Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Profesorul italian Salvo Andò este Doctor Honoris Causa al Universității Agora

De luni,

Profesorul italian Salvo Andò este Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Luni, 15 mai 2017, a avut loc ceremonia decernării titlului Doctor Honoris Causa al Universității Agora profesorului italian Salvo Andò.

Profesor universitar, doctor în drept constituțional comparat, important om politic italian, Salvo Ando este un vechi colaborator și prieten al Universității Agora. A predat la universitățile din Bologna, Catania, Malta, Roma, Enna, la catedrele de drept și a fost rector al Universității KORE din Enna, Sicilia. Deputat în Parlamentul Italiei pentru patru mandate, Ando a fost vicepreședintele comisiei parlamentare care a investigat loja masonică P2. Ando a fost ministru al Apărării în guvernul italian, cu un rol decisiv în lupta împotriva mafiei, fiind cel care a introdus intervenția forțelor armate în operațiunile de ordine publică în cazuri de mafia.
Salvo Ando a fondat și este președintele Fundației Nuovo Mezzogiorno și al Observatorului Internațional al Drepturilor Omului în Țările Mediteraneene. Este redactor-șef al Mediterranean Journal of Human Rights și director al Collana delle Pubblicazioni giuridiche, din Malta. De asemenea, este editor executiv la una din revistele universității noastre, Agora International Journal of Juridical Sciences.
,,Astăzi problema Uniunii Europene este aceea de a construi în piața unică o Uniune mai mică, dar mai puternică. Putem găsi o soluție pentru a remedia insuficiențele instituționale într-o lume tot mai dezordonată, în care Europa pare asediată (Brexit, populism și naționalism, imperialismul rus, impactul politicilor președintelui Trump). Considerând potențialul statelor atât de diferit ale Uniunii Europene, trebuie să creăm un regim de integrare diferit. Pentru un grup de state ar funcționa o Uniune federală cu o bază politică și constituțională clară. Pentru un al doilea grup de state ar funcționa un tratat interstatal pur funcțional.
În Uniunea Europeană este necesar un  sistem de suveranitate fragmentată, în care uniunea să nu anuleze identitatea statelor. Avem nevoie de un guvern ale cărui competențe să nu intervină în suveranitatea statelor. Europa nu are un demos, ci mai mulți demoi. Uniți în diversitatea lor", a spus profesorul Salvo Ando, în prelegerea sa.
Alina Manolescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Profesorul italian Salvo Andò este Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 17 februarie 2019