Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu

Astăzi, luni, la Librăria Humanitas vom lansa cartea

Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu

Librăria Humanitas Oradea vă invită luni, 15 mai 2017, de la ora 18.00, la lansarea cărții Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu, apărută la Editura Humanitas.

Invitat, alături de autoare: Dan-Liviu Boeriu. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
 „Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran Mon pays, rezumă cel mai bine vâltoarea anilor'30 în România, acea epocă a ,,martirilor sângeroşi" sau a ,,visătorilor sanghinari", întemeietori ai unei ,,mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului". O epocă, spune Cioran, care ,,fusese întemeiată pe idei feroce" şi care ,,a dispărut în ferocitate".
Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înțeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a școlilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format și a unei Europe răvășite, aflate între două războaie devastatoare şi în căutarea unei speranţe de supravieţuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica și a sfârșit în sânge și barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului și istoriei". (Tatiana NICULESCU)
Despre Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a romanelor Spovedanie la Tanacu, Cartea judecătorilor, Nopţile Patriarhului, În Ţara lui Dumnezeu, Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi a două piese de teatru (Spovedania şi Brâncuşi contra SUA), semnate cu numele Tatiana Niculescu Bran. Romanul ei de debut, Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006), a devenit piesă de teatru în dramatizarea autoarei şi în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi roman a stat la baza filmului După dealuri, care a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Între 1995 şi 2008, a fost redactor, prezentator şi apoi redactor-şef al secţiei române a BBC World Service. La Editura Humanitas a îngrijit volumul Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu-Crăiniceanu se redeschide, semnat de Ştefan Frumuşanu (2015), şi a publicat volumele Regina Maria: ultima dorinţă (2015; ed. a II-a 2016) şi Mihai I: ultimul rege al românilor (2016).
Cătălina Roșu  

Trimite email

sâmbătă, 14 decembrie 2019