Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie

Copii din zece județe s-au întrecut într-o amplă competiție de educație rutieră

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie

În perioada 12 - 14 mai 2017, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost implicați într-un amplu concurs de educație rutieră, organizat în localitatea bihoreană Șuncuiuș.

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil", organizat de Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Poliţiei Rutiere, cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a ajuns la cea de-a treia ediție și face parte din acțiunile cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene  al Ministerului Educației Naționale.
În competiție au fost angrenate 13 echipaje de elevi din clasele V - VIII, reprezentând zece județe, respectiv un echipaj din județul Alba, coordonat de prof. Andrei Liviu, un echipaj din județul Arad, coordonat de profesorul Dumitru Miron, un echipaj din județul Caraș-Severin, coordonatori, prof. Alina și Lorena Șelariu, un echipaj din județul Cluj, coordonat de prof. Dorel Verde, un echipaj din județul Dâmbovița, coordonat de prof. dr. Susana Marinescu, un echipaj din județul Mureș, coordonatori, profesorii Dan Moldovan şi Viorel Suciu, unul din județul Satu-Mare, coordonat de profesorul Gheorghe Pop, un echipaj din județul Timiș, coordonat de prof. Ioan Popovici, alt echipaj din județul Vaslui, coordonat de prof. Mihai Moșnianu și două echipaje de elevi din județul Bihor, coordonate de prof. Severus Lazău, Emil Bodea, Bogdana Haragoș și Loredana Ungur.
Scopul concursului a fost formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea accidentelor de circulaţie cu victime din rândul elevilor.
În cadrul concursului, elevii de gimnaziu participanţi au avut de parcurs următoarele probe: parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon; respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, în parcul şcoală; proba teoretică, în vederea verificării cunoştinţelor privind normele rutiere.
Fiecare echipaj participant a avut în componenţă doi elevi din unități școlare din municipiul Târgoviște, municipiul Satu Mare, municipiul Vaslui și din localitățile Gherla, Blaj, Bocşa, Reghin, Șag, Chișinău Criș și Șuncuiuș, care au avut ocazia de a-şi dovedi, în timpul concursului, cunoştinţele acumulate în materie de educaţie rutieră.
În urma susținerii celor trei probe: teorie, îndemânare pe bicicletă - poligon și parc școală, clasamentul final pe echipe a fost următorul:
Pe locul I s-a situat echipajul Liceului Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș (județul Bihor), format din elevii Ungur Amalia și Haragoș Alexandru, coordonat de prof. Bodea Emil; pe locul al II-lea s-au clasat două echipaje: echipajul Școlii Gimnaziale „Floarea Bogdan" din Reghin (județul Mureș), alcătuit din elevii Moldovan Rareş şi Zajzon Cristina, coordonatori, prof. Dan Moldovan, Viorel Suciu și echipajul Liceului cu Program Sportiv ,,Avram Iancu" din Zalău (Sălaj), compus din elevii Negrean Daria și Szabo Georgian, coordonat de prof. Mariana Goron; pe locul al III-lea - echipajul Școlii Gimnaziale „Coresi" Târgoviște (județul Dâmbovița), alcătuit din elevii Cristea Andrei şi Matei Cosmina, coordonator - prof. dr. Susana Marinescu.
La individual, premianții concursului pe probe au fost:
Clasament general
Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil; Moldovan Rareş - băieți, Școala Gimnazială „Floarea Bogdan" Reghin, coordonatori, profesori Dan Moldovan, Viorel Suciu;
Teorie
Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil; Haragoș Alexandru - băieți, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
Poligon
Baciu Anamaria - fete, Școala Gimnazială Nr.2 „Dimitrie Cantemir" Vaslui, coordonator prof. Mihai Moşneanu; Varga Sergiu - băieți, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonatori, Haragoș Bogdana și Ungur Loredana.
Parc școală
Cristea Andrei - băieți, Școala Gimnazială „Coresi" Târgoviște, coordonator, prof. Susana Marinescu; Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
La finalul competiției, participanții au fost recompensați de organizatori cu premii și diplome.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie.

C

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 octombrie 2022