de bază pe care copiii trebuie să le respecte pentru a evita anumite situaţii periculoase, în ce priveşte relaţionarea cu ceilalţi colegi la şcoală, atitudinea şi comportamentul preventiv pe care trebuie să le adopte atunci când rămân singuri acasă, chiar şi pentru scurte perioade de timp. Totodată, au fost oferite informaţii cu privire la modalităţile de apelare a S.N.U.AU. 112, poliţiştii de prevenire bihoreni exemplificând situaţii care necesită apelarea numărului de urgenţă şi cazuri care nu reprezintă urgenţe. De asemenea, copiii au fost sfătuiţi cum să interacţioneze cu persoanele necunoscute.
Informaţiile oferite de poliţiştii bihoreni au fost susţinute de o serie de materiale educative complexe şi atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, adaptate celor trei categorii de beneficiari, constând în cărţi de colorat, broşuri şi pliante informative, set de scenarii de activităţi.
Activităţile derulate în şcoli de poliţiştii bihoreni respectă nevoia copilului de a învăţa prin joc, aceştia fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui. Toate informațiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.
Activităţile preventive derulate în cadrul Programului ,,Şcoala siguranţei Tedi" vor fi continuate de poliţiştii de prevenire şi rutieri bihoreni pe parcursul întregului an şcolar 2016 - 2017.
Sfaturi pentru cei mici
 *Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
*Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
*Traversează doar pe culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
*Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
*Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
*De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
*Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
*Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul naţional ,,Școala siguranţei Tedi”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020