Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

15-20 mai 2017 - Învăţământul pedagogic: 233 ani, comemorare, Iosif Vulcan, 110 ani

Zilele Şcolii la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” din Oradea

15-20 mai 2017 - Învăţământul pedagogic: 233 ani, comemorare, Iosif Vulcan, 110 ani

La mulți ani, cu satisfacții profesionale și responsabilitate asumată, întregului colectiv de elevi, profesori, personalului didactic auxiliar și nedidactic de la Colegiul Național ,, Iosif Vulcan"!

Zilele Şcolii se sărbătoresc la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" în acest an, în săptămâna 15-20  mai 2017. Momentul este deosebit, deoarece coincide cu aniversarea a 233 de ani de învățământ pedagogic și cu comemorarea lui Iosif Vulcan, la 110 ani de la stingerea acestuia. 
Programul manifestărilor
15 mai, ora 13, Piesa de teatru - „Gărgăunii dragostei", de Iosif Vulcan - învățământ liceal
16 mai, ora 14, Consiliul profesoral festiv, Piesa de teatru - „Gărgăunii dragostei", de Iosif Vulcan
17 mai, ora 13, Concurs „Iosif Vulcan" (clasele IX-X)
18 mai, ora 10, ora 12 Activitatea ,,Tradiții, obiceiuri și datini" - Grădinița ,,Voinicel"
Activitatea ,,Universul fascinant al fizicii" - învățământ gimnazial și liceal
19 mai, ora 11 Concurs de desene - ,,Școala mea dragă" - învățământ primar
Expoziție de desene       
19 mai, ora 13, Dans medieval și cântece - Karaoke - învățământ liceal, secția maghiară și română; ora 18, Concursul interjudețean "Noi și chimia", clasele a VII-a
20 mai, ora 9, Concursul interjudețean "Noi și chimia", ora 18, Festivitatea de premiere la Concursul interjudețean ,,Noi și chimia"
În cadrul Consiliului profesoral festiv din 16 mai 2017, d-na director, prof. Simona Nicoleta Martin, a prezentat un istoric al învățământului pedagogic precizând că: ,,233 de ani înseamnă istorie și înseamnă tradiție pentru învățământul  orădean, pentru învățământul pedagogic.  În   1784-1785  începe funcționarea  sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători. Astfel, la începutul ultimului deceniu al secolului al XIX-lea, funcţionau: ,,3083 de şcoli primare, patru şcoli civile, cinci şcoli secundare, şapte şcoli normale (preparandii pentru învăţători) şi şapte seminarii pentru preoţi". Apoi d-na director  a apreciat că personalitatea omului de cultură Iosif Vulcan (1841-1907) și îndemnul lui, ,,Dă-ne, Doamne, cât mai mulţi oameni de caracter!"  obligă familia Vulcan peste ani la responsabilitate asumată, iar personalitatea acestuia este  păstrată vie în conştiinţa  naţională şi în identitatea acestei şcoli. 
În continuare, domnia sa a subliniat două momente importante din istoria școlii, care sunt  o recunoaştere a calităţii educaţiei furnizate:
1 septembrie 2008 - Liceul Pedagogic devine și Liceu bilingv româno-spaniol cu program de bacalaureat spaniol
1 septembrie 2009 - i se acordă statutul de Colegiul Naţional.
Aceste schimbări au însemnat dezvoltarea profilelor, specializărilor, păstrând, conform tradiţiei, profilul pedagogic, dar şi o recunoaştere a calităţii educaţiei furnizate.
Doamna director consideră că ,,azi, Colegiul Național „Iosif Vulcan" este școala a cărei misiune se înscrie între tradiție, actualitate și perspective: Educație de valoare, educație pentru valori și că o moștenire atât de valoroasă ne obligă să promovăm o educație de calitate, care să facă cinste înaintașilor și care, la rândul ei, să devină istorie..."
,,Gărgăunii dragostei
Piesa de teatru ,,Gărgăunii dragostei" a fost prezentată de elevii claselor liceale, în fața întregului colectiv înviorând fețele și sufletele tuturor!
Răsplătiți cu diplome și cu câte o felie de tort, elevii emoționați au cântat La mulți ani, împreună cu dascălii lor!
Activitățile săptămânii vor antrena întregul colectiv de elevi și se vor încheia vineri cu premierea câștigătorilor Concursului interjudețean ,,Noi și chimia".
Prof. Maria Duma

Trimite email

duminic, 17 februarie 2019